Recenzia: Terminátor Genisys

co si povedal o mojej mame
Nechal si zapnutu ruru
stary ale este v zaruke
tie draky by sa nam hodili
Spolieham sa na aquafresh
unikove vychody su tu a tu
kto chce hrat o trony

Hasta la vista, Arnie je späť! Spolu so Sárou Targaryenovou a Kapitánom Boomerangom sa zasa pokúsia odvrátiť vojnu ľudstva proti strojom.

Netvárte sa začudovane, on to hovoril. A keby len raz. A keby len v terminátorských filmoch! Veru, veru, Guvernátor sa vracia, aby dokázal, že ešte zďaleka nepatrí do starého železa. Spolu s ním sa do časových trampôt a vojnou so strojmi vrhá Emilia „Khaleesi“ Clarková a mladík, ktorého v ostatnom čase možno poznáte ako „Veď-to-je-teeen.“

Hneď v úvode filmu ide do tuhého. Ocitneme sa v prvej línii útoku na centrum Skynetu. Priaznivci kultových filmov (rozumej prvých dvoch dielov) môžu s papuľkou v širokom úsmeve sledovať, čo sa dialo na druhom konci časopriestorovej zasielateľskej služby. Je treba ochrániť mamču Connorovú, aby ľudia mali proti supervyvinutým mikrovlnkám aspoň nejakú šancu. Keďže za ňou poslali robotickú skartovačku, mladý Kyle Reese sa dobrovoľne podujme na nudistickú cestu do 80. rokov. A odtiaľ to už poznáme… Alebo nie?

Kto si pozrel prvý trailer na najnovší prírastok v Terminátorskej sérii, vie, že také jednoduché to nebude. (Ak ste ešte nevideli druhý trailer, ani ho nepozerajte, riadne vám to pokazí celý film.) Samotní tvorcovia sa vyjadrili, že nejde len o remake alebo reštart série. Genisys prináša novú dejovú líniu, vystavanú na skalopevných základoch prvých dvoch filmov. Sára s jej verným ochrancom T-800 a Kyleom, ktorý plecháča nemôže ani vystáť, musia prekaziť spustenie globálneho počítačového systému Genisys (genesis – počiatok, pôvod; sys – system), ktorý sa neskôr stane Skynetom.

Trošku to pripomína Abramsov startrekovský face-lift. Ale funguje to? Prvú polhodinu celkom áno. Nazrieme do zákulisia vojny v budúcnosti, cestovania v čase a opäť si užijeme pár scénok z pôvodnej línie 80. rokov v trochu odlišnej verzii. Nostalgia naozaj pracuje na plné obrátky a my krochkáme blahom.

V istom bode už eufória umocnená odkazmi na dobre známe fakty trochu opadne a odtiaľ to ide dole tekutým kovom. Keďže strihači upútaviek všetko riadne dosiali, svetoborného dejového zvratu sa nedočkáme. Potenciálne silné scény sú akosi uponáhľané a slzotvorný potenciál zametený pod koberec. Fanúšikov cestovateľov v čase azda poteší známa tvár, ktorá má celkom dôležitú úlohu. Alebo fakt, že pre plnenie misie Sáry a Kyla bude potrebný… návrat do budúcnosti.

Po dvoch dieloch bez Lindy Hamiltonovej a jednom bez Arnieho si konečne môžeme rakúskeho svalovca naplno užiť. Lindu síce nahrádza nová, no určite nie neznáma tvár. Večne mladá Clarková si odznak za kruto-hustotu vyslúžila dlhou bielou parochňou, takže pod istú úroveň to už neklesne. Guvernátor je stále vo forme a do úlohy vnáša riadnu hŕbu nostalgie aj vďaka podobnosti vzťahu kyborga a Sáry s hlavným motívom druhého Terminátora. Ďalšími ucháňmi v osadenstve sú Jai Courtney, známy napríklad z Divergencie (ten s tým bordelom na ksichte) a najbližšie aj ako Kapitán Boomerang v Suicide Squad. Rolu zvládol aspoň so cťou ale aj tak – Michael Biehn ostane navždy v našich srdciach. Tak trochu nelogickou voľbou, aspoň podľa môjho názoru, bol Jason Clarke v úlohe vodcu odboja. Jeho talent je nepopierateľný, ale do role legendárneho Johna Connora mi akosi nezapasoval. Hlavne keď si pomyslím, že ho takmer opäť stvárnil Chris Bale alebo jeho nedávny filmový Nemesis Tom Hardy. Taaakto blízko!

Pokazil vám druhý trailer zážitok z celého filmu? Podobne sa asi cítil aj režisér Alan Taylor, s menším rozdielom, že u neho namiesto dvoch hodín šli do záchoda mesiace driny. Nešťastný filmár sa s atmosférou a gradáciou naozaj natrápil, aby jemu a nám toto prekvapenie marketing zničil v priebehu trojminútovej ukážky. To sa mu ale nestalo prvýkrát. Už raz ho podrazili, keď mu film prestrihali do úplne inej podoby. Ide o snímku Thor 2: Temný svet, ktorý bol jednoznačne najslabší z druhej fázy Marvelu, ak nie z celkovej zbierky komiksových filmov. Teraz už vieme prečo.

Napriek vysokým a nie príliš naplneným očakávaniam je film prežiteľný. Či ho prijmete, odmietnete, odignorujete alebo si ho jednoducho užijete, je len a len na vás. Každopádne najmenej prvá polovica a niekoľko ďalších odvoláviek na starú dobrú líniu vás zahrejú pri srdci a potešia natoľko, že zvyšné sprostosti len odmávnete. Prvá časť plánovanej trojice filmov prinajmenšom slušne rozbehla tempo. A my môžeme s napätím alebo so skepticky zdvihnutým obočím očakávať pokračovania.


Názov: Terminátor: Genisys
Žáner: sci-fi, akčný, thriller, dobrodružný
Výroba: USA, 2015, 126 min.
Réžia: Alan Taylor
Hrajú: Emilia Clarkeová, Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Jai Courtney, J. K. Simmons, Dayo Okeniyi, Aaron V. Williamson, Byung-hun Lee a ďalší

Hodnotenie: 70 %


23. júla 2015
Mária Antoničová