Recenzia – SlovakFox: Pilot 369

Pilot 369

Anotácia vraví, že vás čaká skvelý sci-fi príbeh. Ďalej z nej zistíte, že je plný konšpiračných teórii, záhad a biblickej histórie. Poviete si, že to môže byť zaujímavý mix nápadov. Začítate sa a rýchlo zistíte, že dôverovať anotácii bola veľká chyba…


Nech to už máme za sebou…

O čom Pilot 369 je? Je to spleť pozemskej histórie, do ktorej je zasadené rozprávanie pilota mimozemskej civilizácie Retikuli. Práve on je vybratý, aby vykonal viacero zásahov do ľudských dejín, ktoré jeho civilizácia robí po tisícročia. Boli to významné medzníky a posúvali človečenstvo smerom, ktorým si Retikuli priali. Pomedzi tieto epizódy sa nám autor snaží dať odpoveď na otázky okolo mnohých nevysvetliteľných javov a udalostí. Postupne do príbehu vpletá viaceré konšpirácie a obľúbené záhady.


Čo je Pilot zač?

Anotácia tvrdí, že ide o … jedinečný slovenský sci-fi triler a zároveň knihu, ktorá čitateľa unaví, pretože kým ju nedočíta, nedokáže ju pustiť z rúk… Kto sa do knihy začíta, časť tejto vety potvrdí, pretože pocíti skutočnú únavu. Avšak nie z dôvodu, že by knihu nedokázal odložiť. Naopak, odkladať ju bude s chuťou a radosťou. Každého čitateľa trošku znalého žánru sci-fi začne chytať zúfalstvo z neskutočných hlúpostí a konšpirácií, ktoré sú do príbehu vložené, a zároveň zažije chvíľkové výbuchy smiechu nad serióznosťou, s akou sú mu servírované. Miestami máte pocit, že autor sa považuje za nového Dänikena, avšak jeho argumentácia a najmä beletristické spracovanie sú mizerné.

Celé toto dielko je spojenie viacerých známych konšpiračných teórii, Biblie, fyziky, psychologických téz, viery v nesmrteľnú dušu so za všetkým stojacou mimozemskou civilizáciou. Nájdete niečo pripomínajúce Šifru majstra Leonarda s Máriou Magdalénou žijúcou vo Francúzsku. Dozviete sa, že s našou DNA manipulovali jašteričí Reptiliáni, aby nás naklonovali podľa svojich požiadaviek. Ortodoxní milovníci konšpirácií budú krochkať blahom. V beletrii odklon od reality neznamená problém. Autori si často tvoria alternatívny výklad udalostí. No toto spracovanie…

Je tu emzák, ktorý všade chodí s palivovým článkom v ruke, keďže ho potrebuje na svoju identifikáciu. Mimochodom, je rádioaktívny. Síce nebezpečný je vraj len ten otvorený článok…

Ak emzák práve neplní úlohu na Zemi, lieta vo vesmíre v hibernovanom stave v gravitačnej kapsule. Prečo sa nevráti na základňu, rodnú planétu, nepridelia ho na prácu niekde inde? Aby v hibernácii prečkal, kým na Zemi ubehnú stáročia? Prečo by potreboval hibernovať, keď sa bez problémov neustále spája so svojimi starými priateľmi cez Spacebook? Je z toho jasné, že táto rasa bežne prežije tisícročia aj bez hibernácie.


Jazykový chlebík náš každodenný

Pozrime sa na štylistiku a pravopis. Príbeh začína v tretej osobe, prostredníctvom rozprávača. No o pár riadkov nám už autor podáva rozprávanie v prvej osobe a hrdina sám sa stáva rozprávačom. Rozprávač zo začiatku zmizol bez logického preklenutia. Rovnako sa to stane ešte niekoľkokrát. Medzi začiatočnícke chyby patrí aj neuveriteľne časté opakovanie slov. Autor má zrejme pocit, že čitateľ nedokáže pochopiť jeho myšlienky a on mu musí neustále opakovať, že to bola gravitačná kapsula, elevačný tunel, hangár, vstupná brána. Okrem toho, že autor opakuje slová a niektoré state stále dookola, zažijeme aj déjà vu, keď nám takmer od slova do slova zopakuje obsah strán 50 a 51 na stranách 179 a 180.

Používanie slov: nesprávnych (pilotské kreslo, chŕliť), zle vyskloňovaných (palivovým článkov, v rámci dlhodobej misii, ubehlo už takmer tri týždne), v zlom kontexte (meandrom kaňonu, excitovaný dav). Mimochodom, slovo excitovaný, t. j. označujúci fyzikálny stav atómov, si autor evidentne poplietol s anglickým excited, t. j. vzrušený. O anglických slovíčkach ale ešte bude reč. O písaní čiarok radšej pomlčím, inak by som musela strašne kričať…

SlovakFox evidentne netuší, že Biblia, ktorou sa oháňa v značnej časti knižky, sa skladá zo Starého a Nového zákona, dokopy je to 66 kníh. On píše o Starom zákone a Biblii. Mýli si pomazanie za kráľa s otcovským požehnaním. Jakob bol patriarcha. Po exode z Egypta mali Židia sudcov a až potom kráľov (prvý bol Saul).

SlovakFox doslova miluje cudzie, erudovane znejúce slová. Priemerný čitateľ bude musieť občas použiť slovník cudzích slov. Úsmev na tvári vám vyčarí používanie našich názvov, jednotiek a mier mimozemšťanom a rovnako aj anglických slovíčok či skratiek na označenie prístrojov a javov. Takže je vám jasné, že mimozemská civilizácia poznala angličtinu skôr, ako sa tento jazyk vôbec vyvinul. Hlavný mimozemský hrdina teda letí rýchlosťou meranou v MACH (jednotka MACH je nazvaná podľa fyzika Ernsta Macha, ktorý v časoch exodu Židov nežil), galaxie aj planéty nazýva ako my, na Mesiaci pristál o 11:30 PST (medzinárodná skratka pre Pacific Standard Time), na chrbte nosí LSB (Life Supporting Bag), v gravitačných kapsliach používajú APGS ( Adaptive Predictor of Gravity Shield) a WSD (Wawe Scanning Device) atď.

Prečo používa aj anglický prepis mien, keď máme Bibliu v slovenčine a prekladatelia bežne používajú ich slovenské ekvivalenty, je ale nepochopiteľné. Jacob, Isaac, Josephko, Joshua… pôsobia vyslovene čudne. Boha Izraelčanov nazýva Lordom. Ak už nechcel používať tetragramaton (v pôvodných spisoch sa objavuje okolo 7000-krát), prípadne v Česku a Slovensku pravidelne používaný prepis tohto mena (Roháčkov preklad, Kralická biblia…), tak je bežné oslovenie Boh, Pán poprípade Hospodin (pán je hebrejsky Adonai a Boh Elohim). No autor vytrvalo používa anglické Lord. Čitateľ získa dojem, že mu chce dať za každú cenu najavo, že ovláda angličtinu. Či to je preto, aby zaujal, či si myslí, že tým kniha získa na vážnosti, vie iba SlovakFox sám. Občas sa aj tak neubránite myšlienke, že celá táto knižka je len zlý preklad z angličtiny.


Zmerané a zvážené

SlovakFox navyše v každom okamihu udáva presné miery. Preto sa občas budete cítiť, akoby ste čítali manuál, prípadne technickú príručku. Dokonca, hoci je postava mimo svojho umierajúceho tela ako akási putujúca duša, vie presne, že sa nachádza 300 metrov nad. Vec/úkaz má v priemere 1,5 kilometra, je od niečoho vzdialený tri metre atď. To, že kapsulu presúva 50 metrov pod poklop elevačného tunela obsluha a všetky detaily okolo, sa v plnom rozsahu dozvieme pri každom mimozemšťanovom odlete. Nuž, opakovanie je matka múdrosti a nebyť neustáleho opakovania, bola by kniha o polovicu kratšia. Všetko je zmerané a zvážené a každý inštinktívne pozná presné údaje. Dokonca sa dozvieme, že Izraeliti putovali k Červenému moru rýchlosťou zhruba 6,5 km za hodinu. No, autor by si to mal vyskúšať. Možno po dobrej ceste prejde rýchlym krokom 5 km. Avšak starí, chorí, ženy a deti, niektorí síce na voze, ale väčšina pešo, po hrboľatom kamenistom teréne, ťahajúc za sebou zvieratá, nesúc všetok svoj majetok, by to za hodinu v žiadnom prípade neprešli. Ani v sci-fi.

SlovakFox sa rád oháňa technickými termínmi. Snaží sa vytvoriť obraz vyspelej techniky, ktorá je nie nepodobná tej zo Star Treku. Technicky zdatní a vo fyzike zbehlí čitatelia budú preratúvať vzdialenosti, rýchlosti, odstredivú silu pôsobiacu na živé bytosti, googliť a zisťovať, či to dáva aspoň dajaký zmysel…

Ako prekvapenie na záver pre všetkých milovníkov nezávislých extrémnych taxikárov, či už vo forme hier alebo série francúzskych filmov odohrávajúcich sa v Marseille, aj jeden z autorových hrdinov je extrémny taxikár. Takže ak máte zbytočných 25-tisíc eur, prevezie vás (veľmi originálne) po Marseille. Ochudobnení nezostanú ani fanúšikovia Mužov v čiernom a dočkáte sa aj ich zástupcov. Tvrdo vycvičení profíci v čiernych oblekoch sú takí poriadkumilovní, až sú neprofesionálni a upracú pri bytovej prehliadke taxikárovi byt. Ten vďaka tomu môže MIB ujsť. Nuž a takýchto naivných aj logických prešľapov je v texte oveľa viac.

Čo dodať na záver? Po dočítaní zlej knihy si poviete, že nič horšie sa vám do rúk už dostať nemôže. Potom sa začítate do Pilota 369 a v duchu sa začnete ospravedlňovať všetkým autorom kníh, na ktoré ste kedy nadávali či ich skritizovali, pretože oproti tejto konšpiračnej skládke plnej neoriginálnych a odkopírovaných nápadov, sú ich romány na skutočne vysokej úrovni. Viac k tomu niet čo dodať. Jedine ak… že ako paródia na druhotriedne sci-fi by to možno aj ušlo.

Hodnotenie: 20 %

Knihu Pilot 369 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pilot 369
Žáner: scifi
Autor: SlovakFox
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2022
Väzba: pevná
Počet strán: 309
ISBN: 978–80–89948–60–4


Súvisiaci link

Predstavujeme – SlovakFox: Pilot 369


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


12. júla 2022
Ena
Zdroj informácií