Austin Powers 2

Špión, ktorý ma pretiahol

Yeah, baby, yeah! Austin Powers je späť a v plnej sile! No, aspoň čo sa humoru týka. S tým ostatným to bude trochu problém. Jeho protivník dr. Zloš sa totiž strojom času preniesol do roku 1969 – teda do doby, keď bol náš hrdina hibernovaný (viď prvý diel, na videu pod názvom Špionátor) – a v spolupráci s Tučným Bastardom ukradol Austinovi mužnosť. Bol to mimoriadne zákerný ťah. Agent Powers je totiž ultrasexistické prasa, vedľa ktorého je aj James Bond v podstate Pavol. Ján Pavol. Druhý. Strata potencie je preňho horšia ako smrť. Preto sa bezodkladne musí vydať do „zlatých šesťdesiatych“ a prekaziť Zlošovej organizácii nielen krádež jeho cti, ale aj plán vyhladiť najväčšie mestá na Zemi laserom umiestneným na Mesiaci…

AUSTIN POWERS: ŠPIÓN, KTORÝ MA PRETIAHOL je originálna a v západnom zahraničí aj mimoriadne úspešná paródia na staré špionážne filmy a seriály. Obávam sa však (a vlažné reakcie mojich spoludivákov v kine tomu nasvedčujú), že humor hlavného predstaviteľa Mikea Myersa je pre bežného slovenského smrteľníka len veľmi ťažko stráviteľný. Nie je totiž postavený na priamočiarych prdóznych a padacích gagoch (hoci nechýbajú ani tie), lež na dovedení situácií, známych z „vážnych“ filmov, do absurdnosti. Keď napríklad Austin zlikviduje zloducha, prednesie potom nie jednu, ale hneď niekoľko drsných hlášok – až kým ho kolegyňa nešťuchne lakťom a nezahriakne: „Tak už dosť!“. Navyše väčšinu slovných vtipov našinec ani nezaregistruje, pretože sa jedná o odkazy na americké zábavné programy, u nás neznáme seriály či ďalšie oblasti popkultúry, ktoré Slovákovi hovoria asi toľko ako Amíkovi nejaký Anderov rebrinák. Priznám sa, že aj ja sám som potreboval vidieť Špionátora dvakrát, aby som tejto fajte humoru prišiel na chuť. Ak sa teda nedokážete smiať na výčinoch Jima Carreyho či kultových Monty Python, s Austinom Powersom vôbec nemusíte strácať čas. Je ešte uletenejší.

Pokiaľ sa však naladíte na tú správnu vlnovú dĺžku a ste starý filmový a televízny maniak, čaká vás skvelá zábava. Iste, tento film trpí chorobou všetkých komediálnych sequelov, a síce opakujúcimi sa vtipmi, ale inak nemá chybu. Mike Myers je jedinečný komik a preto je len dobre, že po celú dobu prakticky nezlezie z plátna – hrá totiž okrem hlavného hrdinu aj dr. Zloša a jeho pomocníka Tučného Bastarda (pravdepodobne fyzicky najodpornejšia postava v histórii filmu). Takisto Heather Grahamová si očividne zgustla na postave agentky Šuchfajnovej a v drobných štekoch potešia Elizabeth Hurleyová, Kristen Johnstonová, Michael York či dokonca Woody Harrelson. Navyše je AUSTIN POWERS II. vizuálne omnoho vymakanejší než „jednotka“, má bohatšiu výpravu a lepšie triky, za masky (opäť bezkonkurenčný Tučný Bastard) bol dokonca nominovaný na Oscara. Je to skrátka nášup, preto sa podobne ako ja vykašlite na nechápavo civiacich spoluobčanov a nechajte sa baviť.

A nedá mi, hoci to už urobili aj iní recenzenti, nespomenúť, že AUSTIN POWERS II. zrejme vojde do dejín ako film s najnechutnejšou scénou, nad ktorou sa budete môcť smiať až potom, keď potlačíte dávivé nutkanie. Keď si Austin v laboratóriu varí kávu a hneď vedľa konvice s dotyčným nápojom je postavená nádoba so vzorkou riedkych výkalov Tučného Bastarda, je jasné, že tu dôjde k fatálnemu (či skôr fekálnemu) omylu. Ak sa nepozvraciate pri pohľade na nič netušiaceho Austina, oblizujúceho si hnedé „fúzy“ z hornej pery, zaslúžite si medailu za statočnosť.

Hodnotenie: 7/10


13. júla 2000
Ďuro Červenák