Výpredaj čudných nápadov

Stephen King: Dolanův cadillac & Pátá čtvrtina - Noční můry a snové výjevy 1 a 2, Pavel Dobrovský – BETA, 2004

Zbierka poviedok Nočné mory a snové výjavy vyšla v USA začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. V českom preklade sa dostala na náš trh v minulom roku – rozdelená do dvoch samostatných kníh s názvami Dolanův cadillac a Pátá čtvrtina podľa titulných poviedok. Prvá kniha obsahuje úvod Stephena Kinga, v ktorom vysvetľuje, že jeho tretia poviedková zbierka je akýmsi second handom literárnych nápadov: obsahuje jednak upravené texty, ktoré už boli publikované, a jednak poviedky, ktoré sa z rôznych dôvodov nedostali do predošlých kníh. Sám autor priznáva, že často ide o dosť netradičné námety.

A naozaj, poviedky ako Prst či Zuby sú presne o tom, čo napovedá ich názov, ibaže posunuté do vražedného módu. King sa nevyhýba ani tradičnej upírskej tematike (Taťka, Noční letec) a v niekoľkých poviedkach vzdáva hold obľúbeným spisovateľom (Poslední Umneyho případ – Raymond Chandler, Ross McDonald; Doktorův případ – Arthur Conan Doyle; Dům v Javorové ulici – Ray Bradbury). Nájdu sa tu aj vážnejšie texty bez fantastického motívu a za zmienku stojí filmový scenár Lituji, voláte správně so silným dramatickým nábojom.

Čitateľ sa tradične dočká sugestívneho rozprávania a dokonalej charakterizácie postáv. Bohužiaľ, King sa občas až priveľmi spolieha na svoj rozprávačský talent, ktorý len s odretými ušami vyvažuje slabšie nápady, postavené na nevierohodnom základe. Na druhej strane poteší pohľad do zákulisia, sprostredkovaný záverečnými poznámkami k niektorým poviedkam.


9. marca 2005
Michal Jedinák