Reportáž: Parcon a Fénixcon 2013

Súmrak bohov

P-FXC 2013 Jano Žižka
P-FXC 2013 posilnenie pred krstom
P-FXC 2013 Martin Králik a Petra Slováková
P-FXC 2013 krstný oco a krstniatka
P-FXC 2013 steampunk crowd
P-FXC 2013 Adventní conancert
P-FXC 2013 povzbudivá cena pre Líviu
P-FXC 2013 preplnená sála
P-FXC 2013 cena pre Lenonu
P-FXC 2013 Tombola naisto

To najlepšie z fantastiky… alebo Súmrak bohov. Jeden z „bohov“ československého fandomu Zdeněk Zachodil alias Big Shaman alias Tunelář, odišiel do Valhally, ale ešte predtým si stihol splniť tajný sen. Zorganizovať spolu s 29. ročníkom medzinárodného stretnutia priateľov a priaznivcov science fiction, fantasy, hororu, komiksov, hier a fantastického životného štýlu, ktorý nesie názov Fénixcon, i Parcon, stretnutie „dinosaurov“ československého fandomu. Ako každý rok sa Parcon a Fénixcon uskutočnili v hoteli Slovan v Brne. Samozrejme, nesmel som tam chýbať, zúčastňujem sa Fénixconu od jeho začiatku.

Do Brna som sa vybral tentoraz vlakom, chcel som si vyskúšať pohodlnejšie cestovanie. V Bratislave sa ku mne pripojila moja priateľka Evka, pre ktorú bol Parcon a Fénixcon prvým zahraničným conom. Keďže sme mali ešte trochu času, pozreli sme si výstavu historických železničných vozidiel na hlavnej stanici. Teda, bola tam jedna lokomotíva a zopár historických vozňov.

Potom nám neostávalo nič iné, len sadnúť do nášho vlaku a nechať sa odviezť do Brna. Ani sme sa nenazdali, o chvíľku sme boli na mieste. Šli sme sa ubytovať a vybaliť veci, veď nikto na con nechodí s „prázdnymi rukami“. Každý, kto sa zúčastní takejto akcie, dačo prinesie (stačí dobrá nálada) a určite si aj dačo odnesie (zážitky, nové priateľstvá, knihy…).

Po krátkom zvítaní sa s priateľmi, ktorí už dorazili na Parcon a Fénixcon (zopár účastníkov tam bolo už od štvrtka), sa o slovo prihlásil hlad. Ako po minulé roky, šli sme sa najesť do reštaurácie Stodola, ktorá je medzi účastníkmi známa výbornou kuchyňou. Stretli sme tam slovenskú blogerku Anetu „Riddick“ Čižmárikovú s priateľom. Hneď sa rozprúdila živá diskusia nielen o knihách, ale i o bežných veciach. Po neskorom obede sme sa vybrali pozrieť vianočné trhy, keďže do slávnostného otvorenia comu zostávalo zopár hodín. Vianočné trhy v Brne sú nádherné, škoda len, že tento rok chýbal sneh.

Slávnostné otvorenie Parconu a Fénixconu bolo stanovené na 18:30. Kongresový sál bol plný, ale miesto na sedenie sme si našli. Úvodného slova sa ujal Ondrej Herec spolu s jedným z hlavných organizátorov Romanom „Doktorom“ Hruškom. Spomínalo sa na Big Shamana, na minulé ročníky. Ale nás čakali dva dni plné prednášok, workshopov a iných aktivít. Ako povedali organizátori: „Dúfame, že si ich naplno užijete.“ Pre tých, ktorí zatúžili po filmovom zážitku, bolo pripravené premietanie filmov (Orfeova pieseň, Jsem větší a lepší, Dům 66b) v neďalekom kine Art.

Prvým prednášajúcim v Kongresovej sále bol Jan Šimúnek a so svojou témou To nejlepší z medicíny. Poslucháči sa mohli dozvedieť o analýze genomu, kyborgizácie a iných veciach z tejto oblasti. V Zrkadlovej sále mu konkuroval František Novotný s prednáškou Dvě mistrovské ságy z protilehlých brehů Atlantiku. Na nej sa hovorilo o dvoch majstroch ság: americkom spisovateľovi Stephenovi Kingovi a jeho anglickom kolegovi Robertovi Holdstockovi. V Prezidentskom salóniku zasa prebiehala prednáška Julie Novákovej To nejlepší na čtení (a psaní) hard SF.

Bohužiaľ, ani na jednu z nich sme sa nedostali. Len čo sme vyšli von, nastalo zvítanie so známymi, ktorí prišli neskôr. Samozrejme, rozprúdila sa i živá diskusia. Prekvapením bolo, keď sa pri mne zjavila rakúska spisovateľka a kamarátka Nina Horvath s priateľom Marcusom Bayrom. Ninu poznám z Euroconu 2012, ktorý sa konal v Záhrebe. Obaja chodia pozrieť aj na naše cony, zúčastnili sa už Slavconu i Istroconu/Comics Salónu v Bratislave. Nina mala prednášku Foregn Convention Adventures, kde porozprávala o svojich zážitkoch na zahraničných conoch a predstavila ich.

Viete, ako sa bozkávajú filmoví hrdinovia? To ste sa mohli dozvedieť na prednáške Lucie Droppovej To najlepšie z fantastických bozkov. Mohli ste tam vidieť pusinky nielen z filmov Jurský park, Spider-man, ale i mnohých ďalších.

Martin Vilém Novotný a jeho prednáška Pornografie: To nejlepší od jeskynních maleb po internet si získali veľa poslucháčov, ale mňa zaujímali výsledky Porady Fandomu a organizačná schôdzka koordinátorov Ceny Karla Čapka. Na nej sa rozhodlo –na budúci rok sa Parcon, ktorý je mimochodom putovným conom uskutoční v Bratislave, spolu s Istroconom a Comics Salónom. Takže po dvoch rokoch sa znova môžeme tešiť, že Parcon zavíta na Slovensko.

Toto bol záver piatkového programu Parconu a Fénixconu 2013. Komu sa nechcelo ísť spať, mohol si posedieť v reštaurácii Bugatti a zapojiť sa do mnohých diskusií, ktoré viedli medzi sebou návštevníci. Alebo mohli ísť na diskotéku. Ja som si vybral prvú možnosť, takže som strávil ešte príjemnú hodinku rozhovorom s Lenonou Štiblaríkovou z vydavateľstva Hydra, Petrom Šufliarskym a mnohými ďalšími. Ale telo si pýtalo odpočinok, pre mňa nastal čas isť do postele a pripraviť sa na ďalší deň.


Sobota by sa dala nazvať aj „deň krstov“. Ale tie sa konali až popoludní. Pre návštevníkov od rána prebiehal v reštaurácii Bugatti workshop pod vedením Roberta Waschku, kde si osadenstvo mohlo prezrieť i vyskúšať rôzne techniky šermu.

Martin „Roger“ Králik začal sobotné prednáškové ráno prednáškou Dejiny slovenského fandomu, Jiřina Vorlová workshopom To nejlepší od genyjálních autorů a redakcia časopisu Pevnost predstavila svoje plány v prezentácii pod názvom Klíče od pevnosti Pevnost.

Mňa s priateľkou to ťahalo na vianočné trhy. Prechádzka po meste spojená s ochutnávkou medoviny, vareného vína, punču nám prišla veľmi vhod, keďže som vedel, že nás čaká náročné popoludnie a večer. Skoro každý z účastníkov tam určite zavítal. Čas neúprosne utekal a my sme sa museli vrátiť, chceli sme sa totiž zúčastniť krstov kníh a komiksov.

Na hoteli sme sa zvítali i so spisovateľkou Katarínou Soykou z vydavateľstva Hydra, ktorá prišla až v sobotu. Ostatné „hlavy Hydry“ – Lenona Štiblaríková a Peter Šufliarsky (všetci v kostýmoch z animovaného seriálu Scooby-Doo) tam už boli. Reštaurácia Bugatti sa pomaly zapĺňala ľuďmi. Blížila sa šestnásta hodina, keď sa malo začať krstiť. Ako prvé sa prezentovali knižné novinky vydavateľstva Hydra – kolektívna Fantastická 55, Astrálny pútnik od Lenony Štiblaríkovej a Vlčí brat od Kataríny Soyky. Krstným otcom sa stal tak ako na slovenskom krste týchto kníh, ktorý sa uskutočnil na Istrocone/Comics Salóne v septembri v Bratislave, český spisovateľ Jiří „Walker“ Procházka. Každý, kto stál na pódiu pri klavíri, urobil i menšiu čítačku z Fantastickej 55.

Vydavateľstvo Hydra priviezlo zo sebou aj knižnú novinku, cyberpunkový román spisovateľky Petry Slovákovej Cvrček v krabičce. Novela Cvrček v krabičce sa stala víťazom minulého ročníka Ceny Karla Čapka. Ale Petru Slovákovú čakal ešte jeden krst…

Vydavateľstvo Rogerbooks zastúpené Martinom „Rogerom“ Králikom zasa pokrstilo svoje e-booky – zbierku poviedok od Petry Slovákovej s názvom Železonoc a jiné podivnosti a zbierku Zuzany Droppovej Telo a iné kyberhrôzy. Česká zbierka obsahuje 10 poviedok zo žánrov sci-fi, fantasy a horor, ale i subžánre, ako napríklad steampunk či new weird. Veď Petra je známa hlavne steampunkovými poviedkami a ilustráciami. Zuzanina zbierka sa zasa môže pýšiť tým, že jej úvodná poviedka s názvom Telo získala Cenu Intel udeľovanú v rámci Ceny Fantázie. Krstnými rodičmi zbierok sa stali Jiří „Walker“ Procházka a Františka Vrbenská. Verím, že obe knihy sa budú dobre predávať a čoskoro sa dočkáme aj ich tlačenej verzie.

Nasledoval v poradí tretí záverečný krst vydavateľstva Zoner. Tu sa nekrstila kniha, ale komiks od Petra Kopla – Tajemný hrad v Karpatech. V rámci tohto krstu sa konala i menšia súťaž, stačilo na kúsok papiera napísať svoje meno a na konci krstu Peter Kopl vyžreboval jedného víťaza, ktorý sa stane predlohou jednej postavy v jeho budúcom komikse. Víťazkou sa stala Edita Dufková. Gratulujem!!

Medzitým sa v Kongresovej sále začala prednáška Lívie Hlavačkovej To najlepšie z alkoholu. Lívia má vždy veľmi zaujímavé prednášky, takže sa bolo na čo tešiť. Na konci predstavila a tiež pokrstila svoju knižnú novinku, ktorá je už pár mesiacov na knižnom trhu, knihu Gwind: Nezabiješ?.

Po technickej prestávke nasledoval jeden z hlavných bodov programu, Adventní Conancert v podaní Nalima „Uzbega“ Lidochaza. Ten zahral svoje najznámejšie pesničky, ktoré naspieval počas trinástich rokov „bádateľskej“ kariéry po Barbarovi Conanovi. Myslím, že všetci účastníci sa veľmi dobre zabávali.

Ďalším z hlavných bodov programu bolo vyhlásenie cien. To sa namiesto plánovanej hodiny a pol pretiahlo na tri hodiny. Cien bolo neúrekom, odovzdávali sa Ceny Karla Čapka, Cena Drak, Fénix, Daidalos a mnohé iné. Bodovali i slovenskí spisovatelia. Cenu európskej fandomovej organizácie ESFS pre podporu nádejných talentov Encouragement Award získala Lívia Hlavačková, cenu Ludvík získali Robert Žittňan a Martin „Roger“ Králik za organizáciu Parconu v roku 2012. Cenu československého fandomu in memoriam získal Zdeněk Zachodil, alias Big Shaman. Cenu slovenského fandomu nazývanú Drak získala zasa Alexandra Pavelková za prácu na fandom.sk. Prišlo i prekvapenie v podobe ceny Mlok, pre absolútneho víťaza Ceny Karla Čapka. V tomto prípade víťazku. Stala sa ňou Lenona Štiblaríková, ktorej novela Bratislavská bludička naplno bodovala v románovo-novelovej kategórii. Všetkým víťazom blahoželám.

Po tomto skoro trojhodinovom trápení náš čakali ešte dva body programu. Prvým z nich bola tombola. Tak ako po minulé roky v nej najviac cien získal Akea Židlička, ktorý znova „investoval“ do obálok. Samozrejme, bola možnosť aj získania okamžitej výhry..

Posledným bodom sobotňajšieho programu bol Althing Conan Society. Na ňom sme si znova uctili pamiatku Big Shamana, ktorý nás pred siedmimi mesiacmi náhle opustil. Nasledovalo vyhlásenie výsledkov súťaže Ve stopách Conana. V nej sa stali víťazmi Ondrej Trepáč, Václav Vágenknecht a Roman „Hruška“ Doktor. Nasledovalo pokračovanie Adventního Conancertu v podaní Nalima „Uzbega“ Zachodila. Po ňom sa rozprúdila nielen živá diskusia, ale i zábava, v Kongresovej sále i v ostatných priestoroch hotela. Ja som sa do postele dostal po tretej hodine.

Nedeľa už tradične býva dňom lúčenia, kedy sa návštevníci vracajú naspäť do bežného života, plní zážitkov, dojmov a nových známostí. Veď cony nie sú len o prednáškach, ale hlavne o ľuďoch tej istej „krvnej skupiny“.

Čo dodať na záver? Myslím, že tohtoročný Parcon a Fénixcon sa naozaj vydaril, i keď bol trocha smutnejší, ako po minulé roky, keďže tam chýbal jeden z hlavných organizátorov, Zdeněk Zachodil. Ale na druhej strane, organizátori odviedli kus výbornej práce, zabezpečili kvalitné prednášky a hlavne dobrú náladu. Dúfam, že na budúci rok sa stretneme znova a Fénixcon 2014, ktorý sa uskutoční v dňoch 5. – 6. decembra bude ešte lepší ako jeho predchádzajúce ročníky.


Foto: Autor


13. decembra 2013
Serjoža Serjožovič