Retro: Piesok vo vetre

Piesok_vo_vetre obálka
Písek ve větru - obálka

Prečo Piesok vo vetre nie je conanovka? Pre mnoho vecí.

Ale o tom postupne. Najprv je potrebné aspoň minimálne povedať, prečo by práve táto kniha conanovkou byť mohla.

Elegancia expozície v štýle barbarskej fantasy je nepochybná. Z prvých stránok dýcha kúzlo neznámej krajiny Maréš, zasypanej pieskom a pokropenej diamantmi murovaných miest a zelených oáz. V takomto prenádhernom svete žije Filen, liečiteľka s tajomstvom, ktoré nesmie byť odhalené, dcéra svojej matky a osamelá pani. Nemá síce peňazí ako Batman, predsa len nepatrí k tým chudobným. Hlavným rysom jej osobnosti je pomáhať, tak pomáha. Fyzicky sa nepodobá na nikoho priemerného, vo svete plnom tmavovlasých krásavíc s oblými bokmi jej vlasy žiaria ako oheň a je vysoká. Stane sa súčasťou veštby. A pretože veštby sú nezastaviteľné, sypú sa ako púštne duny z miesta na miesto, až kým nedosiahnu svoje, dobrodružný príbeh Filen sa poberie presne nevyhnutným smerom.

Ale tu všetka podobnosť s jednoduchými dobrodružnými príbehmi končí. Piesok vo vetre presahuje známu prostú filozofiu „uži si život a pomáhaj slabším“. Jeho čarodejnícke podhubie je o poznanie pestrejšie ako všetky čierne rieky Stýgie a vzťahy sa neobmedzujú len na dobrý (ale fakt dobrý) sex. Autorka majstrovsky zobrazuje, ako sa rodí láska, že to nie je len pohľad do očí a absolútna dôvera, ale i pochopenie. A hlavne odpúšťanie. Ukáže, ako dobrá a zaslúžená láska pretrvá a prekoná všetky možné skúšky. Aká vie byť osviežujúca ako kúpeľ vo vodopáde a ako vysoko, ponad všetky múry šialených prekážok vie človeka vyniesť. Nie je to však len láska medzi mužom a ženou. Sú to i všelijaké iné možné druhy lásky: materská, súrodenecká a láska a úcta k hodnotnému vládcovi.

V knihe nájdete i poéziu, a to doslova: každá kapitola začína veršami alebo „ľudovými“ prísloviami. Ibaže je to poézia opačného garde, a v tom spočíva tá druhá, neslovná poézia. Až keď si prečítate kapitolu, pochopíte pravý zmysel veršov, ktoré ju uvádzajú. Ak budete čítať knižku so slovníkom v ruke, možno sa dopracujete k zaujímavému bonusu. Mená väčšiny postáv vraj znamenajú nejaký ich rys alebo prezývku v perzštine.

Naozajstných súbojov je v príbehu tiež menej ako v conanovkách. Je to skôr sila diplomacie, ktorá napokon vyhrá a porazí najväčšie zlo. Tým je, napočudovanie, obyčajná ľudská závisť.

Piesok vo vetre je prvý domáci román žánru fantasy, ktorý vyšiel na Slovensku – v roku 1999 vo vydavateľstve Epos a s obálkou od Pavla Martinického. Dovtedy u nás tento žáner nevychádzal. Neskôr autorka knihu prepracovala a takto vylepšená v roku 2005 vyšla v českom preklade vo vydavateľstve Wales s obálkou od dnes už slávneho Michala Ivana.

Román v súťaži O nejlepší fantasy už v roku 1997 vyniesol autorke parádny titul Rytier rádu Fantasy, takže Pavelková je jedna z mála našich Lady Fantasy. Už ako publikovaná kniha schytal československú Cenu Akademie science fiction, fantasy a hororu 1999 a slovenskú Cenu Istron 2000. Oprávnene. Autorka pútavo a svojsky vyrozprávala životný príbeh mladej ženy, v ktorom použila mnoho fantastických pomôcok – vzdialené svety, veštby, čarovné ohne, otroctvo a nepodarené popravy. Tie sú však len nádhernou výkladnou skriňou, to skutočne cenné sa schováva v trezore za nimi. Ak to chce čitateľ objaviť, musí naozaj dobre porozumieť, o čom sa v tej neveľkej knižke píše. Musí pochopiť napríklad i takú maličkosť, že prostý názov Piesok vo vetre znamená v skutočnosti úplne niečo iného, ako by sa na prvý pohľad zdalo. A to nielen preto, že miláčik hlavnej hrdinky Filen sa volá Vietor púšte (v češtine Pouštný vítr).

YA fantasy literatúra sa číta a je žiadaná. Bolo by celkom vhodné, keby sa do kníhkupectiev medzi množstvo zahraničných titulov nejakým znovuvydaním dostala zasa aj táto naša, domáca. Ale ak sa tak nestane, stále môžete oprášiť staršie vydanie zo svojej police alebo vybrakovať najbližší antikvariát. Možno budete mať šťastie.

Tak to vidím ja, Monika Secentity Kandriková.

České vydanie knihy Písek ve větru je ešte možné dostať napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Piesok vo vetre
Žáner: fantasy
Autorka: Alexandra Pavelková
Vydavateľstvo: Epos, Bratislava
Rok vydania: 1999
Obálka: Pavol Martinický
Počet strán: 288
Väzba: brožovaná
ISBN 8088977002

Písek ve větru
Žáner: fantasy
Autorka: Alexandra Pavelková
Vydavateľ: Wales, Praha
Rok vydania: 2005
Obálka: Michal Ivan
Jazyk: český
Počet strán: 256
Väzba: brožovaná
ISBN 80–86939–01–4


Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru.
Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


11. januára 2019
Monika *Secentity* Kandriková