Recenzia: Stephen King a jeho Řbitov zviřátek ako audiokniha

Stephen_King_Rbitov_zviratek_audio_OneHotBook

Stephen King nie je len majstrom hrôzy. Je predovšetkým virtuózom v budovaní atmosféry a neznesiteľných situácií, ktoré sa vyvinú z úplne civilného života. Výčitky, že príliš dlho trvá, kým sa v deji objaví niečo strašidelné, nie sú úplne na mieste, pretože zámerom nie je šokovať počtom desivých rekvizít. King si pripravuje priestor, aby potom naplno zasiahol intenzitou občas sadistickej, inokedy odpornej, démonickej až makabróznej scény. Na tomto princípe je vystavaný aj Řbitov zviřátek, ktorý máme možnosť počúvať už pár týždňov aj ako audioknihu. Na ploche 16 hodín predviedol herec Vasil Fridrich znamenitý výkon, o ktorom ešte bude zmienka. Už po krátkom čase sa táto audiokniha dostala na popredné miesta predajnosti, a to oprávnene. Audiokniha je poslednou z adaptácií, pred ňou sa objavili aj iné médiá, ktoré spracovali Kingove dielo viac alebo menej úspešne. Pôvodne vyšla kniha v roku 1983, rozhlasovej dramatizácie BBC sa dočkala v roku 1997, prvá filmová verzia sa objavila v roku 1989, po nej nasledoval v tom istom roku rovnomenný videoklip od skupiny Ramones. V roku 2019 zas skupina Starcrawler pieseň oživila pre film, ktorému sa aktuálne končí premietanie v kinách.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Řbitov zviřátek

Dej knihy je pomerne jednoduchý a priamočiary: doktor Louis Creed sa spolu s manželkou Rachel, dcérou Ellie a synom Gagom presťahujú z veľkého Chicaga do malého mesta, kde Louis začne pôsobiť na miestnej lekárskej univerzite. V blízkosti ich domu sa nachádza cintorín zvieratiek, kam miestne deti pochovávajú svojich domácich miláčikov, no o niečo ďalej sa ukrýva nezvyčajné mikmacké pohrebisko s legendou o oživení toho tela, ktoré je tam pochované. Po čase sa o tom presvedčí aj Louis, ktorý tam pochová uhynutú mačku Churcha. Jej návrat nasleduje séria tragických, desivých udalostí a predstava o pokojnom živote v malomeste sa postupne stáva značne nestabilnou nielen pre Creedovcov, ale aj ďalšie postavy. Aj samotné rozdelenie audioknihy na tri časti vzbudzuje očakávanie strašných udalostí: Řbitov zviřátek, Mikmacké pohřebiště a Oz veliký a strašlivý.

Řbitov zviřátek je formálne horor, no jeho sila spočíva v rozmanitosti postáv s traumami, s ktorými sa musia vyrovnať. Louis zažije šok v nemocnici, kde pred jeho očami zomrie študent Viktor Pascow a neskôr sa mu zjavuje ako prízrak. Rachel sa nedokáže ani v dospelosti vyrovnať so smrťou sestry Zeldy, ktorej bola svedkom ako malé dieťa. Louisov sused Jud je starý muž na prahu vlastnej smrti. Každý teda bojuje so svojimi démonmi. Okrem toho je tu prítomný aj problém roly otca a rozmanitosť podôb, aké môže naberať. Rachelin otec je tyran bezohľadne manipulujúci svojím okolím, Louis sa snaží pôsobiť vzorovo ako spravodlivý a milujúci otec. Čo je však láska a čo posadnutosť? Jud si vytvorí s Louisom vzťah, ktorý je tiež v istom zmysle otcovský, poskytuje rady a oporu a sám oporu od Louisa v istom zmysle vyžaduje. Postavy neustále zápasia so skutkami, keď majú síce dobré úmysly, no prostriedky na ich uskutočnenie sú buď vyslovené zlé, alebo zlé do takej miery, že nepripúšťajú iný vývoj ako katastrofu.

Pri počúvaní Řbitovu zviřátek si uvedomíte, že audioknihy sú pre príbehy Stephena Kinga vynikajúce médium. K dispozícii sú už viaceré tituly (napr. To, Právo nálezce, Pan Mercedes) a každý z nich je príkladom vynikajúcej hlasovej interpretácie a zvukových doplnkov, ktoré vytvárajú dramatickú atmosféru. Řbitov zviřátek interpretovali Vasil Fridrich, Jan Vlasák a Klára Suchá. Takmer celý dej počúvame hlas Vasila Fridricha, príbeh rozpráva za viaceré postavy, pričom niektoré scény (napr. úmrtie Viktora Pascowa) sú zlovestné už len samotným spôsobom interpretácie, nemusí sa v nich ani vyskytovať žiaden nadprirodzený prvok. Duševné rozpoloženie Louisa Creeda stvárnil Vasil Fridrich jednoducho bezchybne, je až zarážajúce, ako dokáže jeden herec uniesť toľko postáv (okrem hlavných sú tu aj vedľajšie), obzvlášť, ak niektoré balansujú na hrane psychickej poruchy. Striedanie hlasov Jana Vlasáka a Kláry Suchej v závere umocňuje hrozivú situáciu, do akej sa všetci dostali a poslucháča nenechajú ani minútu v pokoji. Pre priaznivcov Stephena Kinga je Řbitov zviřátek povinná jazda, pre tých, ktorí sa s Kingovým dielom ešte len zoznamujú, je audiokniha vynikajúci začiatok a pre ostatných ide o výnimočne dobre spracovanú audioknihu, ktorá rozhodne stojí za vypočutie.

Audioknihu Řbitov zviřátek si môžete okamžite stiahnuť na Audiolibrix

Audioknihu Řbitov zviřátek si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Řbitov zviřátek – audiokniha
Žáner: horor, dráma
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Preklad: Ivan Němeček
Interpréti: Vasil Fridrich, Jan Vlasák, Klára Suchá
Dĺžka: 16 hodín, 9 minút
Formát: 2× CD mp3, mp3 na stiahnutie (1112MB)
EAN: 8594169482385


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.

Pod týmto linkom nájdete články Jána Blažovského na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Rozhovor: Herec Vasil Fridrich rozpráva o tvorbe audioknihy Řbitov zviřátek

Recenzia – Stephen King: Řbitov zviřátek – audiokniha


29. mája 2019
Ján Blažovský