Recenzia – Thomas Ligotti: Písně mrtvého snivce

Písně mrtvého snivce

Horor si v poslednom čase konečne získava miesto, aké mu právom náleží. V popredí záujmu čitateľov, vydavateľov aj autorov. K hororu patria aj weird poviedky Thomasa Ligottiho. Práve kratší literárny útvar tomuto štýlu jednoznačne pristane a Ligotti prostredníctvom neho dokáže povedať viac, ako by ste čakali.


Slová, snenie a temnota

Už prebal knihy našepkáva, čo je podstatou textov v tejto knihe. Maska, pod ktorou je neznámo, tajomno, niečo či niekto, koho azda poznáme, no nemusí to tak byť. Je to niekto ukrytý, jeho zámery sa nedajú odhaliť. Odvážite sa mu strhnúť masku z tváre? Ligotti sa o to pokúša. Odhaliť to skryté, ukrývajúce sa v tieňoch, a vytiahnuť to na svetlo. Ukázať svetu, aká je podstata všetkého klamlivá a premenlivá. Nájdete odvahu spoločne s ním vstúpiť do podivných dimenzií snov a krutých realít?

Poviedky v zbierke sú rozdelené do troch okruhov. Sny pro náměsíčníky, Sny pro nespavce a Sny pro nebožtíky. My si ich rozdelíme do svojich vlastných skupín.

Do prvej sa radia texty s konkrétnym dejom. Postavy v nich prežívajú istý príbeh, prípadne rozprávajú o úseku svojho života. Forma, kde je hrdina aj rozprávačom, je pomerne častá. Ligotti pre ňu volí rámec zápiskov v denníku, súkromný list či necháva postavu viesť akýsi monológ smerom k čitateľovi.

Pri druhej skupine si čitateľ postupne uvedomuje, že rysy weird fantasy sa stávajú čoraz zreteľnejšie. Reč je prestúpená množstvom slov zdanlivo bez významu, veta strieda vetu neustále sa zrýchľujúcim tempom a hĺbka myšlienok, vyslovených prípadne iba naznačených, je nekonečná.

V tretej skupinke sú akési filozofické rozpravy na pevne určený námet. Spoločne s autorom premýšľame, hľadáme odpovede, skúšame, učíme sa, pohrávame sa s variáciami na danú tému.


Aspoň niekoľko príkladov

Dovádění je dobrá hororová klasika, kde prameňom strachu a hrôzy je čudný väzeň uzamknutý za múrmi väznice. Napriek tomu aj letmá myšlienka na neho spôsobuje u postáv paniku.

V poviedke Sen o figuríne je už badateľný iný prístup autora k vykresleniu hrôzy, ktorá pramení z neustále sa opakujúceho sna. Už druhýkrát sa stretnete s hlavným hrdinom v role rozprávača. Prostredníctvom spomienok poskytuje čitateľovi svoj súkromný zážitok a myšlienky naviazané na konkrétne udalosti. Tentokrát to nebudú zápisky v denníku, ale list.

Chymik, Připijte mi pouze labyrintovýma očima aj Rysí oko sú naplnené obrazmi, náznakmi a najmä klamom. Zneužitie a smrť si nájdu každého. Rozprávač môže náhle splynúť s ústrednou postavou a veci odohrávajúce sa pred publikom sa ukážu byť iba fenomenálnym trikom.

Štědré večery tety Elise či Těžkosti dr. Thosse upútajú množstvom náznakov, spomienok a udalostí. Tie sa snáď skutočne odohrali a možno boli len vymyslenou legendou. Ťažko povedať, čo sa stane, keď sa protagonisti zobudia. Budú vedieť, ktorý svet je snový a ktorý reálny? Maškaráda mrtvého šermíře: tragédie a Dr. Voke a pan Veech nám ukážu, že si máme dávať pozor na to, čo si želáme. Pretože naše priania sa môžu splniť spôsobom, akým nechceme.

Ústav dr. Locriana a Hudba měsíce sa stanú našimi sprievodcami v snoch tých druhých. Položili ste si niekedy otázku, čoho sa bojíme? Symbolov utrpenia alebo utrpenia samotného? Čo nás máta v opustených budovách s divnou minulosťou? Kam odchádza myseľ za prebdených nocí? Bdieme, spíme a sme vôbec doma v posteli? Je v tom nejaký rozdiel? Naše myšlienky sú nespútané, lietajú si tam, kam chcú a vracajú sa späť chladné, čierne a na krídlach nočných múr.


Poetické masky a hry

Pri čítaní si jase uvedomíte, že výstavba deja, jazyk rozprávača, opisy, to všetko veľmi pripomína Lovecraftove diela. Samozrejme, Ligotti posúva hranice svojich poviedok niekam inam, ešte ďalej do mora fantázie, podivnosti a neskutočna. Ligottiho práce sú svojské a poetickejšie, než by sa zdalo. Používa majstrovské básnické prirovnania. Čitateľ má pocit, že sa mazná so slovíčkami a obrazmi. Je to skôr melódia zapísaná písmenkami než obyčajný text.

Atmosféru, ktorá každú poviedku sprevádza s vytrvalosťou verného psa, navodzuje autor pomocou slov. Tie sa postupne skladajú ako mozaika do obrazov. Tma, úzke ulice preplnené zvláštnymi zvukmi či naopak úplne tiché. Chabo osvetlené vŕzgajúce schodiská, množstvo dvier a vy netušíte, aké tajomstvá vesmíru či iných dimenzií za nimi nájdete. Čo za bytosti ľudské či neľudské, vznášajúce nárok na každého, kto stisne kľučku, na vás čakajú? Svet je plný hladných tieňov pripravených pohltiť osamelé duše. Blúdite bezcieľne a pokúšate sa vymotať z pocitov, ktoré s vami lomcujú, sťa mucha lapená do pavučiny. No nejde to. Čím urputnejšie sa snažíte, tým viac ste oblepení vláknami beznádeje, neurčitým tušením budúcnosti a snahou uchopiť neuchopiteľné. Možno porozumiete príčine svojej nespavosti a pomocou masky, ktorú si nasadíte, uvidíte svoju pravú tvár aj pravý obraz celého toho prapodivného sveta. Je plný tragických a ohyzdných postavičiek, akýchsi bezmocných bábok v rukách niekoho iného. Vedie ten bábkar aj vás? Cirkus, karneval, zábava, hudba, hluk a smrť. Všetko plné farieb, zrkadiel, do ktorých sa bojíte pozrieť, a predstáv. Vy spolu s hrdinami snívate sny, občas bez zjavného významu a šťastných koncov.

Písně mrtvého snivce vás buď nadchnú alebo ich zatratíte. Nie každý je naladený na myšlienky autora, ktoré sú vo svojej jednoduchosti nesmierne komplikované. Poďte sa aspoň pokúsiť prejsť snovou krajinou v spoločnosti nespavcov. Nasýťte sa utrpením a zapite ho hrôzou. Nazerajte pod masky ľudí a ukájajte sa vôňami, melódiou a temnotou obrazov, ktoré vám Ligotti ponúka.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Písně mrtvého snivce si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Písně mrtvého snivce (orig.: Songs of a Dead Dreamer)
Žáner: weird fantasy
Autor: Thomas Ligotti
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Preklad: Milan Žáček
Počet strán: 316
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–88243–38–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


27. júla 2021
Ena
Zdroj informácií