Reportáž: Sobotňajší Comics Salón a Istrocon 2021

outdoor publikum
beseda s Artis Omnis
Krst s Artis Omnis
Krst s Hydrou
Patryk Papercrafter - práca
Prednáška Jan Kotouč a Lívia Hlavačková
stanky 1
stanky 2

V dňoch 17. – 19. 9. 2021 sa v Dome kultúry Ružinov v Bratislave uskutočnil v poradí už 34. ročník festivalu popkultúry Comics Salón. A tu je pár riadkov zo sobotňajšieho dňa.


Od mojej poslednej návštevy conu uplynuli skoro dva roky. Všetci poznáte dôvod, prečo sa život fanúšikov fantastiky (a nielen ich) skoro zastavil. Problémy sa podpísali aj pod organizáciu dvoch najväčších festivalov zameraných na popkultúru – AnimeShow a Comics Salónu. Po prvotných ťažkostiach, ktoré spôsobili preloženie či dokonca zrušenie plánových termínov, sa aj vďaka pomoci fanúšikov tento rok uskutočnila nielen AnimeShow, ale aj Comics Salón. Do poslednej chvíle som nevedel, či naň ísť. Nakoniec som sa rozhodol, že pôjdem, lebo už som mal „conové suchoty“.

Sobotné ráno ma zastihlo vo vlaku do Bratislavy. Cesta rýchlo ubehla, dokonca aj počasie vyzeralo, že sa v tento deň umúdrilo a nebude pršať. Rad, ktorý býval pri vstupe do Domu kultúry, sa tentokrát zmenil iba na pár ľudí. Rýchlo som vybavil registráciu a šiel si sadnúť na kávu. Vonkajšie pódium, kde bol umiestnený sci-fi salón, ešte zívalo prázdnotou. Do prvej prednášky Mačky vo fantastike (pozn. šéfred.: Škoda, že som nebola…) zostávalo asi 30 minút. Po vstupe do budovy ma privítal stánok firmy Madmaxon s. r. o., kde ste mohli nájsť veľké množstvo akčných figúrok. Ak patríte k ich fanúšikom alebo zberateľom, nemohli ste si nechať ujsť prednášku Juraja Maxona Fenomén – Akčné figúrky. Nesmeli chýbať ani stánky Brlohu či Nekonečno.sk, ktoré ponúkali knihy a komiksy. Asi najpredávanejším „artefaktom“ tohtoročného Comics Salónu sa stala čiapka znázorňujúca pokémona Pikaču. Stánkov bolo tento rok pomenej – ako aj návštevníkov, čo sa odrazilo na kvalite ovzdušia vo vnútri budovy. Ak si spomínate, po minulé roky tam bývalo dosť teplo, miestami sa tam nedalo ani dýchať. Tento rok som sa tam ani nespotil, ani som sa nemusel pretláčať davmi. Dalo sa pohodlne prechádzať.

Ako som už spomínal, prvá prednáška sa volala Mačky vo fantastike (pozn. šéfred.: Škoda, že som nebola…). Pripravil si ju František Gago, ktorého hlas bolo počuť vďaka ozvučeniu až na blízku zástavku električiek. Doteraz mu neodpustím, že nespomenul napr. čiernu mačku z filmu Matrix (aj keď bola iba v jednej scéne) alebo kocúra, ktorý prechádza stenou, či kocúra, ktorý veril, že ak sa otvorí dostatočný počet dverí, jedny budú viesť do jasného letného dňa. Pre neznalých, posledné dve mačky patria americkému spisovateľovi Robertovi A. Heinleinovi. Jeho romány nesú názov Dveře do léta a Kočka, která prochází zdí. Určite ho však poznáte aj ako autora Hviezdnej pechoty.

Klasické miesto patrilo vydavateľstvám Artis Omnis a Hydra. Obe mali pripravené na popoludnie či už besedu, alebo krst. Artis Omnis sa tento rok rozdelilo. Andrea Harmanová sa zúčastnila Comics Salónu, jej manžel Ivan Harman zastupoval vydavateľstvo na Žilinskom literárnom festivale. Zato Hydry boli v plnom zastúpení – Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková, ktorým pomáhal známy autor Anton Stiffel. Obe vydavateľstvá mali vyložené svoje knižné novinky a aj starinky. Medzi nimi nechýbali napr. Mutácia z planéty Zem od Kataríny Soyky či Obyčajní hrdinovia od Mariána Kubicska. Na stole Artis Omnis dominovali knihy Juraja Červenáka, ale našli ste tam aj knihu Žena s Marsu, ktorú napísala Michaela Musilová spolu s Luciou Lackovičovou. Alebo prvý diel trilógie Gwind: Nezabiješ? od Lívie Hlaváčkovej. Andrea Harmanová mi prezradila „tajnú informáciu“ – fanúšikovia Kladiváka sa už čoskoro dočkajú pokračovania! Jeho autor Janko Iša po dlhom čakaní poslal do vydavateľstva dokončený rukopis.

Séria Nad českými zeměmi slunce nezapadá od spisovateľa Jana Kotouča vstupuje do svojej záverečnej časti. Bude sa volať Bitva o české země a ukončí sa tam vojna medzi Česko-slovenským kráľovstvom a Ruskom. No nielen o tom rozprával vo svojej besede s názvom Česko-slovenské království zase v akci. Prezradil, že sa pripravuje antológia zo sveta českých zemí, ktorá bude obsahovať poviedky asi desiatich autorov. Zastúpené budú tri krajiny, najväčší počet patrí samozrejme Česku, no svoje miesto tam bude mať aj Slovensko a USA. Slovensko zastupuje Marek „Páperíčko“ Brenišin, druhým zahraničným prispievateľom je americká spisovateľka Joelle Presby. Momentálne spolupracuje s Luciou Lukačovičovou na príbehu z Českých zemí, ktorý sa bude odohrávať po „Velké bouři“ v roku 1848.

Prvá popoludňajšia hodina patrila vydavateľstvu Artis Omnis. To predstavilo svoju fantastickú jesennú dávku titulov. Besedu moderovala Andrea Harmanová, ktorá si priviedla so sebou spisovateľov – Líviu Hlaváčkovú, Martina Benkoviča, Martina Hatalu a Janka Gálika. V roku 2013 vyšiel vo vydavateľstve Ikar románový debut Lívie Hlavačkovej – Gwind: Nezabiješ? Už pred lockdownom začala román prepisovať a dopĺňať, takže v roku 2020 ho vydalo vydavateľstvo Artis Omnis ako prvý diel plánovanej trilógie. Z pôvodnej knihy zostal iba jediný odsek. Druhý diel tejto trilógie nesie názov Sama za seba (Gwind II). Minuloročný víťaz literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie Martin Benkovič prišiel predstaviť svoj debut Štvanec s podtitulom Ajriš. Bude to prvý diel novej série. Martina Hatalu mnohí poznáte ako stand up komika, no aj ako autora poviedkovej zbierky Whiskey, krv a striebro. Jeho novinka Hliadky! Hliadky! názvom odkazuje na Terryho Pratchetta a knihy zo série Úžasná Plochozem. Odvrhnutí je čistokrvná fantasy o drakoch, ktorá je však iná ako ostatné. Jej autorom je Janko Gálik, ktorý tak splnil svoje vyhrážky, že raz napíše knihu. Ňou dáva možnosť splniť sľub tým, ktorí mu kedysi povedali: „Keď raz napíšeš knihu, kúpim si ju!“. Dúfam, že si ju kúpia nielen oni, ale aj ostatní čitatelia. Pandémia zasiahla aj knižný trh, preto sa vydavateľstvo Artis Omnis rozhodlo spustiť projekt, ktorý pomôže vydaniu týchto štyroch kníh. Podrobnosti nájdete v tomto článku. Martin „Cuco“ Luciak, Tomáš „Eniac“ Cíger a Martina Pilcerová, to sú mená autorov obálok kníh. Prvý menovaný vytvoril obálky ku knihám Sama za seba (Gwind II) a Štvanec: Ajriš, druhý obálku ku knihe Hliadky! Hliadky! a tretia dala vzniknúť obálke knihy Odvrhutí.

Dal som si rýchly obed v reštaurácii Jedna báseň a pobral sa trochu popozerať. Návštevníkov mierne pribudlo, ale teplota v budove zostávala rovnaká. Zaujala ma však výstava pokémonov a iných figúrok z papiera. Ich autorom bol Patryk Papercrafter. Znova som sa vrátil k stánku vydavateľstva Hydra a spolu s nim odišiel na krst ohňom sedemhlavého draka. Krstili sa tri novinky – Obyčajní hrdinovia z pera Mariána Kubicska, Mutácia z planéty Zem od Kataríny Soyky a zbierka poviedok z rokov 2018 až 2019 – Istrocon 6. Autor prvej krstenej knihy Marián Kubicsko sa do povedomia fanúšikov fantastiky zapísal svojimi knihami pre mládež – Potvorobijci 1 a Potvorobijci 2. Jedným z hrdinov novej knihy je však aj známa poviedková postava Jožo Fero. Ten sa spolu s ostatnými usiluje ochrániť socialistickú vlasť pred démonmi a mŕtvymi. Krstnou mamou sa stala Katarína Soyka, ktorá knihu pokrstila ohnivou vodou. Túto a aj nasledujúcu knihu, Mutácia z planéty Zem, podporil Fond na podporu umenia. Mutácia rozpráva príbeh dvoch príslušníkov ľudskej a turgovskej rasy, ktorí sa ocitli na planéte, kde musia spojiť svoje sily, aby prežili. Knihu pokrstil laserovými lúčmi jeden z predstaviteľov slovenskej scifi, spisovateľ Anton Stiffel. Tomu vyšla prednedávnom reevidovaná a upravená zbierka poviedok Zabudnutý vesmír. Treťou krstenou knihou bola zbierka osemnástich víťazných poviedok z literárnej súťaže Poviedka Istroconu z rokov 2018 a 2019. Do antológie prispelo sedemnásť autorov. Úlohu priviesť túto knihu „k životu“ vzal na svoje plecia Daniel Šmihula. Keďže pochádza z Liptova, krstilo sa vôňou lesa. Ako prezradila Soyka, pripravujú vydanie knihy s názvom Obrancovia Liptova, ktorej autorom je Daniel Šmihula. Jakub Šimiak, Frederik Persson a Zuzana Droppová sa stali autormi obálok. Posledná menovaná sa stáva známou aj za hranicami Slovenska. Momentálne žije v Belgicku, kde jej práce už po druhýkrát mohli obdivovať v Múzeu fantastického umenia v Bruseli. Dokončuje aj poslednú (desiatu) ilustráciu do zbierky Jihočeský horor, ktorú zostavil Honza Vojtíšek.

Ak patríte k fanúšikom Geralta z Rivie, nemohli ste si nechať ujsť Veľký knižný Witcher kvíz. Mohli ste sa aj zúčastniť na prednáške z názvom Prevratné technológie, na ktoré čaká svet. No u mňa vyhral rozhovor s priateľmi. Aké je to písať knihu? „Kopne“ spisovateľa múza, sadne si a napíše na počkanie román? Či dokonca trilógiu? Ak sa mu nedarí a dostáva sa do depresie, užije antidepresíva? Nielen na tieto otázky ste sa mohli dozvedieť odpoveď na besede s Líviou Hlavačkovou a Janom Kotoučom, ktorá sa uskutočnila v scifi salóne. Vo fantasy salóne im konkuroval František Kotleta so svojou sériou Legie, ktorú píše spolu s Kristýnou Sněgonovou.

Toto bol posledný bod môjho sobotného programu. Cestou domov som mohol Comics Salón zhodnotiť iba pozitívne. Aj keď bolo menej návštevníkov, organizátori dokázali vytvoriť zaujímavý program a naplniť moje očakávania. Verím, že sa nielen tento festival bude už konať pravidelne a ja sa ho budem môcť zúčastňovať aj naďalej.


Foto: Autor

Viac fotiek z Istroconu a Comics Salónu 2021 nájdete na facebookovskej stránke Serjožu Serjožoviča


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


30. septembra 2021
Serjoža Serjožovič