Recenzia - Štěpán Kopřiva: Rýchlopalba

Detektívna hláškopalba

rychlopalba obalka

Tvorba Štepána Kopřivu je ako bojový štýl majstra Yodu. Zdanlivo chaotické poletovanie od steny k stene, raz vľavo, inokedy hore nohami. Kopřiva útočí tu poviedkou, tam scenárom, raz udrie hororom, inokedy fantasy. A rovnako ako jeho ušatý vzor vždy zasiahne cieľ. Skolí čitateľa nápadom, akciou a vtipom, strieľa hlášky a taranuje sarkazmom.

Po fantastickej smršti z posledných rokov (Zabíjení, Asfalt, Holomráz, Aktivní kovy) vpadol Kopřiva do takmer nehybných vôd českej detektívky. A vlna, ktorú svojou novou knihou zodvihol, hádam ešte nejaký čas vydrží. Rychlopalba je niečo, čo na trhu jednoznačne chýbalo – moderná česká detektívka, ktorá svojím štýlom obstojí aj v konkurencii z Osla či New Yorku.

Silnou stránkou knihy je „noirová obyčajnosť“. Hrdina nie je nabúchaný superhrdina, ale obyčajný policajt z pražských Vysočan. Zdanlivá nula, ešte nie úplne vyhorená, ale ubitá do takej miery, že buď padne, alebo vybuchne. A môžete si byť istí, že Kopřiva priloží dosť paliva na to, aby táto nula otočila zdanlivo zapečatený prípad hore (špinavými) nohami. Olga Turnečková, obvinená z týrania vlastného dieťaťa, o ktorom vôbec nevie, dostáva šancu. Po stopách jej dcéry sa vydáva buldog.

Rychlopalba je poctivá procedurálna detektívka. Má noirovú atmosféru a je pretkaná tradičnými „kopřivovinami“: majstrovsky absurdnými opismi, hláškami a sarkazmom. Prekvapení budú asi Kopřivovi fanúšikovia aj skalní čitatelia detektívok, ale prekvapenie by nemalo vydržať dlho. Rychlopalba Kopřivovho rozprávačského umenia dostane každého.

Mrtvola ležela v kuchyni.

Nebyla to pěkná kuchyně a mrtvola taky nebyla nic moc.


Rychlopalba
Autor: Štepán Kopřiva
Počet strán: 376
Vydavateľstvo: Crew
Jazyk: český
Väzba: viazaná s prebalom
ISBN: 978–80–7449–296–9


12. mája 2015
Rastislav Weber