Recenzia: Siedmy syn

siedmy syn - poster
„Tady jsem kdysi byl býval bydlívával.“
„A v dnešnom dieli Mythbusters si posvietime na Malkinovú.“
Zdá sa, že ešte stále nič nevie
„Zabudla som vypnúť žehličku!“
„Túto recenziu si vôbec nevšímajte! Poďte do kina!“

Vo svete, kde vystrájajú strašidelné kreatúry, mýtické zvery a pomstychtivé čarodejnice, je Lovec duchov veľmi žiadaným a výnosným povolaním. Na túto prácu sa však nehodí len tak hocikto. Jedným z posledných Lovcov je člen legendárneho rádu rytierov John Gregory. Jeho učňom sa môže stať len siedmy syn siedmeho syna.


Znie to komplikovane, no vo svete, kde si po vás zubatá môže prísť každý druhý deň, a kde antikoncepciu ešte nevymysleli, to nie je až taká zriedkavosť. A keďže taký poskok náladového a nevyspytateľného Lovca duchov má krátku životnosť, čoskoro príde rad aj na Toma Warda (podobnosť s menom agenta S.H.I.E.L.Du je čisto náhodná).

V súčasnosti sa na poli rýdzich fantasy filmov nič nedeje – ak nepočítame voľné pokračovanie Snehulienky situovavé v dokumente o Stredozemi. No z času na čas sa objaví novinka. Pre tvorcov je najistejšou cestou siahnuť po osvedčenej knižnej predlohe. Bestsellereom sa predsa nedá nič pokaziť. A ak si chcete byť úplne istí, zaklincujte to obsadením, ktoré divákov do kina doslova privábi. Do vedľajších, no o to výraznejších úloh šmarte oskarového veterána a nestarnúcu rusovlasú kočku. K tomu protagonista nech je ale stráášne príťažlivý a keď sa na scéne objaví hlavná kráska, nech vzdychajú aj muži aj ženy. Fakt, že dielu chýba výraz a dejová línia je takmer neprítomná, si možno nikto nevšimne… Ale aha, Juliane Mooreová, to je kočka! Aha, aha!

Hlavný hrdina Tom Ward je synom obyčajného farmára, no už vie, že osud pre neho skrýva veľké veci. To sa mu začne plniť, keď si preňho jedného dňa príde rytier Gregory, aby z neho vycvičil ekvivalent premožiteľky upírov. Času je však málo, pretože Gregoryho dávna protivníčka mocná čarodejnica Malkinová sa chystá skočiť ľudstvu do úsmevu. Pomáha jej pri tom pestrá partia multikultúrnych frajerov. Celá zápletka je okorenená zakázanou láskou Toma a mladučkej čarodejnice Alice, ktorá je rozpoltená medzi rodinnými záväzkami a chlapom, ktorého stretla včera. Ale keď ho hrá Ben Barnes…

Princ Kaspian sa ostrihal a dal sa na štúdium k mumlajúcemu alkoholickému cholerikovi. Ben (t. j. larválne štádium Timothyho Olyphanta) sa možno snaží zaujať, ale akosi to nefunguje. Pár svetlých momentov sstáva na profesionálnom mentorovi Jeffovi Bridgesovi, aby urobil film ako-tak znesiteľným. Najväčším ťahákom celého filmu je statočná poster-lady Juliane Mooreová, ktorá pre svoj potenciál nedostala veľa priestoru. Zaujímavo načrtnutá hlavná záporáčka a množstvo prisluhovačov so schopnosťami od výmyslu sveta sľubuje klasickú schému „musíme postupne všetkých vyplieskať a potom hajde na boss-fight.“ Ale klasickej gradácie a vzrušujúceho finále sa nedočkáme. Sánka vám klesne len spolu s vetou „To je všetko?“

Čo ale musíme filmu nechať, je nefalšovaný fantasy vizuál. Z každej scény dýcha atmosféra stredoveku okoreneného mágiou a mytológiou. Dokonca aj katalóg beštií je pestrejší než inokedy. Už vo filmovej uputávke vás určite zaujme monštruózny bojovník, ktorý je očividne inšpirovaný indickým božstvom. Tu sa však tvorcovia nezastavili. Medzi pomocníkmi Malkinovej si môžeme všimnúť vplyvy afrických, juhoamerických či indiánskych kmeňov. Ich dizajn a schopnosti sú zobrazené naozaj veľmi pútavo, no bohužiaľ nefunkčne.

Hlavnou nevýhodou Siedmeho syna je fakt, že stavil všetko na vizuál. Šarmantní herci, krásne herečky, prepracované kostýmy a hafo špeciálnych efektov. Takí draci, hentaké príšerky, trblietavé kúzla a súboje so spomaľovačkami. Z postáv vám je okrem hláškujúceho Lebowského najsympatickejší nemý hromotĺk s klami, ktorý robí rytierovi pomocníka. Jedinú nádej na zaujímavý vývin jednej z vedľajších postáv pochovajú práve vo chvíli, keď sa začnete tešiť.

Film sa voľne inšpiroval už spomínanou knižnou sériou s názvom Wardstone Chronicles, konkrétne prvým dielom Spook’s Apprentice. Samozrejme film sa s knihou nedá objektívne porovnať, no tu sa filmoví tvorcovia trochu utrhli z reťaze. Hlavnú kostru príbehu síce nechali, no väčšinu detailov zmenili, či dokonca úplne vynechali. Možno táto skutočnosť prispela k pocitu, že vám niečo uniká. Väčšina vecí by snáď dávala zmysel, keby ste čítali knihu. Toto ale nie je práve najšťastnejšia stratégia. Filmová adaptácia by totiž mala byť samostatne stojacim a obstojacim dielom. Jeho dej a atraktivita by vás mala navnadiť na literárnu predlohu, pretože sa chcete dozvedieť viac. Nie preto, že vo filme niečo nebolo vysvetlené. V prípade Siedmeho syna by ste možno chceli zistiť viac, ale asi sa na to vykašlete.


Siedmy syn
Žáner: akčný, dobrodružný, fantasy
Réžia: Sergej Bodrov
Výroba: VB, USA, Kanda, Čína, 2013, 111 min.
Hrajú: Ben Barnes, Jeff Bridges, Julianne Moore, Kit Harington, Alicia Vikander, Olivia Williams, Djimon Hounsou, Antje Traue,
Hodnotenie: 50 %


30. januára 2015
Mária Antoničová