Recenzia - Susanna Clarková: Piranesi (audiokniha)

Piranesi

Pohrávate sa občas s myšlienkami na rôzne dimenzie? Ako vyzerajú, kde ležia, či v nich žijú naše alter egá? Piranesi v inom svete či dimenzii jestvuje. Domovom mu je Dom s množstvom predsiení a sál. Vytvoril si svojský systém počítania rokov a v denníkoch vyjadruje nesmiernu vďačnosť za dary, ktorými ho Dom udržiava pri živote…


Tajomný Dom

Piranesi v Dome narátal 7678 vysokých siení s množstvom výklenkov na niekoľkých úrovniach zaplnených tými najúžasnejšími sochami. Piranesi má niektoré sochy radšej než iné. Obľúbil si ženu nesúcu včelí úľ, Fauna, sochu gorily, chlapca hrajúceho na činely, rohatých obrov a zopár ďalších. Sám seba považuje za vedca a pozorovateľa života. Okrem toho sa stará o pozostatky mŕtvych bohov, nosí im dary, vedie rozpravy s vtákmi a skúma zákonitosti tamojších prílivov. Fascinujú ho. Napríklad prvého dňa piateho mesiaca roku, keď albatros priletel do juhozápadných siení, nastalo spojenie troch prílivov, čo sa deje raz za osem rokov. Vedie si denníky, do ktorých si poctivo zapisuje každé zistenie a objav.

Piranesi sa celé dni túla po rozsiahlych sieňach, predsieňach aj mohutných schodiskách. Vyliezol do horných siení, až tam, kde sa mohol dotknúť oblakov a pozorovať blesky. Z týchto siení pochádza pitná voda. Našiel odvahu a zišiel do spodných siení v ktorých má domov more, vládnu tam prílivy a dajú sa loviť ryby. Denne skúma stredné siene, miesta kam prilietajú hniezdiť vtáci. Prechádza z jednej sály do druhej plný obdivu k svetu, ktorý obýva. Modlí sa k Domu, je to jeho domov, božstvo a on je jeho milovaný syn.

Piranesi je sám. Teda, občas sa v Dome objaví aj Ten druhý. Chodí v naleštených topánkach a obleku. Piranesi zakaždým pozná, z čoho je oblek ušitý a akého je strihu. Netuší, odkiaľ má takéto vedomosti a ani nevie, prečo pozná názvy mnohých čudných vecí, ktoré používa Ten druhý. Už dávno nepremýšľa, kedy a ako sa dostal do Domu. Nezaujíma ho, skadiaľ prišiel, a netúži sa nikam vrátiť. Má mnoho práce, myšlienok a Dom je plný nepreskúmaných vecí. Zrazu však chce Ten druhý uskutočniť akýsi rituál, ktorého podstatu Piranesi nechápe. Nastanú problémy.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Piranesi


Má zlo meno?

Problémy majú meno Šestnásť. Od počiatku sveta žilo v Dome pätnásť ľudí. Piranesi to zrátal presne. Štrnásti sú mŕtvi. Živý je iba on a Ten druhý. Teraz sa objavila Šestnástka. Kto to je a čo chce? Ten druhý vraví, že je to nepriateľ a túži všetkých zabiť. No je to pravda? Piranesi je zmätený. Začína v dome nachádzať dôkazy prítomnosti Šestnástky. Najskôr len v tých najvzdialenejších sieňach, no postupne sa blížia k miestam, ktoré obýva on. Jedného dňa mu Šestnástka začne nechávať odkazy. Bude ich čítať? Odpovie na ne?

Náhodou nájde svoje staré denníky a začíta sa do nich. Pred očami sa mu vynára cudzí svet, v ktorom by Piranesi nechcel žiť. Prekvapuje ho, že tieto zápisky skutočne napísal on. Odkiaľ mal všetky informácie? Čo by mu o udalostiach z denníkov mohla povedať Šestnástka? Vysvetlila by mu ich a zaplnila biele miesta v jeho pamäti? Keď sa Ten druhý rozhodne konať, Piranesi vie, že musí zakročiť. Trápia ho pochybnosti. Nikdy nič také nezažil. Je to nový pocit a núti ho rozhodnúť sa, čo ďalej. Ale zápisy z denníkov mu pomáhajú nájsť smer. Navyše sa treba pripraviť, pretože sa blíži veľký príliv.


Hlas knihy

Piranesi je výnimočné rozprávanie a takým je aj jeho audio spracovanie. To pod režisérskym vedením Michala Bureša nahovoril Jaroslav Plesl. Interpret nemá príliš výrazný hlas, no rola narátora tejto audioknihy bola pre neho ako stvorená. Dokázal hlasovo odlíšiť jednotlivé postavy knihy a najmä vynikajúco intonačne vystihol Piranesiho naivitu, ba priam detskú čistotu, ktorá ho v Dome prestupovala.


Hudba a zvuky

Hudba poslucháča sprevádza nenápadne. Je zasadená do príbehu nenásilne, splýva s udalosťami, stáva sa súčasťou Domu. Melódie sú vlnami prílivu, neustále obmývajú siene a umocňujú a zafarbujú v poslucháčovi všetky obrazy a hlasy Domu. Sú to piesne hrané na gitare a sprevádzané tichým brumendom speváčky, do ktorého sa postupne pridávajú hlasy morských vtákov. Prípadne elektronická melódia plná nízkych tónov, opäť sprevádzaná škrekom operencov. V Dome ani iné zvuky nepočujete. Piranesi je zvyknutý načúvať šumeniu mora, dažďu, vtákom a vlastným myšlienkam.


Kniha plná živých obrazov

Piranesi je román plný úchvatných obrazov a úctivej bázne pred veľkosťou sveta tvoreného Domom. Ten je pre hlavného hrdinu matkou, otcom aj bohom. Hrdina je presvedčený, že Dom sa o neho stará a dáva mu presne to, čo potrebuje pre život. Piranesi si nepamätá čo bolo, zabudol. Prispôsobil sa Domu, teší sa z každého prílivu, nového vtáčaťa aj polievky z chalúh. Kým Ten druhý nadáva na vtáčí trus, on sa raduje, pretože to znamená život. Piranesi žije jednoducho a veľmi spokojne. Má len to, čo nevyhnutne potrebuje a po ničom viac ani netúži. Načo by mu to bolo? Jeho prostý životný štýl je postavený do protikladu našej konzumnej spoločnosti.

Autorka sa zamýšľa nad faktom, či je všetko nové automaticky kvalitnejšie. Znamená pokrok zároveň viac šťastia a spokojnosti? Povedané ústami jednej z postáv: Akoby múdrosť ustúpila idei pokroku a kvalita závisela na chronológii.

Piranesi žil v Dome veľmi jednoducho, akoby sa vrátil v čase o celé storočia späť. Preto je namieste otázka, či sa má takýto prostý život považovať za horší. Či my, obklopení modernými technológiami, sme na tom lepšie než ľudia spred stáročí. Mnohí, ktorí sa kedysi v Dome ocitli, sa tam túžia vrátiť práve kvôli tej jednoduchosti, samote a tichu. Tie sa z našej uponáhľanej doby už dávno vytratili.

Piranesi je audiokniha, ktorá vás prekvapí inakosťou, krásou, poetickosťou a detskou radosťou zo samotnej podstaty života. Patrí k tým, ktoré aj po dopočúvaní zostanú niekde hlboko vo vašej hlave a vy budete ešte dlho premýšľať nad osudmi postáv, rozprávaním aj samotným Domom. Možno dokonca pocítite túžbu zjednodušiť svoju existenciu, nájsť rovnováhu a radovať sa z drobností. Takže neváhajte, vstúpte do Domu, usaďte sa v niektorom výklenku a čakajte na príliv. Zjaví sa náhle a bude obmývať siene a schodiská. Kým čakáte, pomenujte hviezdy a súhvezdia. Počujete to ticho? Užívajte si ho a nemajte strach, Dom sa o vás dobre postará.

Hodnotenie: 100 %

Audiokniha Piranesi je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Piranesi si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Piranesi
Žáner: fantasy
Autorka: Susanna Clarková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Réžia: Michal Bureš
Číta: Jaroslav Plesl
Dĺžka nahrávky: 7 hodín 17 minút
Formát: mp3
EAN: 8594169484051


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


3. augusta 2021
Ena
Zdroj informácií