Rozhovor: Ako spisovateľka Leigh Bardugo zvláda karanténu

Zjazvený kráľ

Leigh Bardugo je oceňovaná bestsellerová autorka fantasy románov pre tínedžerov a dospelých. Medzi jej najznámejšie diela patria série zo sveta Gríš (Vrania šestka, Griša a Zjazvený kráľ) a jej najnovšiu knihu – Ninth House – (jej slovenský preklad sa chystá vo vydavateľstve Slovart) vychválil aj Stephen King.

Leigh sa narodila v Jeruzaleme, je absolventkou univerzity Yale a momentálne žije a tvorí v Los Angeles. Predaje jej kníh v anglickom jazyku presiahli dva a pol miliónov výtlačkov a boli preložené do 38 jazykov.

Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na seriál, ktorý spája svety sérií Griša a Vrania šestka v produkcii spoločnosti Netflix, či adaptáciu Ninth House v produkcii Amazon Studios. Ako zvláda karanténu a čo sa počas nej zmenilo v jej živote, si môžete prečítať v tomto rozhovore.


Čo ťa zaručene rozosmeje?

Psy, jednoznačne. Rada sledujem napríklad instagramový účet Veronicy Roth, ktorá skoro každý deň pridá príbeh, kde hádže svojmu psovi maškrtu. Je to moja karanténna zenová chvíľka.


Ak by si si mala vybrať jednu zo svojich postáv, s ktorou by si mala byť v momentálnej situácii zatvorená doma, kto by to bol?

Asi Kaz, pretože on by rešpektoval moju potrebu priestoru. A som si istá, že by nám vedel zabezpečiť toaletný papier a múku.


Ku ktorej knihe sa najradšej vraciaš?

Howl´s Moving Castle, podľa ktorej vzniklo Mijazakiho anime Zámok v oblakoch je vysoko v rebríčku. Ktorákoľvek časť Harryho Pottera. Trinásť záhad Agathy Christie. Nie je nad dobrú vraždu.


Akú hudbu počúvaš?

Píšem vždy pri hudbe Ludovica Einaudiho. Koncertuje online na Instagrame a tento rok vydal mnoho nových skladieb. Keď varím, púšťam si punk a new wave – The Smiths, The Cure, Echo a The Bunnymen, The Pixies alebo The Clash.


Objavila si doma nejaké nové obľúbené miesto na písanie počas karantény?

Áno, vaňu.


Ako udržiavaš kontakt s blízkymi? Skúsila si niečo nové a zapojila sa napríklad do online párty?

Vyskúšala som pár hodín rozhovorov cez aplikáciu ZOOM, ale vlastne preferujem starý dobrý telefonát. Pred karanténou som sa rozhovorom cez telefón bránila zubami-nechtami. Teraz som za ne vďačná.


Čo dobrého si napiekla alebo navarila počas karantény?

Nemám doma mixér, všetko musím miešať ručne, takže každé pečenie ma zabaví na dlhšie. Veľký úspech mali čučoriedkové tyčinky či čokoládové cookies s karamelom. Ale môj posledný pokus o citrónový tart dopadol katastrofálne. Vo finále vyzeral ako miešané vajíčka s citrónovou kôrou.


Na čo sa najviac tešíš, keď sa toto všetko skončí?

Uf. Tak to fakt netuším. Už si ani neviem predstaviť, ako vyzerá normálny život. Najviac mi asi chýba, že si nemôžem nič naplánovať. Výlet. Knižné turné či besedu. Stretnutia. Chýba mi tešiť sa na nejakú udalosť.


Ďakujeme za rozhovor a prajeme všetko dobré.


Súvisiaci link

Predstavujeme – Leigh Bardugo: Zjazvený kráľ


25. júna 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií