Miniséria Duna: Niečo o tvorcoch

„Moja verzia Duny má byť vernou adaptáciou a nie mojou interpretáciou Herbertovej knihy,“ povedal John Harrison režisér a scenárista v jednom z interview o tejto televíznej minisérii. "Usiloval som sa čo najmenej meniť štruktúru príbehu. Avšak musel som urobiť niektoré ústupky filmovému spôsobu rozprávania. Román môže mať abstraktnejšiu štruktúru, viac vnútorných monológov, psychologických popisov motivácií, ktoré vo filme musia byť predstavené zvonku. Preto som musel dať príbehu lineárnejšiu štruktúru a niektoré udalosti zoradiť inak. Napriek tomu si myslím, že duch a myšlienka knihy Franka Herberta je prítomný v celej sérii. V skutočnosti, pretože som mal šesť hodín na vyrozprávanie príbehu, bol som schopný vyjadriť jeho témy náboženského mysticizmu a fanatizmu, konfliktov charakterov a morálneho zápasu do oveľa väčšej miery, ako by to bolo možné vo filme štandartnej dĺžky. Tá časť publika, ktorá sa stretne s príbehom prvýkrát, ho bude považovať za provokatívny a zábavný. Fanúšikovia budú odmenení bohatstvom detailov oživeného známeho a milovaného príbehu.

Táto miniséria pokrýva iba príbeh originálneho románu. Avšak bol som zvlášť opatrný, aby som nezničil nič, čo sa objavuje v pokračovaniach príbehu. Nestane sa nič, čo by bolo v rozpore s ďalšími románmi (a sériami, ak budeme mať šťastie). A pre tých, ktorí poznajú nasledujúce knihy, počas týchto šiestich hodín (rovnako ako v Herbertovom románe) sa objavujú semienka, ktoré sú predzvesťou udalostí, ktoré majú prísť… ak viete kde hľadať, alebo čítať medzi riadkami.

Človek dostane príležitosť spracovať podobný materiál možno raz alebo dvakrát počas kariéry. Okrem toho musí byť obklopený talentami a schopnosťami pred aj za kamerou, aby sa mu splnil sen. Nikdy predtým som nebol celkom spokojný s tým, čo som vytvoril. Vždy boli veci, ktoré by som urobil inak, lepšie, keby som mal viac peňazí alebo času. Ale pri Dune cítim, že som sa dostal k mojej pôvodnej vízii bližšie ako kedykoľvek predtým.

Čo sa týka prípadného pokračovania, všetko, čo môžem v tejto chvíli povedať, je, že existuje o to veľký záujem. Ak sa toho zúčastním a ja dúfam, že áno, môžem každého uistiť, že budeme takí verní nasledujúcim knihám v sérii, ako sme sa pokúšali byť v Dune. Očakávam, že herci, ktorí hrali v tejto sérii, si zopakujú svoje úlohy, teda za predpokladu, že som ich ja (vlastne Frank Herbert) už nezabil."

John Harrison, režisér a scenárista Duny začínal ako režisér rockových klipov. Režíroval mnoho epizód z televízneho seriálu Tales From The Darkside, filmy Tales from the Crypt, Earth 2, Profiler, Donor Unknown, Assassination File. Je autorom scenára úspešnej minuloročnej disneyovky Dinosaurus, písal scenáre pre Roberta Zemeckisa a Richarda Donnera.

KNB FX Group – tvorcovia špeciálnych efektov Medzi ich projekty patrí Zelená míľa, Pod povrchom, Pulp Fiction, Men in Black, Od súmraku do úsvitu, Misia na Mars, Mars útočí, Vyvolený a ďalšie. Získali Oscara za masky za film John Carpenter's Vam­pires. Robili grafické návrhy pre Múmiu, Strach a hnus v Las Vegas, Vemírnu pechotu, z televíznych projektov niektoré epizódy Chicago Hope, Ally McBeal, Xena a X-Files.

Theodor Pistek – návrhár kostýmov Získal Oscara za Amadea, bol nominovaný za Valmonta a Ľud versus Larry Flint.

Vittorio Storaro – kameraman Získal Oscarov za filmy Apocalypse Now, Červení a Posledný cisár, a bol nominovaný da Dicka Tracyho. Mal pôvodne pracovať už na Lynchovej verzii Duny, ale dal prednosť Apocalypse Now. „Som rád, že som dostal druhú šancu, mám tú knihu naozaj rád.“

Vojvoda Leto Atreides – William Hurt Javiskový a filmový vetarán, získal Oscara za Bozk pavúčej ženy. Bol nominovaný za Vysielame správy a Children of A Lesser God. Ďalšie filmy: Žiara tela, Náhodný turista, Michael, Jana Eyrová, Smrtihlav, Stratení vo vesmíre. „Dunu som čítal krátko po tom, čo vyšla.“ spomína Hurt. „Zaujala ma tak, že som sa nemohol odtrhnúť. Dlhý čas som bol vášnivým fanúšikov sci-fi. Páči sa mi Johnova adaptácia hľadania transcendentrálnej postavy a ako uchopil Herbertove prorocké vízie súčasnej súťaže národných štátov a globálnej ekonomiky.“

Alec Newman – Paul Atreides Škótsky, hlavne divadelný herec so skúsenosťami v BBC a Írskej televízii.

Barbara Kodetova – Chani Mladá česká herečka, dcéra Jiřího Kodeta.

Saskia Reeves – Lady Jessica Britská divadelná herečka, hrala vo filmoch December Bride, Close My Eyes a Butterfly Kiss.

Giancarlo Giannini – cisár Shaddam IV Talianský herec, hral asi v 100 filmoch, napríklad: Prechádzka v oblakoch, Swept Away, New York Stories a originálna verzia Život je krásny.

Informácie prevzaté z Scifi.com

Na záver ešte priebežné výsledky ankety na týchto stránkach:

Ktorá verzia Duny lepšie zodpovedá Herbertovej vízii?
50 % – Lynchova
37 % – Harrisonova
7 % – Nemyslím si, že Duna môže byť sfilmovaná
4 % – Stále čakám na Jodorowského verziu


25. apríla 2001
Jozef Girovský
Zdroj informácií