Recenzia - Valentína Sedileková: Pokrvní

Do nového sveta s mladou slovenskou autorkou

Pokrvni - obalka

Z času na čas sa niektoré vydavateľstvo podujme k riskantnému kroku a vydá knihu autora, ktorý si ešte niekoľko rokov bude musieť počkať, kým mu dajú vodičský preukaz alebo mu legálne predajú fľaškovú dvanástku. Čitatelia potom diskutujú o tom, či mladí dokážu vytvoriť originálny a kvalitný dej či niečím zaujať. Tretia veta v diskusii väčšinou obsahuje ako pozitívny aj negatívny argument knihu Eragon. V tejto recenzii sa pokúsime tejto téme vyhnúť.

Ešte pred čítaním knihy sa dozvieme niektoré informácie, ktoré by bolo lepšie ignorovať. Asi najvážnejšou z nich je, že ide o prvú časť trilógie – toto čitateľa viac rozladí ako poteší. Rozumiem tomu, že sa veľa nezmenilo od čias, keď „balady o Robinovi Hoodovi nemali konca, rovnako ako dobrodružstvá Dicka Zabijáka a Deviatich Pomstiteľov“(1) a fantasy, ktorá začína a končí jedným zväzkom, je skôr výnimkou ako pravidlom. Napriek tomu som zvedavý, kedy a či vôbec sa k čitateľom dostane ďalšia časť.

Ďalší údaj hovorí, že sa dostávame do sféry portálovej fantasy. Všetci cítime, že tento žáner umiera na preľudnenie. Kým u C. S. Lewisa bol šatník vrcholom originality, dnes sa z portálu stáva „dead horse trope“. Portálov sú plné animáky, fan fiction a malé deti chcú pod stromček „Vego evfov a poutáv“.

Po prečítaní úvodných strán pochopíte, že Kathrin je skoro obyčajné dievča s výnimočným vnútorným životom, podobné ako ďalšie obyčajné „násťročné“ dievčatá. Bez toho, aby ste čítali ďalšie strany, si dokážete predstaviť nasledovný scenár – hrdinka záhadnou zhodou okolností zistí, že je výnimočnou osobnosťou v cudzom svete. Jej úlohou bude vykonať čosi výnimočné alebo zachrániť svet od starobylého zla… prípadne od niečoho ešte horšieho… a možno sa jej podarí stretnúť toho pravého. Či sa vaša predtucha naplní, uvidíte sami.

Možno povedať, že dejové zvraty sú pomerne predvídateľné, postavy a kulisy patria medzi štandardnú výbavu fantasy. Najsilnejšou stránkou knihy by mal byť dôraz na citový život hrdinky. V niektorých chvíľach sa však práve toto stane jej slabinou. City neznamenajú zákonite hĺbku a nie sú ani synonymom pre vývoj postavy.

Kniha ale nie je zlá. Čitateľa fantasy, ktorého knižnica sa prehýba pod fantasy literatúrou od začiatku 90. rokov, sotva osloví niečím novým. Avšak kniha mieri na konkrétnu vekovú skupinu. Takže ak máte v okolí tínedžerku, ktorá sa nudí čakaním na novú dystópiu alebo upírsko-čarodejnícku sériu, Pokrvní jej prinesú príjemne strávené hodiny. A navyše, autorke bude môcť spokojne napísať mail bez toho, aby musela vedieť po anglicky.

Ak vás recenzia navnadila, knihu Pokrvní si môžete kúpiť napríklad na Martinuse kliknutím na tento link


Názov knihy: Pokrvní (Kniha prvá)
Autor: Valentína Sedileková
Vydavateľstvo: Občianske združenie Generácia NULA
Rok vydania: 2015
Počet strán: 315
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788097092863


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


(1) G. K. Chesterton – Obrana lacných krvákov


8. októbra 2015
Igor Čonka