Recenzia – Roman Bureš: Planeta idiotů

Planeta idiotu - obalka

Viete si predstaviť, že sa raz ráno zobudíte a všetko je akési iné? Ľudia na ulici sú divní, kolegovia sa správajú čudne a vy nechápavo pozeráte, čo sa to stalo a kedy. A pritom sa správajú tak, ako by sa vlastne správať mali. Sú láskaví, ochotní, uvedomelí, nezištne iným pomáhajú, túžia po mieri a ochraňovať prírodu, planétu, vesmír… no ak nie ste ako oni, budete nemilosrdne potrestaní.


Prichádza sťa zlodej

Zánik sveta je obľúbená téma mnohých autorov. Roman Bureš si však vybral netradičný spôsob a možno, navzdory všetkému, ten najreálnejší. Svet skončí a my si to ani nevšimneme. Koniec príde ako zlodej v noci, vraví kdesi biblia. Potichu, nepozorovane – a vezme si to najcennejšie.

Predstavte si, že ráno cestujete do práce a z ničoho nič sa spolucestujúci okolo vás rozospievajú. Tvária sa šťastne a oslovujú sa brat či sestra. V správach hlásia ukončenie všetkých vojnových konfliktov, Putin s Kim Čong-unom sa ospravedlňujú ľudstvu za svoju politiku a najväčšia bomba je, že sa rušia mäsiarstva. Nik už nebude zabíjať bezbranné tvory, aby sme ich mohli zjesť. Najdesivejšie na tom je, že to nikoho netrápi. Akoby odjakživa existovali iba vegetariáni. Zmenilo sa mentálne naprogramovanie ľudí a oni sa k sebe navzájom aj k prírode začalo konečne správať slušne a s rozumom? To ešte nikto netušil, čo bude nasledovať…

Hlavný hrdina je zároveň rozprávačom a kniha je akousi kronikou posledných dní ľudstva. Napriek predstavám, že koniec príde veľkolepo a dozvie sa o ňom každý, prikradol sa nečakane a nenápadne. Nik si to nevšimol, hoci náznaky boli viac, než jasne čitateľné. Ibaže si ich nikto nevedel alebo nechcel spojiť dokopy. Je to ako s ignorovaním znečistenia morí, masívneho výrubu lesov a pralesov, zabíjaním posledných zvierat svojho druhu či globálnym otepľovaním. Alebo so žabou, ktorú vložíte do hrnca so studenou vodou, zapnete plyn a ona sa bez protestu uvarí, pretože kým zistí, že je zle, je už príliš neskoro.


Ak nejdeš s nami, ideš proti nám

Celý príbeh plynie nenásilne, pomaly postupuje od jednej nevinnej udalosti k ďalšej, oveľa drsnejšej. S každou nasledujúcou príhodou sa brutalita a represie stupňujú. Hlavný hrdina to iba zaznamenáva. Pôsobí rezignovane, zmierene s osudom, ktorý spoločnosti nachystala neznáma sila, svorne všetkými nazývaná Matka.

Rozprávač si je vedomý toho, že ľudia nie sú sami sebou. Že ich myslenie ovláda niečo neznáme. Preto nikoho neodsudzuje, nech už vykonal čokoľvek. To ale neznamená, že tieto činy na neho nemajú vplyv. Sám sa pokúša prežiť v mase šialencov, ktorí by ho, ak by zistili, že nezmýšľa identicky, rovno popravili. Musí splynúť s davom, odpozerať jeho správanie a predstierať, že myslí rovnako. Tváriť sa, že na potrestaní každého, kto neuctieva Matku, sa neskutočne zabáva a len tak, pre radosť, všetkých objímať a bozkávať. Občas si odskočiť na grupáč, prípadne aspoň zostať stáť uprostred námestia a začať spievať, koľko len hlasivky dovolia.

Celý román sa odohráva u nás. Teda v Čechách. Práve dobre známe prostredie spôsobuje, že dej je realistickejší a príbeh hodnovernejší. Občas vám prebehne mráz po chrbte, keď pomyslíte na to, že by sa takéto niečo naozaj stalo. Stačila pandémia kovidu, ktorá nás zatvorila doma, a príroda sa začala dávať do poriadku. Na margo toho sa začali ozývať konšpiračné hlasy, že ten vírus bol dielom prírody, ktorá sa takto zbavuje svojho hlavného nepriateľa a ničiteľa – človeka.


Kto prežije?

Kto alebo čo je tajomná Matka? To náš rozprávač netuší takmer do poslednej chvíle. Prežije útoky zmenených priateľov aj akúsi obdobu trestaneckého tábora. Vidí spoluväzňov, ako sa postupne, jeden za druhým, menia sa na uctievačov Matky. Zároveň zisťuje, že ľudstvo vymiera. Čo je na príčine? Po úteku z tábora sa ukrýva. Neušiel sám, no koľko času zostáva, pokým sa nakazí on či jeho priateľka? Má vôbec niekto šancu prežiť tento šialený útok záhadnej entity?

Napriek vážnej téme nájdete v tomto rozprávaní aj humor. Vychádza zo situácií, ale väčšinou je to smiech cez slzy či smiech s príchuťou strachu. Pri čítaní časom dospejete k správnemu riešeniu rébusu, čo sa so Zemou vlastne deje, a vytvoríte si svoju vlastnú predstavu Matky. Je to zjavné a logické. Autor vysvetlenie v epilógu prezradí, no je možné, že skonštatujete, že je to zbytočné.

Ak čítate knihy Romana Bureša, viete, že je skvelý rozprávač. Každý jeho román je iný, no všetky sú napínavé a dokážu čitateľov strhnúť. Autor je milovník prírody a aktívny záchranca opustených zvierat. Preto v jeho dielach nájdete aj nenápadne vsunutý ekologický motív. Ani Planeta idiotů nie je výnimkou. Je to varovanie, že každá akcia vyvolá reakciu. A niekedy môže mať pre nás fatálne následky.

Za posledný rok sme si prešli všeličím. Roman Bureš nám však ponúka prečkať koniec civilizácie v bezpečnej vzdialenosti. Bez strachu, bolesti, trápenia. Prečo to nevyužiť, keď sa pri tom ešte aj dobre zabavíme? Príjemné čítanie.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Planeta idiotů si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Planeta idiotů si môžete okamžite stiahnuť Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Planeta idiotů
Žáner: sci-fi, fantasy
Autor: Roman Bureš
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Počet strán: 324
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–278–0007–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


10. júna 2021
Ena
Zdroj informácií