Recenzia – Stephen King: Právo nálezce – audiokniha

Stephen_King_Pravo_nalezce_audio_OneHotBook
Pravo_nalezce_interpreti__OneHotBook

Stephen King sa preslávil predovšetkým svojimi hororovými príbehmi, či už poviedkami, alebo románmi. No v jeho tvorbe existuje aj výsek zameraný na kriminálne príbehy, ktoré ale nie sú o nič menej napínavé a desivé, len v nich absentuje fantastické ozvláštnenie (to ale nie je definitívne, ako neskôr uvidíme). Vo viacerých aspektoch majú so svojimi strašidelnými súkmeňovcami mnoho spoločného, čo dokazuje aj audiokniha Právo nálezce. V pomerne rýchlo plynúcich pätnástich hodinách preklenieme desaťročia, počas ktorých sa stalo niekoľko vrážd, hromadná tragédia a jeden ohromný nález. Máloktoré Kingovo dielo je napísané bez širšieho kontextu a zaujímavých otázok a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Aké diabolské skutky dokáže so sebou priniesť literárny fanatizmus? Čo robiť s nálezom nevyčísliteľnej hodnoty, ak ste ešte dieťa? A ako čeliť zlu, ak sa zdá, že ste na všetko sami?

Vášniví čitatelia sa dokážu horlivo sporiť o tom, kto je najvýznamnejší žijúci spisovateľ. Morris Bellamy v tom má jasno a za svoj idol považuje Johna Rothsteina. Keď sa nedokáže stotožniť s vývojom svojej obľúbenej literárnej postavy, prepadne so svojou partiou Rothsteina, ukradne mu peniaze, zápisníky s ďalšími románmi a slávneho autora zabije. Lup ukryje v kufri. Neskôr je Bellamy odsúdený za iný zločin na doživotie, po desaťročiach ho však na podmienku prepustia. Medzičasom sa chlapcovi menom Peter Saubers podarí zakopaný kufor nájsť, peniaze daruje rodičom v forme anonymných listov a v okamihu, keď sa pokúsi speňažiť zápisníky, prichádza na scénu pomstychtivý Bellamy. Bývalý detektív Bill Hodges sa v deji objaví neskôr, než by sme čakali, je tu akoby mimochodom. Bill navštevuje na klinike tzv. mercedesového vraha Bradyho Hartsfielda. Podľa všetkého Brady nič nevníma, vzhľadom na zvláštne udalosti na klinike však môžeme špekulovať, že buď svoj stav tak dokonale predstiera, alebo disponuje určitým mimozmyslovým nadaním. To sa však ale ukáže zrejme až v treťom diele. Bill, jeho pomocníci, Peter a jeho rodina musia čeliť psychopatickému Bellamymu a nie každý, kto s ním príde do kontaktu, prežije.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Právo nálezce

Právo nálezce veľmi voľne nadväzuje na román Pán Mercedes. Niektoré postavy (napr. Petrov otec) kruto doplatili na útok mercedesového vraha a zmienka o ňom zaznie v románe viackrát. King zvolil koncept deja, v ktorom vraha poznáme od začiatku, o to drsnejší je ale jeho životný príbeh po vražde spisovateľa, vo väzení. Voľba rozprávačov audioknihy, resp. hercov, nemohla dopadnúť príhodnejšie. Hlas prepožičal Jan Kanyza, Petr Jeništa, Hanuš Bor, Zdeněk Piškula a počuť rozprávať zbitého Morrisa Bellamyho nie je o nič menej strašidelné, ako keby to bol nejaký neľudský netvor. Bill Hodges znie unavene ako človek, ktorý toho videl a zažil príliš veľa, výborné sú aj dialógy Petra s vedľajšími postavami. Je to možno spôsobené aj témou literatúry, ktorá sa neustále nachádza v pozadí, že hlasový prejav postáv je veľmi distingvovaný. Ešte aj fráza „Sračky jsou hovno“, ktorú si Bellamy opakuje, je umiestnená vždy veľmi výstižne a dokazuje, že aj vulgarizmy sa dajú použiť v texte bez rušivých vplyvov.

Ako už bolo spomenuté, jednou z hlavných tém je literatúra. Jej odlišné podoby reprezentuje John Rothstein, ktorý sa stiahol z výslnia podobne, ako to urobil svojho času Jerome David Salinger. Názvy jeho románov zas evokujú Saula Bellowa alebo Philipa Rotha, môžeme teda predpokladať, že King postavu Rothsteina vytvoril ako kombináciu iných spisovateľov. Obdiv k Rothsteinovi siaha na jednej strane škály od Bellamyho, ktorý nerešpektuje autorský zámer a slobodu tvorby a hrubým nátlakom chce prinútiť spisovateľa k zmene vývoja postavy, až po mladého Petra, ktorý svoj obdiv k mŕtvemu autorovi prejavuje špičkovou esejou na hodine literatúry a zámerom študovať americkú literatúru na vysokej škole. Vzťah k ukradnutým zápisníkom tiež ukazuje, ako nezdravo sa dokáže zvrtnúť posadnutosť príbehmi. Hoci sa k tlačenej verzii románu Právo nálezce dokázali čitatelia dostať už skôr (v slovenskom aj českom preklade), vzhľadom k vynikajúcim výkonom hercov by si priaznivci Kinga a kriminálnych románov vôbec nemali nechať audioknihu Právo nálezce nechať ujsť.

Audioknihu Právo nálezce si môžete okamžite stiahnuť na Audiolibrix

Audioknihu Právo nálezce si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Právo nálezce (orig.: Finders Keepers) – audiokniha
Žáner: krimi
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Interpreti: Jan Kanyza, Petr Jeništa, Hanuš Bor, Zdeněk Piškula
Dĺžka trvania: 15 hodín 32 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (857 MB)


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


2. mája 2019
Ján Blažovský