Slepačí úlet

Sliepky sú najhlúpejšie stvorenia na svete, ak neberieme do úvahy Mr. Tweedyho.

O tom je presvedčená Mrs. Tweedyová, majiteľka slepačej farmy. Teda farmy, skôr je to koncentračný tábor – zablatené priestranstvo oplotené ostnatým drôtom, zúrivé psy na pravidelných obchôdzkach, drevené baraky, ranné nástupy… V tomto prostredí otročí kŕdeľ sliepok v neustálej obave o svoj život. Mrs. Tweedy si vedie presnú evidenciu znášky a sliepka, ktorá zaostáva, ide pod sekeru. Medzi sliepkami sa vyníma Ginger, ktorá neprestáva organizovať hromadné úteky, tie však vinou ostatných vždy zlyhajú. Našťastie sa v tábore objaví americký kohút Rocky, ktorý vie lietať a sľúbi, že to naučí aj ostatné sliepky. A bolo by načase, pretože Mrs. Tweedyová chce zbohatnúť a to sa dá len cez slepačie mŕtvoly…

Jedinečnou črtou filmu je jeho spracovanie. Všetky postavy sú z plastelíny a ich animácia je dokonalá. Sliepky sú mierne antropomorfované, majú krídla podobné rukám a v zobákoch zuby. To umožnilo tvorcom nesmierne precíznu animáciu pohybov tela a mimiky sliepok. Po celý čas som si predstavoval, že presne takto by to mohli zahrať aj živí ľudskí herci. Všetky hlavné postavy majú vlastnú, presne charakterizovanú osobnosť. Bokom nezostáva ani národnosť hrdinov.

Na rozdiel od nedávneho Titanu AE, kde technická dokonalosť trčala nad ostatné podstatne slabšie zložky filmu natoľko, že bola až otravná, tu je všetko zladené. Napríklad osvetlenie nočných scén z tábora berie dych a navodzuje pravú atmosféru koncentráku.

Celý film je paródiou. Na väzenské thrillery, na Indianu Jonesa, anglické romantické príbehy, videá o aerobiku a dokonca sa tam spomenú aj Klingoni.

U nás sa premieta titulkovaná verzia a tak si môžeme vychutnať hlas Mela Gibsona ako Rockyho, no dokonalá je hlavne Julia Sawalhaová ako Ginger.

Najlepší animovaný film v našich kinách za posledné roky. Vrelo doporučujem.


17. septembra 2000
Jozef Girovský