Recenzia – Walter Tevis: Muž, který spadl na Zemi

Muž, který spadl na Zemi Argo 2021

Planéta Anthea umiera a jeho obyvatelia vyšlú jedného zástupcu na Zem, aby zachránil svojich ľudí a pomohol pozemšťanom predísť zničeniu samých seba.


Thomas Jerome Newton je síce vyšší a bledší ako pozemšťania, no ani tento, ani ďalšie znaky na jeho tele mu neprekážajú v tom, aby aspoň čiastočne dokázal medzi ľuďmi zapadnúť. Jeho cieľom je získať čo najviac peňazí a použiť ich na záchranu obyvateľov Anthey. Mimozemšťan tak USA potajomky zásobuje novými netradičnými patentmi a vynálezmi. Popritom si vytvára kontakty. Niektoré cielené, niektoré náhodné. Ľudia ho privedú k alkoholu a on sa postupne dostane od pitia vína ku každodennej dávke ginu.

Walter Tevis reflektuje dobu, v ktorej žil, a verne zachytáva ľudské povahy. Thomas sa všetko o pozemšťanoch naučil z nášho televízneho vysielania. Po prílete ale zisťuje, že to bolo len akési pozlátko a ľudská spoločnosť je oveľa komplikovanejšia, ako sa mohlo zdať z filmov a seriálov.

V knihe nájdeme mnoho zaujímavých, hoci depresívnych námetov. Pritom sa ňou nesie v tejto dobe už mnohokrát použitá myšlienka: Keby sa objavila zaujímavá inteligentná bytosť, nechali by sme ju žiť alebo by ju pozemskí vedci pomaly, nemilosrdne, ba až kruto skúmali?

Kniha nemá veľa strán, no miestami sa číta ťažšie, najmä ak ide o opisy zháňania peňazí či opisovania patentov. Niekomu sa môže Muž, který spadl na Zemi čítať pomalšie pre ťaživú atmosféru smútku a pocitu opustenosti. Iní čitatelia si, práve kvôli týmto špecifikám, román vychutnajú. Thomasovi sa cnie za domovom a na Zemi navyše nik jemu podobný nie je. Stotožniť sa s ním dokážu všetci, ktorí niečo také sami poznajú.

Táto kniha síce patrí k fantastike, no má silné autobiografické črty. Pocity samoty, odlúčenia a hľadania východiska v alkohole dlho sprevádzali aj samotného autora. Ak o knihe a autorovi nič netušíte, odporúčam čítať predslov ako posledný. Vo všeobecnosti odporúčam čítať predslovy ako posledné, keďže často oberajú samotný text o čaro a nás o vlastnú, neovplyvnenú interpretáciu príbehu. Hoci vám pravdepodobne bude z knihy clivo a zrejme vás chytí depka, Walter Tevis sa o to nesnaží aktívnym tlačením na city. Všetko vyplynie z textu, konania postáv – a ostatné je už len vaša schopnosť empatie.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Muž, který spadl na Zemi si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Muž, který spadl na Zemi si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Muž, který spadl na Zemi
Žáner: scifi
Autor: Walter Tevis
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Preklad: Robert Tschorn
Počet strán: 129
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788025735510


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


2. februára 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií