Recenzia – Stephen King: Pištoľník

King - Pistolnik - obalka

Viacerí spisovatelia napíšu raz za život výnimočné dielo, ktoré sa nazýva opus magnum. V prípade Stephena Kinga ide určite o sériu Temná veža, ktorá začala nedávno vychádzať v slovenčine a ktorej prvý diel s názvom Pištoľník otvára rozsiahlu ságu na pomedzí žánrov westernu, fantasy, sci-fi a hororu. King písal sériu viaceré desaťročia a postupne vytvoril intertextuálnu pavučinu príbehov odkazujúcich na viaceré vlastné poviedky a romány. Texty sa v priebehu rokov vzájomne ovplyvňovali, postavy a zápletky prelínali. Čítanie Temnej veže si užijú predovšetkým tí, ktorí poznajú čo najviac Kingových diel, dá sa však pravdaže čítať aj samostatne.

Knihu Pištoľník otvárajú dva predslovy, čo sa dá len oceniť, pretože v nich King pomenuje inšpiračné zdroje aj hlbšiu motiváciu pre napísanie Temnej veže. Hlavným zdrojom nápadov bol v počiatkoch Pán prsteňov a western Dobrý, zlý a škaredý, čo sú samé o sebe majstrovské kusy. Príbeh je na prvý pohľad v podstate jednoduchý: pištoľník Roland putuje krajinou a stopuje muža v čiernom s úmyslom vykonať spravodlivosť. Na pomerne akčnej ceste stretne osamelého chlapca z akéhosi zvláštneho sveta plného neznámych javov. Akciu strieda putovanie púšťou a neskôr horami, pričom konfrontácia s mužom v čiernom sa zdá byť nevyhnutná.

Postavy v Pištoľníkovi sú archetypálne, nemajú takmer žiadnu psychológiu. Pištoľník, chlapec, muž v čiernom, osudová žena. V tomto zmysle sa text stáva zaujímavým pre rôzne interpretácie, napríklad Pištoľníka môžeme pokladať aj za iniciačný román, v ktorom hlavná postava Roland prechádza rôznymi skúškami smerujúcimi k naplneniu v Temnej veži. To všetko s cieľom, aby hrdina dosiahol vnútornú integritu. Na ceste za naplnením musí prejsť výcvikom, podľahnúť pokušeniu, aby zároveň pocítil lásku a stratu, nadviaže priateľstvo a dostane sa na hranicu smrti. Po celý čas má úhlavného protivníka, ktorý mu dokáže súčasne hlbšie vysvetliť zmysel existencie. Čítanie Kingových diel je už len z tohto dôvodu typizácie postáv zaujímavé, bez ohľadu na nie vždy výraznú literárnu kvalitu jeho kníh.

Sága Temnej veže je pre priaznivcov Kinga z časti niečo ako droga, z časti nedotknuteľná ikona, o čom svedčia aj búrlivé diskusie k blížiacej sa filmovej adaptácii v réžii Nikolaja Arcela. Príbeh prvej knihy začína ako klasický westernový žáner. Objavujú sa v ňom paralelné vesmíry aj horové prvky, končí zmesou symbolizmu a vyústenia, v ktorom sa hlavná postava vydáva na fyzickú a zároveň duchovnú púť v snahe odkryť hlbší zmysel vlastného poslania. Dualita dobra a zla (niekedy relativizovaná), presahy do symbolov (muž v čiernom napr. veští z variantu tarotových kariet) dodávajú dielu ťažšie uchopiteľný rozmer, ktorý dá zmysel až s odstupom po prečítaní viacerých dielov ságy. Pištoľník sa nečíta úplne ľahko, čo si s odstupom času uvedomil aj King a upozorňuje na to aj v predslove. Ďalšie diely sú už čitateľsky prístupnejšie. Dôležité je držať palce, aby v slovenčine postupne vyšli všetky časti tejto ohromujúcej literárnej budovy, hodnotenej často aj ako najlepšie dielo Stephena Kinga.

Knihu Pištoľník (Temná veža I) môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Pištoľník (Temná veža I) môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou až 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pištoľník (The Gunslinger)
Temná veža I.
Žáner: fantasy, sci-fi, horor, western
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2017
Preklad: Michal Jedinák
Jazyk: slovenský
Väzba: tvrdá
Počet strán: 296
ISBN: 9788055152608


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


Súvisiaci link

Recenzia – Temná věž: Zrození pistolníka (grafický román)

Recenzia – Stephen King: Osudová trojka


30. mája 2017
Ján Blažovský