Resident Evil

Paul Anderson

Krátky popis na IMDb: A secret experiment. A deadly virus. A fatal mistake. Trefné…ibaže to nebola mistake.

Film Resident Evil by som odporúčala zhliadnuť všetkým fanúšikom sci-fi aj hororu. Myslím, že patrí do oboch žánrov. Síce som pred filmom bola informovaná, že je to \„vraj horor\“, no radšej som pozeranie zahájila bez škatuliek a očakávaní. A dobre som urobila.

Prvých pár minút hitchcockovskej sólo scény s Millou Jovovich to vyzerá ako svetlý kandidát na psycho klubovku typu Lost Highway. Potom sa dej rozbehne, ale skeptický divák stále očakáva snáď len klasický americký \„thriller\“. No vzápätí to začne vyzerať ako sci-fi a netreba dlho čakať ani na hororové prekvapenia.

Asi po pol hodine filmu získa človek pocit, že Resident Evil je plný rôznych filmových klišé a okopírovaných prvkov – takmer je z nich poskladaný. Nájdete tu rôzne hrdinské pózy, tajných agentov a ešte tajnejších agentov, špiónov a kontrašpiónov, záblesky stratenej pamäte, morálny aspekt aj umelú inteligenciu riadiacu podzemný kolos a nedefinovaný ostatný svet. A to prosím okrem komparzu hrá vo filme iba zopár hercov, ale sú medzi nimi všetky typy filmových hrdinov. Skúste uhádnuť, kto je zradca? Uvidíte výtažky z mnohých hororových, špionážnych aj sci-fi legiend, ale ktoré to sú, to ponechám na každom osobne :-)

O deji nechcem viac písať, lebo sa obávam, že aj málo môže prezradiť priveľa. Ak by divák vopred vedel dej, film by asi dosť stratil, hoci na druhej strane scenár nie je nič nové ani úžasne originálne, takže nie je ťažké uhádnuť, čo bude nasledovať. Ako som už spomínala, stretnete tu rôzne motívy zo všetkých možných filmov, ale tento koktejl vôbec nie je zlý. Bola by chyba nepozrieť si ho len kvôli neoriginalite, lebo to neznamená, že tieto nedostatky bránia v pozeraní. Menej drsným povahám ako som ja to trošku pomôže pripraviť sa psychicky na to, čo príde o pár sekúnd, drsnejšie povahy to zvládnu bez prípravy. Musím totiž upozorniť, že pre ľudí, ktorí nemajú radi tzv. vybafnutia (termín si bez láskavého dovolenia požičiavam od Hyeny), tento film nie je najvhodnejší. Vybafnutiami je nabitý a aj vo chvíľach, keď som už tušila, čo na mňa asi \„vybafne\“, som sa mykla hrôzou. Fanúšikovia Milly Jovovich budú mať dostatok priestoru vynadívať sa na jej tváričku aj akčné výkopy, keďže hrá hlavnú hrdinku a je vopred jasné, že len tak nezomrie. Prirovnala by som tento film k mojej obľúbenej Čiernočiernej tme – v tom zmysle, že je to slušne urobené béčko s vynikajúcou réžiou, kamerou aj hudbou. Na nič sa nehrá a to je na ňom sympatické. Apropos, rovnako ako v Čiernočiernej tme vás možno prekvapí neočakávaná smrť niektorých hlavných hrdinov a zmeny kladných postáv na záporné.

Trošku ma sklamal len koniec, lebo mám dojem, že filmu by vôbec neškodilo, keby skončil o pár minút skôr, prípadne bez záverečného \„gerojizmu\“. No ak z neho kiná neurobia nechutný trhák, možno sa bude premietať v Nostalgii, tak ako kedysi Čiernočierna tma v FK 911, kde som ju videla prvý krát :-)

Na IMDb je už dokonca informácia o pripravovanom pokračovaní s názvom Resident Evil: Nemesis. V Hollywoode už snáď nie je dobrý film, ktorý by nesprznili \„dvojkou\“. Máloktoré sa vydaria.

Dávam 9/10 za to, ako dobré spracovanie potláča zlý dojem z kopírovania. Hudba, kamera a strih si zaslúžia plný počet.

Pozn. (Ďuro Červ): Film Resident Evil má slovenskú premiéru až koncom septembra, ale vďaka spoločnosti ITA-FILM ho budete môcť v predpremiére vidieť už na Istrocone 2002 13.-15. septembra!


Resident Evil (2002)
Réžia: Paul Anderson
Hrajú: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, James Purefoy, Martin Crewes…


12. júna 2002
Riddick