Charonův prstenec - Invaze

Allen, Roger MacBride

Tak, ani som nemusel dlho čakať – druhý diel rozseknutého Cháronovho prstenca je tu. Boj Zeme a Slnečnej sústavy o prežitie pokračuje. Invázia mimozemšťanov naberá na obrátkach a zdá sa, že ich nič nemôže zastaviť. Čakal som odpovede na otázky a dostal som ich. Bál som sa nových otázok a našiel som ich. Ani táto kniha totiž nie je konečným príbehom Zeme, unesenej v tajomnom Multisystéme. Cykly nám vládnu a množia sa aj vďaka vydavateľským plánom.

Pán Allen hovorí o cykle samostatných románov o prenasledovanej Zemi. Ťažko povedať, čo z ich samostatnosti narobí české vydavateľstvo – prvá kniha končila uprostred vety a myšlienky; táto je relatívne uzavretá. Budúcnosť príbehu je neistá. Veriť v ústretovosť vydavateľa je pochabé, preto len dúfam, že románová gilotína sa opakovať nebude. Delenie veľmi ubližuje skvelým príbehom pána Allena a z brilantných nápadov čas medzi jednotlivými dielmi robí sekanú. A to si Cháronov prstenec nezaslúži.

Dej tejto knihy pokračuje tam, kde predchádzajúci skončil (aké prekvapujúce!). Unesená planéta Zem sa spamätáva z šoku a vysiela prvých prieskumníkov; osirený zvyšok Slnečnej sústavy mobilizuje svoje sily, aby zistil, čo sa vôbec stalo. Zem má zdroje samotnej planéty a je ochromená zničením siete satelitov; zvyšok sústavy disponuje vesmírnymi technológiami pri chýbajúcich zdrojoch. Oba póly ľudskej existencie sa snažia spojiť a zistiť, kto vlastne spôsobil, že sa Zem prepadla čiernou dierou…

Zem v tajomnom Multisystéme zisťuje, že vo svojom osude nie je zďaleka sama – okolo nej po svojich dráhach krúži toľko modrobielych planét vhodnej veľkosti, že sa môžu exobiológovia zblázniť. Ale na pokojný prieskum neostáva čas, pretože… (prečítajte si knihu).

Zvyšok Slnečnej sústavy (Mesiac, Mars, Venuša a Pás asteroidov) čelí invázii. Tisícky záhadných objektov sa rútia priestorom, hltajú milióny kilometrov z Oortovho oblaku ako malinu. Chabé sily roztrúseného ľudstva sa snažia zmobilizovať a využívajú nové poznatky na pretvorenie Cháronovho prstenca na zbraň. Ľudia sa učia z prehier a proti votrelcom stavajú svoju jedinú silnú stránku – kreativitu myslenia. Bojovať proti tvorom ovládajúcim gravitáciu však nie je ľahké. Obete pribúdajú a bojom padajú za obeť celé planéty. Šanca sa vždy nájde, ale aj nepriateľ má esá v rukáve.

Ani koniec knihy neuzatvára príbeh. Ľudstvo si môže trochu vydýchnuť, je to však len ticho pre búrkou. Objavuje sa niekto v pozadí a zdá sa, že už neplatí „Nepriateľ môjho nepriateľa je mojim priateľom“. Chudáčikovia, čo nezvládli ani len nádchu, o gravitácii ani nehovoriac, to budú mať v bojoch, kde zbraňami sú singularity, ťažké. Ale – hrdinovia dobrých kníh to ľahké mať nesmú – a toto je pekelne dobrá kniha. Dynamický príbeh boja živých hrdinov na pozadí perfektných nápadov – môže byť v hard core SF niečo zaujímavejšie?


22. mája 2000
Rastislav Weber