Recenzia – Stephen King: Později (audiokniha)

Později

Keď ste malým chlapcom, neviete sa ubrániť mnohým veciam a ďalšej kope okolností a udalostí nerozumiete. Jamie je ešte dieťa, no už prišiel na to, že niektorí ľudia, ktorých vidí a rozpráva sa s nimi, sú mŕtvi. Rovnako vie, že mŕtvi po čase zmiznú, rozplynú sa a nemôžu klamať. Nuž a práve to, že musia vravieť pravdu, mu jedného dňa spraví zo života horor.


Detský svet

Jamie Conklin má šesť rokov, no o smrti vie viac, než ktorýkoľvek dospelý. On totiž mŕtvych vidí. Dlho netušil, že nie každý, koho na ulici stretne a prihovorí sa mu, žije. Postupne sa pokúša o svojom nadaní zistiť všetko, čo sa dá. Nejde to ale bez problémov. Mama s krásnym menom Tia mu nepomáha. Je zmätenejšia ako Jamie. Usilovne sa tvári, že žiadne rozhovory s duchmi neexistujú, že je to detská fantázia. Tia je literárna agentka a chlapca vychováva sama. Téma „otec“ je tabu. Dlho si žili na úrovni, no počas novodobej ekonomickej krízy začala mladá žena bojovať o každý dolár. Nuž a práve vtedy sa rozhodla využiť synovu schopnosť.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Později

Známy autor bestsellerov náhle zomrel. Tia zo zúfalstva zužitkuje Jamieho nadanie, hoci dovtedy sama seba presviedčala, že jej syn je obyčajné tuctové dieťa. No má to aj odvrátenú stranu. Musí vyjsť s pravdou von aj pred svojou priateľkou, policajnou vyšetrovateľkou Liz. Tá je všetkým, len nie vzornou služobníčkou zákona. To je aj dôvod, prečo sa s ňou Tia rozíde. Vyzeralo to, že Jamie sa s Liz už neuvidí. Ibaže ona ho jedného dňa vyhľadá. Samozrejme, kvôli jeho schopnosti. Chlapec nemá inú možnosť, iba jej povedať to, čo chce vedieť. Tentokrát to však bude iné, veľmi zlé. Pretože mŕtvy, za ktorým ho Liz dotiahne, je zločinec s dušou černejšou než noc. Jamie si je vedomý toho, že policajtka skutočne potrebuje pomoc. Vlastne, nepomáha jej, ale ľuďom, ktorí sú v ohrození života. Ten grázel pred smrťou niekde ukryl bombu, a tá môže zabiť stovky ľudí. Avšak démon, ktorý v tom odpornom chlapovi sídli, začne chlapcovi znepríjemňovať ži­vot.

Vraví sa, že človek si zvykne aj na šibenicu. No Jamie prítomnosťou mŕtveho zločinca (prečo aj on nezmizol ako každý iný?) trpí. Preto sa rozhodne požiadať o pomoc. Jeho dôverníkom sa stane ich bývalý sused, profesor Barket. Pomôže mu porozumieť jeho schopnosti a pokoriť démona, ktorý posadol dušu zloducha. Keď už si chlapec myslí, že má život pod kontrolou, opäť ho vyhľadá Liz. Zavedie mladíka do domu mafiánskeho bossa a to, čo sa odohrá, bude ďaleko za hranicou slušnosti a normálnosti. Jamie sa ocitá v bezvýchodiskovej situácii. V duchu sa modlí o zázrak a dúfa, že prežije…


Ja hovorím a oni tiež hovoria

Hlasom Jamieho – ako rozprávača príbehu – aj ostatných postáv sa v audioknihe stal Michal Zelenka a nebola to ľahká úloha. Príbeh má síce len niekoľko aktérov, no sú rozdielni vekom, povahou aj pohlavím. Hlavným protagonistom je malý chlapec, vystupujú tu však i ženské hrdinky, starí alebo chorí ľudia. Každá postava si od narátora vyžadovala špecifické prispôsobenie hlasu, rôznu intonáciu aj charakteristický jazyk. Herec sa tejto úlohy zhostil poctivo a skutočne vynikajúco. Vďaka rozprávačovej interpretácii cítite dôveru a blízkosť medzi matkou a synom, nenávisť a zlo v niektorých mŕtvych, stareckú neistotu a životné skúsenosti u postáv profesora Barketa, jeho manželky či niektorých vekom starších duchov.


Jemná melódia

Hudobnými predelmi medzi jednotlivými kapitolami sa stal jednoduchý, hravý hudobný motív, ktorý pripomína kabaret alebo cirkus. Hodí sa k šantivému chlapcovi a mladíkovi, akým je Jamie. Vynikajúco odľahčuje hororový dej a umožňuje poslucháčovi odreagovať sa od miestami temného príbehu.


Staré známe ale zaujímavé

Hoci ide o krátky príbeh, poslucháča vtiahne do diania od samého začiatku. Nestalo sa to prvýkrát, čo sa King vžil do kože malého dieťaťa. Znovu to dokázal skvele, či už bol Jamie šesťročný chlapec, či dospievajúci mladík. Vystihol detské myslenie, neotrasiteľnú logiku aj prežívanie čudesných udalostí. Chlapec vníma svet inak ako ostatní a vo svojej detskej hlávke si fakty spája svojským spôsobom. Nečakajte však nič nové, objavné. Autor prináša overenú tému, no podanú spôsobom, ktorému čitatelia a poslucháči uveria každé slovko. S napätím budete sledovať Jamieho spoznávanie seba a svojho nadania, hľadanie rovnováhy aj vlastných hraníc. King nám ponúka sondu do duše dieťaťa aj takmer dospelého mladého muža. Ten je ochotný obetovať sa pre šťastie svojej mamy a potláčať vlastnú prirodzenosť. Zároveň sledujeme dospelých, ktorí bez problémov využívajú nezištnú lásku detí a ich bezbrannosť. Dá sa povedať, že toto rozprávanie opäť presahuje hranice fantastiky a upozorňuje aj na reálne problémy.

Niekto by mohol tvrdiť, že King už povedal všetko čo mal, no táto audiokniha svedčí o opaku. Preto, ak máte radi temné romány, prípadne ste fanúšikmi Kráľa hororu, prídete si na svoje.

Hodnotenie: 90 %

Audioknihu Později si môžete kúpiť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Audiokniha Později je okamžite dostupná na Audiolibrix


Později
Žáner: horor
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Interpret: Michal Zelenka
Réžia: Michal Bureš
Dĺžka nahrávky: 7 hodín 11 minút
Formát: CD alebo mp3 na stiahnutie(398 MB)
EAN: 8594169484556


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


9. marca 2022
Ena
Zdroj informácií