Rowlingovej knižku Ikabog môžu ilustrovať aj vaše deti

Ikabog - obálka

Originálny príbeh z pera J. K. Rowlingovej môžu od 1. septembra čítať deti na pokračovanie aj v slovenčine. Okrem toho sa po prvýkrát v histórii slovenské deti môžu stať ilustrátormi jej novej knihy Ikabog.


Príbeh Ikabog napísala J. K. Rowlingová pred viac ako desiatimi rokmi ako rozprávku na dobrú noc pre svoje deti. Hoci mala tento príbeh veľmi rada, vždy mala pocit, že je určený iba jej vlastným deťom. Teraz sa však rozhodla o tento obľúbený príbeh svojej rodiny podeliť a spríjemniť tak čas deťom a rodičom počas pandémie Covid-19.

Ikabog bol napísaný tak, aby sa čítal nahlas, odohráva v rozprávkovej krajine a ide o samostatne stojaci príbeh, ktorý sa neviaže na predchádzajúce autorkine diela. Aj tu však nájdeme témy, ktoré J. K. Rowlingová vo svojich knižkách často skúma.

So zverejňovaním jednotlivých kapitol na stránke Ikabog príbeh začalo vydavateľstvo Ikar na Slovensku 1. septembra 2020 a kapitoly budú postupne pribúdať do 16. 10. 2020. Celá kniha bude na stránke dostupná zadarmo až do 23. 10. 2020. Potom sa stiahne a začne sa pripravovať jej tlačená verzia. Najvzrušujúcejšie je však to, že rozprávku Ikabog môžu ilustrovať slovenské deti!

Každý deň, pri zverejnení nových kapitol, budú zverejnené aj námety, ktoré by mohli deti nakresliť. Rodičia môžu prihlásiť diela svojich detí do oficiálnej súťaže. Víťazné ilustrácie sa objavia v tlačenej verzii knihy, ktorá vyjde vo vydavateľstve Ikar v edícii Stonožka koncom roka 2020. O víťazných kresbách rozhodne trojčlenná odborná porota. Všetky podmienky súťaže sú uvedené na stránke Ikabog príbeh.

Každý víťaz súťaže Nakresli a vyhraj získa okrem umiestnenia svojej ilustrácie do tlačenej verzie knihy Ikabog aj knihy z edície Stonožka v hodnote 300 Eur pre svoju triedu.

Po vydaní knihy v decembri 2020 venuje J. K. Rowlingová svoj honorár na projekty na pomoc skupinám najviac postihnutým pandémiou v Spojenom kráľovstve aj vo svete.

Všetky deti, ktoré sa do súťaže zapoja alebo ich (v prípade, že ešte nemajú 13 rokov) zapoja rodičia, môžu svoje ilustrácie zverejňovať na svojich sociálnych sieťach s heštegom #ikabogpribeh.

Knihu Ikabog si môžete predobjednať v Martinuse momentálne so zľavou až 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Názov: Ikabog
Autorka: J. K. Rowlingová
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preklad: Oľga Kralovičová
ISBN: 9788055176222


Anotácia

Kráľovstvo Blahobytia bolo kedysi najšťastnejšie na svete. Malo kopy zlata, kráľa s najelegantnejšími fúzmi, aké si len viete predstaviť, a mäsiarov, syrárov a cukrárov, ktorí pripravovali také vynikajúce jedlá, až ľuďom pri ich jedení tiekli slzy radosti. Všetko by bolo dokonalé, keby nebolo pochmúrnych, hmlistých Mokradí na severe, ktoré boli podľa legendy domovom obludného ikaboga. Všetci rozumní obyvatelia Blahobytia vedeli, že ikabog je iba legenda na strašenie neposlušných detí. Legendy sú však zvláštne, pretože niekedy začnú žiť vlastným životom…

Môže legenda zosadiť milovaného kráľa? Môže zraziť na kolená kedysi prosperujúcu krajinu? Môže uvrhnúť dve deti do dobrodružstva, o ktoré nestáli a ktoré nečakali?


O autorke

J. K. Rowlingová je autorkou sedemdielnej série o Harrym Potterovi, ktorá vznikla v rokoch 1997 až 2007. Dnes je už známym faktom, že nápad napísať knihu o Harrym Potterovi dostala počas cesty vlakom, ktorý mal meškanie. Príbeh napísala v čase, keď žila v Anglicku, Portugalsku a v Škótsku, kde ho aj dokončila.

Z kníh o dobrodružstvách Harryho, Rona a Hermiony na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej sa predalo viac ako 500 miliónov výtlačkov, boli preložené do viac ako 80 jazykov a bolo podľa nich natočených osem filmových trhákov. Okrem knižnej série napísala Rowlingová aj tri krátke sprievodné knihy určené na pomoc charite: Metlobal v priebehu vekov, Fantastické zvery a ich výskyt a Rozprávky Barda Beedla. Fantastické zvery sa neskôr stali inšpiráciou pre novú sériu filmov, ktorých autorkou je J. K. Rowlingová a hlavnou postavou magizoológ Mlok Scamander. Zatiaľ posledný film série Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny sa dostal na plátna kín v roku 2018. Príbeh dospelého Harryho J. K. Rowlingová rozvinula v divadelnej hre Harry Potter a prekliate dieťa, na ktorej spolupracovala s dramatikom Jackom Thornom a režisérom Johnom Tiffanym, a ktorá sa stretla s veľkým uznaním v divadlách v Európe, Severnej Amerike a Austrálii.

Píše aj romány pre dospelých a pod pseudonymom Robert Galbraith napísala sériu detektívnych románov o súkromnom detektívovi Cormoranovi Strikovi, na základe ktorých vznikol televízny seriál.

J. K. Rowlingová získala množstvo ocenení a vyznamenaní vrátane Rádu britského impéria a Rádu spoločníkov cti, francúzskeho Radu Čestnej légie, Ceny Hansa Christiana Andersena, Ceny Roberta F. Kennedyho Ripple of Hope a ceny legendárneho televízneho programu pre deti britskej BBC Blue Peter Gold Badge. Intenzívne sa venuje charite prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie Volant a je zakladateľkou detskej charitatívnej organizácie Lumos, ktorá sa zasadzuje o to, aby deti nemuseli vyrastať v detských domovoch alebo iných inštitúciách a opätovne spája rodiny.

Spisovateľkou chcela byť odjakživa a najšťastnejšia sa cíti zatvorená vo svojej izbe pri vymýšľaní príbehov. So svojou rodinou žije v Škótsku.


Foto kredit: Debra Hurford Brown © J. K. Rowling 2018


10. septembra 2020
Fandom SK - PR
Zdroj informácií