Recenzia – Roman Bílek a Petr Boček: Temné stránky

Temné stránky

V každom z nás drieme temná strana. Nie, nikto nie je iba dobrý. V istých situáciách zrazu zistíme, že v každom je akési zlo, niečo, čo by nás mohlo pohltiť, keby sme sa nebránili. Temná sila, túžba ubližovať, ničiť… Nech je to čokoľvek, je na každom z nás, či svojich démonov vypustíme alebo udržíme na uzde. Kniha Temné stránky je o zle driemajúcom pod povrchom. Zájdeme si na známu usadlosť Pohádka, kde kedysi žil masový vrah Ivan Roubal, a zistíme, čo sa v nás ukrýva.


Paranormálne javy, mystériá atď.

Rumenige je starý sviniar, no má super nápady. Dal dokopy malú skupinku, s ktorou obieha opustené lokality a stavby známe tým, že sa v nich deje voľačo nadprirodzené. On tieto lokácie vyhľadáva, píše scenáre a šéfuje. Albert je geniálny kameraman. Ženy o neho síce ani nezakopnú, no s kamerou dokáže divy. Katy je skvelá moderátorka. Je krásna, sexi a šarmantná. Skrátka občasný inventár Albertovej postele a vlhký sen Rumenigeho.

Reportáže sa pekne rozbehli, sledovanosť ich YouTube stránky raketovo stúpa a z troch aktérov sa stávajú celebrity. Je to však čoraz náročnejšie, pretože followerov si treba udržať, šokovať, prikovať ku stoličkám. Takže reportáže pomaly, ale isto začínajú zabiehať do krajností. Navyše Rumenige úplne prepadol okultizmu. Jedným z extrémov je aj filmovanie v dome masového vraha.


Veľmi zlá Pohádka

Dom Ivana Roubala leží v lesoch, odrezaný od civilizácie. Je to spustnuté miesto a v členoch tímu vyvoláva obavy a tieseň. Okrem Rumenigeho. Ten je vo svojom živle. Navyše padla hmla, čo vytvorilo skutočnú hororovú atmosféru. Rozbehla sa príprava na natáčanie, na lov duchov či tajomných nadprirodzených síl. Dom aj hospodárske budovy, ktoré k nemu patria, sú opradené hororovými historkami z čias Roubala, no nielen tým. Celé stáročia sa o nej hovoria príbehy, po ktorých aj najväčším odvážlivcom naskakujú zimomriavky.

Natáčanie ide ľahko. Atmosféra miesta si ale začína na Katy s Albertom vyberať svoju daň. Zvláštne zvuky, pocity, obrazy… Je to skutočnosť či bujná fantázia, ktorá z tohto prekliateho miesta spravila priam hororové kulisy? Čo sa to s nimi deje? Akoby ich zovrela oceľová ruka. Zviera ich, vytláča im dych, láme rebrá. Blíži sa polnoc a Rumenige chce experimentovať. Pokúsi sa prebudiť duše zavraždených. Môže prebrať k životu aj niečo horšie? Tajomné zlo, ktoré už kedysi dávno ovládlo toto miesto. Čo sa stane? Niektorí z nich sa odpovedí už možno nedožijú.


Pod povrchom aj na povrchu

Temné stránky prepojili realitu s nadprirodzenom a troškou mystiky. Urbex a lov duchov a nadprirodzených síl sú teraz v móde. Roman Bílek a Petr Boček si vybrali čosi z každého a prepojili to do skvelého celku. Beštiálny vrah, desivá minulosť domu, v ktorom sa zbavoval nevinných obetí, nadprirodzeno, rozpadnuté múry a miestnosti dýchajúce chladom aj plesňou. Sú to miesta opradené tajomstvami svojich niekdajších obyvateľov.

Príbeh máme možnosť sledovať nielen z opisov rozprávača, ale aj z pohľadu jednotlivých postáv. To nám pomáha lepšie sa zorientovať v ich osobnostiach a povahových rysoch. Autori nám tak otvárajú myšlienkový svet a minulosť aktérov. Dostávame fungujúci prepletenec vzťahov – pracovných aj súkromných. Aj rôznorodosť charakterov a ich konflikty či frustrácie sú zdrojom napätia a čitateľ iba čaká, kto sa ako vyfarbí.

Temné stránky je názov YouTube kanálu našich lovcov záhad. Avšak názov má hlbší zmysel. Každý v sebe má nejakú temnú stránku. Tú časť povahy či myslenia, ktorú ukrýva pred svetom a ktorej sa možno aj sám desí. Väčšinou ju dokážeme ovládať, držať na uzde. No občas sa môže stať, že ju nezvládneme. Aj postavám tohto rozprávania sa niektoré veci vymkli z rúk, hoci si mysleli, že majú všetko pod kontrolou.

V prvej časti príbehu autori dokázali skvele prepojiť svet minulosti so súčasnosťou, realitu s nadprirodzenom a skutočné udalosti s fikciou. Dali si záležať na postupnom zahusťovaní atmosféry, ktorá sa stáva čoraz mrazivejšou a temnejšou. Vedú nás od jednej udalosti k druhej, nechajú nás zostupovať schod po schode stále nižšie, do hlbín temnoty a strachu, aby sme postupne začali chápať, že všetko so všetkým súvisí a nič nemusí byť také, ako sa na prvý pohľad javí. Verte, že chvíľami vás bude skutočne behať mráz po tele.


Oddych a finále

Druhá časť čitateľov prenesie o niekoľko rokov ďalej a sústreďuje sa skôr na vzájomné vzťahy hlavných postáv. Zmenili sa ich osobností aj myslenie, čo vyvolala trauma z vyvrcholenia prvej polovice zápletky. Samozrejme, svoj podiel na tom mala aj istá osoba, ktorej príchod od základu zmenil postavám životy.

V druhej polovici románu prichádza ľahké spomalenie, no tento oddych je len predzvesťou finále. To bolo poňaté trošku nečakane. Chvíľami môžete mať pocit, že rozuzlenie prichádza akoby z rýchlika a autori to vzali tou najjednoduchšou cestou. Tento fakt ale zase vyváži záver príbehu, ktorý bude pre mnohých nečakaný.

Ak máte chuť na dobrý horor, ktorý sa navyše odohráva za „humnami“, neváhajte. Temné stránky budú skvelá voľba.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Temné stránky si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temné stránky
Žáner: horor
Autori: Roman Bílek a Petr Boček
Vydavateľstvo: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Počet strán: 264
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88635–37–6


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


30. apríla
Ena
Zdroj informácií