Recenzia – Veronika Fiedlerová: Pozdravy záhrobí

Pozdravy záhrobí

Tematika života po smrti je lákavá. Kladieme si otázky, čo sa deje, keď zomrieme, či existuje duša. Benedikt Klausner vidí mŕtvych a komunikuje s nimi. No nielen to. Tajomstvá mu odhaľujú aj miesta a budovy. Neunikne mu žiaden poistný podvod ani zločin. Dokáže rozmotať nitky aj tej najzamotanejšej kau­zy.


Poznačený

Benedikt pracuje vo veľkej poisťovacej spoločnosti ako vyšetrovateľ poistných udalostí. Na prvý pohľad žije normálne, no osamelo. Iba málokto o ňom pozná pravdu. Benedikt totiž vidí mŕtvych, rozpráva sa s nimi a dokonca dokáže čítať históriu miest, na ktorých sa ocitne. Trvalo dlho, kým zistil, že to nie sú výplody jeho chorej mysle. Prešiel si závislosťami a liečbou na psychiatrii, až nakoniec stretol Ester. S jej pomocou sa dokázal vyrovnať so svojou zvláštnou schopnosťou a inakosťou. Ale aj tak sa tým, že je nekromant, radšej nechváli. Ester je jediná žena v Benovom živote. Len keby aj ona nepatrila medzi duchov…

Vyšetrovateľov stereotyp zmení smrť manželky bohatého podnikateľa Mlynářa (Benediktův bězný případ). Dokázať, kto alebo čo sa za smrťou ženy ukrýva, je bežnými prostriedkami nemožné. Nekromant však také slovo nepozná. Od istej chvíle sa totiž Mlynář, neoficiálny majiteľ mestečka, v ktorom Benedikt žije, stáva jeho osobným nepriateľom. Uvedomuje si, že odteraz už nič nebude rovnaké. Je jasné, že Mlynář považuje vyriešenie prípadu za osobnú urážku a pomsta príde rýchlo. Aká bude? Kto sa ocitne v ohrození? Navyše sa niečo deje s Ester…

Ďalšie riešené prípady posúvajú Bena súkromne aj profesionálne ďalej. Či už sa snaží zistiť, čo za krvavý zločin sa odohral v byte starej dámy v čiernom (Tajemství černé dámy) alebo tíši duchov vo wellnes hoteli Anna Spa určenom klientkam z lepšej spoločnosti (Odpočívejte v pokoji). Zakaždým sa stretáva s nepokojnými dušami. Tí ľudia zomreli násilne, nešťastne, prípadne majú aj po smrti výčitky svedomia. Dokonca sa k Benovi jedna nepokojná duša nasťahuje. Napriek tomu, že sa mu podarí zistiť dôvod jej tragického skonu, duša odmieta odísť tam, kam patrí. Podarí sa ju vyšetrovateľovi zahnať či zostanú nažívať v symbióze?

Všetko, čo sa okolo nekromanta v poslednom čase odohráva, má počiatok v prípade pani Mlynářovej. Teraz polícia nachádza neprirodzene mŕtve telá na neuveriteľných miestach (Smrt si říká Benedikt). Ben vie, že za tým stojí Mlynář, pretože každý zavraždený je s ním nejako spojený. Udalosti spejú k rýchlemu vyvrcholeniu a ohľady sa na nikoho brať nebudú.


Záhrobie má dlhé prsty

Pozdravy záhrobí je zbierka štyroch poviedok. Sú to prípady, ktoré Benedikt rieši pre poisťovňu alebo súkromne. Hoci sú príbehy samostatné, sú navzájom úzko previazané postavou hlavného hrdinu a niektorými z vedľajších postáv. Rovnako ich spája téma smrti a túlavých duší.

Celou knihou sa prepletajú a vzájomne dopĺňajú dve dejové línie. Prvá sa venuje pátraniu po duchoch, zabudnutých udalostiach a poistných podvodoch. V druhej spoznávame osobný život hlavného hrdinu. Ester, ktorá ho sprevádzala od mladosti, ho nečakane opúšťa. Nekromant si uvedomuje, že sa musí upriamiť na živých ľudí, no aj tak mu spirituálna sprievodkyňa chýba.

Benedikt je hlboko poznamenaný svojím nadaním. Bojuje so sebou, so svojou minulosťou, a pritom sa snaží žiť aspoň trochu normálne. V priebehu vyšetrovaní sa jeho pohľad na svet mení. Je to ľuďmi, s ktorými sa stretáva, a príbehmi duší, ktorým pomáha nájsť vytúžený pokoj.

Cez osudy hlavnej postavy si uvedomíme, že občas musíme zmeniť názory, pretože nič nezostáva nemenné. Zistíme, že nemôžeme rozhodovať za druhých. Každý človek vie najlepšie sám, čo je pre neho dobré, koľko je ochotný obetovať, riskovať a kam až chce zájsť. Benedikt konečne prichádza na to, že o svojom živote rozhoduje iba on sám. Je iný, než zvyšok sveta, no ani zďaleka nie je jediný s výnimočnými schopnosťami. Najťažšie však je naučiť sa prijímať samých seba takých, akí sme.

Hoci autorku románu môžeme zatiaľ poznať len ako jednu z úspešných účastníčok literárnych súťaží, na príbehu to nepoznať. Opraty drží pevne v rukách, každá udalosť má svoje miesto a zapadá do kontextu. Dokázala do textu vložiť napätie, záhady aj temnotu, pri ktorých vám po tele behajú zimomriavky. Postavy sú prirodzené, majú svoje dobré aj zlé stránky a vy im veríte každé slovo (snáď až na reči niektorých zlých chlapcov). Aj preto sú Pozdravy záhrobí vyváženou a skvelou knihou, ktorej príbehy sa dostávajú pod kožu. Pripravte sa, že vás román nemilosrdne ovanie chladným hororovým dychom, čo v týchto horúčavách nie je na zahodenie, pravda?

Hodnotenie: 90 %

Knihu Pozdravy záhrobí si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pozdravy záhrobí
Žáner: fantasy, horor
Autorka: Veronika Fiedlerová
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Počet strán: 355
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88067–32–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


13. júla 2021
Ena
Zdroj informácií