Recenzia - Zygmunt Miłoszewski: Domofón

zygmunt_miloszewski_domofon

Poľský spisovateľ Zygmunt Miłoszewski sa preslávil ako autor psychologických kriminálnych románov s prokurátorom Teodorom Szackim. Miłoszewski za svoje prózy získal ocenenie Cena veľkého kalibru pre poľskú detektívku roka a slovenskí čitatelia majú k dispozícii tri romány z vydavateľstva Premedia: Hnev, Zapletení, Zrnko pravdy. Prvou knihou Miłoszewskeho však bol horor Domofón a ide o naozaj pozoruhodné dielo.

V paneláku na varšavskom sídlisku sa začnú diať veľmi zvláštne udalosti. Všetko začne telom bez hlavy vo výťahu, nezvyčajnými hlasmi ozývajúcimi sa z domofónu a čudným správaním ľudí žijúcich v jednotlivých bytoch. Dej sa vyvíja voľne, predovšetkým v prvej polovici knihy dostáva priestor množstvo postáv, niektoré z nich však náhle zmiznú a už sa neobjavia. Miłoszewski buduje predovšetkým atmosféru komplikovaných medziľudských vzťahov. Novinár alkoholik, novomanželia, náboženská fanatička, malomeštiacki rodičia s rebelantským synom a ďalší obyvatelia sa však naraz dostanú do dramatickej situácie: niečo začne brániť ľuďom opustiť panelák. V obytných priestoroch sa postupne objavujú obete, snahy nadviazať kontakt s vonkajším prostredím ostávajú neúspešné.

Miłoszewski sa s čitateľom dômyselne pohráva: niektoré kapitoly sú napísané formou dialógov ako divadelné hry. Muž 1, Muž 2, žena a pod. len vyvolávajú dojem, akoby ich niekto pozoroval. Tento vonkajší pozorovateľ vidí bezmenné postavy a sleduje každodenné situácie. A je skutočný. Jadro hrôzy v príbehu spočíva v postupnej zmene správania postáv, akoby boli pod vplyvom sily ukrytej pod nánosmi reálneho sveta. V izolácii svojich bytov dokáže táto sila získať moc a postavy sa dostávajú do situácií na pomedzí reality a halucinácie.

Miłoszewski napísal debut hodný jeho ďalšej kariéry. Postavy sú reálne, doslova z nich dýcha všednosť a problémy, s ktorými sa stretávajú pozná každý človek. Zaujímavým aspektom knihy je literárny rozmer: úvodný citát S. Kinga zo Žiarenia a viaceré literárne odkazy použité ako sídliskové graffiti rámcujú Domofón do hororu už od začiatku. Avšak napríklad odkaz s odrezanou hlavou smerujúci k Michailovi Bulgakovi ukazuje aj zábavnejší aspekt Domofónu – čierny, až absurdný humor, groteskná fantastika a ľudia točiaci sa v bludnom kruhu vlastnej obmedzenosti. Domofón si rozhodne zaslúži čitateľskú pozornosť a snáď podnieti k objaveniu ďalších kníh popredného súčasného poľského autora.

Knihu Domofón si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Domofón
Žáner: horor
Autor: Zygmunt Miłoszewski
Vydavateľstvo: Premedia
Rok vydania: 2016
Jazyk: slovenský
Preklad: Alexander Horák
Väzba: pevná s prebalom
Počet strán: 304
ISBN: 978–80–8159–377–2

Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


29. septembra 2016
Ján Blažovský