Recenzia – Tereza Kadečková: O dracích a lidech

O dracích a lidech

Je prirodzené, že sa bojíme neznámeho. No namiesto spoznávania neznámeho, namiesto toho, aby sme to preskúmali, väčšinou to zabijeme. Vo svete v ktorom žijú beštie, disponujú niektorí ľudia magickými schopnosťami. Napriek tomu beštie, najmä draci, vzbudzujú v každom strach. Preto ich vyzabíjali skôr, než sa niekomu mohlo niečo stať. Kňaz Roderick vie, že úplne všetci draci neboli zabití a plánuje tých posledných nájsť. Už dlho báda, sleduje, vypytuje sa a analyzuje. Nuž a teraz sedí za stolom so skutočným drakom a dúfa, že využije dračiu silu na zničenie svojho najväčšieho nepriateľa.


Dobrovoľne nasilu…

Kedysi chiméry a draci behali voľne po svete. Keby len to! Mali vlastné kráľovstvá, budovali mestá a viedli vojny. Dnes každá takáto beštia slúži Rádu. Ak mu neslúži, je na úteku alebo mŕtva. Pretože kto sa neskloní pred neomylnosťou kňazov, bude exemplárne potrestaný. Pokorné beštie musia prejsť skúškou a potom dostanú obojok správnej farby. Ten však neznamená slobodu ale otroctvo. O všetkom rozhoduje Rád. Má svojich kňazov, ktorí sú veľmi nebezpeční a dobre vycvičení na boj s príšerami. Mnohí sa túlajú po kráľovstve a pátrajú po vzbúrencoch a vodcoch odboja. Jedným z nich je aj kňaz Roderick.

Raz sa objaví v zapadnutej dedine a rovno si to namieri za Rose a Mackom s istým delikátnym návrhom. Mack patrí k príšerám. S Rose čaká dieťa, za čo im obom hrozí prísny trest, lebo medzidruhové vzťahy sú prísne zakázané. Roderickova ponuka stavia Macka pred veľmi ťažké rozhodnutie. Kňaz ho totiž žiada o vydanie jeho divokej dračej sestry…

Mack sa ocitol medzi dvoma mlynskými kameňmi a tie ho drvia. Buď zradí manželku a nenarodené dieťa, alebo svoju sestru Jainu. Prijme sestra jeho argumenty? Roderick totiž po dračej žene túži. Nie je to žiadostivosť ani túžba spraviť kariéru v Ráde. Má na to oveľa osobnejší a temnejší dôvod. Takže spoločne s dračou ženou putujú do mesta, v ktorom sídli Rád. Postupne, počas cesty, spoznávajú jeden druhého, učia sa vedľa seba existovať, neublížiť si a chápať sa. Každý z nich si prežil svoje. Majú za sebou vojny, lásky aj obete pre vyššie dobro. Oboch ich to poznamenalo, obom to prinieslo viac nočných môr ako radosti. Spoločne ale môžu vykonať to, po čom obaja túžia. Pomsta spoločnému nepriateľovi, to je silná zámienka, aby sa stali spoločníkmi, zaťali zuby a nepozabíjali sa navzájom skôr, než dosiahnu svoj cieľ. Dokedy im toto prímerie vydrží?

Aby dokázali poraziť Rád, potrebujú spoznať históriu kraja, v ktorom žijú. Pomôže im v tom výlet do zakázaných miest v horách? Rád dobre ukrýva všetko, čo by ho mohlo oslabiť. Zrazu je okolo Rodericka a Jainy tajomstiev a klamstiev viac, než im je príjemné.


O drakoch, tajomstvách a pomste

Hoci vydavateľstvo Golden Dog patrí k vydavateľstvám hororov, tentokrát ukázalo svoju flexibilitu a prinieslo nám knihu zo žánru fantasy.

O drakoch sa už vyrozprávali aj napísali tisícky príbehov. Tento román je trošku iný. Kedysi boli draci mocné bytosti. Dokázali budovať aj ničiť a vládli rozsiahlemu kráľovstvu. Dnes vyzerajú ako ľudia, no stačí najmenší impulz a v okamihu sa premenia na krvilačné zvery. Niektorí milujú slobodný život v divočine. Nájdu sa aj takí, ktorí sa snažia medzi ľudí začleniť a splynúť s davom. Autorka predstavuje viacero druhov beštií, ktoré majú dôvod nenávidieť ľudstvo. Túžia žiť slobodne a bez strachu vychovávať deti. Rád im to však neumožňuje.

Hlavní hrdinovia, kňaz a beštia, pochádzajú z opačných táborov. Ak chcú prežiť, budú si k sebe musieť nájsť cestu. Obaja sú poznamenaní ťažkým životom a navzdory začiatočnej nechuti, postupne sa spoznávajú a odhaľujú svoje slabiny aj temné miesta zo svojej minulosti. To všetko poskytuje autorke dostatok priestoru na vytváranie zápletiek, odbočiek aj vývoj hlavných postáv.

Tereza Kadečková sa s nikým nehrá. Občas síce môže mať čitateľ pocit, že postava koná zvláštne, no príbeh je natoľko zaujímavý, že sa tým zaoberať nebude. Dej je napínavý, rýchly, autorka sa nezdržiava so zdĺhavými opismi či zbytočnými pocitmi. Hrdinovia vedia, čo chcú, a bez zaváhania idú za svojím cieľom, nech by to stálo čokoľvek. Napriek tomu jej postavám porozumiete a pochopíte pohnútky, ktoré ich niekedy vedú k nebezpečným či­nom.

Ak ste milovníkmi drakov, prípadne iných šeliem či beštií, prijmite pozvanie a spoznajte drsný svet ovládaný kňazmi. Pokúste sa rozmotať všetky klamstvá a tajomstvá, ktorými je Rád opletený. Pravda je málokedy zložitá, len sa občas ťažko hľadá. Vydajte sa teda na cestu za slobodou a spoznajte pravdu. To poznanie je vraj oslobodzujúce.

Hodnotenie 75 %

Knihu O dracích a lidech si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


O dracích a lidech
Žáner: fantasy
Autorka: Tereza Kadečková
Vydal: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 255
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88067–24–5


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


11. marca 2021
Ena