Recenzia – Sarah J. Maas: Zrodená z ohňa

Príbeh Celaeny Sardothien naberá na obrátkach

zrodena z ohna - obalka

Všetci ich poznáme. Knižné série, ktoré začnú úžasnou prvou knihou, pokračujú priemerným druhým dielom a pri tretej knihe už úplne stratia svoje čaro. Zdá sa však, že Trón zo skla od Sarah J. Maas je tomu pravým opakom. Zatiaľ čo prvá kniha bola priemerná, pri druhej sa príbeh poriadne rozbehol, tretia kniha úplne prekonala očakávania.

Tretia časť Trónu zo skla sa priam hemží novými postavami. Prvou z nich je Aedion, bratranec Celaeny, ktorý na príkaz adarlanského kráľa prichádza do hlavného mesta. Pýtate sa, čo má príbuzný Celaeny spoločné s kráľom? Je to jeho generál, ktorý aj napriek nechuti nemá inú možnosť ako splniť všetky jeho príkazy. Aedionovo odhodlanie a vernosť boli vlastnosti, ktorými si bezpochyby získa srdcia mnohých čitateľov, aj keď spočiatku kvôli svojmu arogantnému správaniu a nenávisti k Dorianovi nie je veľmi sympatický.

Ďalšou novou postavou je Rowan, fér, ktorý už po tejto zemi kráča mnoho rokov. Zo začiatku sa správa ako hulvát, neskôr ukáže aj svoju jemnejšiu stránku. Na rozdiel od Aediona sa ale jeho zmena správania zdá trocha neprirodzená a nepochopiteľná. Hoci sme podobný vzorec mohli vidieť aj v predchádzajúcich knihách u Chaola, ktorý Celaenou opovrhoval a nakoniec sa do nej zaľúbil, môžeme dúfať, že vzťah Celaeny a Rowana bude pokračovať iným smerom.

Do knihy pribudne aj bosorka Manon. Jej príbeh sa v mnohom výrazne líši od všetkého, čo sme zatiaľ od autorky čítali. Je to záporná postava, veď je to predsa bosorka! Má železné zuby a pazúry, ktorými by vystrašila kadekoho. Najviac túži po mužskej krvi a sama o sebe hovorí, že nemá žiadne city. Život bosoriek je naozaj krutý, niektoré pasáže boli šokujúce, z iných zas behal mráz po chrbte.

Ďalšou novinkou, ktorá stojí za spomenutie, sú wyverny. Poznáme ich – sú niečo ako draci, na ktorých bosorky lietajú. Daroval im ich kráľ. Ten si takýmto spôsobom chce vybudovať armádu, ktorá zlikviduje každého, kto mu bude stáť v ceste.

„Naučíme sa spolu lietať. A potom zmáčame kráľovstvo krvou.“

Ak ešte niekto dúfal, že Dorian a Celaena budú opäť tvoriť pár, uvidíte, čo sa udeje po príchode Sorschi. Sorscha je liečiteľka na kráľovskom dvore. Už niekoľko rokov je beznádejne zaľúbená do princa a keď si ju Dorian konečne začne všímať, je v siedmom nebi. On ale netuší, že aj Sorscha má svoje tajomstvá.

Toľko k novým postavám, a teraz k tým, na ktorých osudy sme boli zvedaví od konca druhej knihy. O Celaene Sardothien sme sa totiž v predchádzajúcej časti dozvedeli prekvapivé informácie. Celaena nie je len jednou z najobávanejších vrahov na svete. Je takisto férska princezná, ktorá bola kedysi dávno vyhlásená za mŕtvu. Z istých dôvodov musí podstúpiť výcvik a naučiť sa ovládať svoje férske schopnosti, s čím mala problém už odmalička. Táto úloha je pre ňu naozaj ťažká. Okrem toho, že musí neustále bojovať sama so sebou, si sama musí odpovedať na otázku, či sa chce vôbec postaviť za svoj ľud. Má na to odvahu? Budú ju jej ľudia nasledovať?

„Zlato v jej očiach sa premenilo na plameň. A vtedy Celaena podpálila svet.“

Popri Celaeninom výcviku sa vďaka exkurzom do minulosti dozvedáme aj kopu informácií o jej detstve. Spolu s ňou sa vydávame na cestu za sebapoznaním a odpustením. Celaena si musí odpustiť a postaviť sa proti démonom, ktorí na ňu číhajú v spomienkach.

„Bola panovníčkou silného ľudu a mocného kráľovstva. Bola zrodená z popola a ohňa, bola dedičkou popola a ohňa, ktorá pred nikým nepokľakne.“

Celaena ale nie je jediná postava, ktorá sa v tejto knihe vyvíja, aby získala kontrolu nad svojimi schopnosťami. O to isté sa pokúša aj Dorian. Svoje magické nadanie totiž musí ovládať a za nič na svete sa nesmie prezradiť. Začína dospievať a z rozmaznaného princa sa pomaly stáva kráľ.

Mnohých iste poteší vzťah medzi Dorianom a Chaolom. V prvých dvoch knihách to medzi nimi riadne škrípalo, hlavne kvôli Celaene, čo sa v tretej knihe trochu zmení. Počas celej knihy Dorian spoločne s Chaolom niečo predstierajú. Chaol ako vzorný kapitán stráže, verný svojmu kráľovi, ktorý večery trávi na stretnutiach s rebelmi. A Dorian, korunný princ, ktorý ale v duchu spriada plány, ako by svojho krutého otca zosadil z trónu. S úsmevom na tvári, no s jedom na jazyku, bojujú o prežitie.

„Predstieral posledný raz. Keď sa Celaena vráti, keď sa vráti, ako prisahala… Potom spolu začnú meniť svet."

Séria Trón zo skla je ukážkou toho, že nie vždy platí pravidlo „menej je niekedy viac“. Autorkino písanie je každou knihou lepšie a lepšie, a ja sa už nemôžem dočkať pokračovania.

Knihu Zrodená z ohňa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zrodená z ohňa (Orig: Heir of Fire)
Séria: Trón zo skla, kniha tretia
Autorka: Sarah J. Maas
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2016
Väzba: brožovaná
Preklad: Zuzana Kamenská
Počet strán: 543
ISBN: 9788055622309


28. októbra 2016
Alexandra Sušková