Recenzia – R. F. Kuangová: Maková válka (audiokniha)

Maková válka audio

Vojnovej sirote Rin sa podarí husársky kúsok. Zvládne mimoriadne ťažké skúšky Kche–ťü na preslávenú vojenskú školu Sinegard. V Sinegarde študuje mládež z najvplyvnejších rodín, takže nízky pôvod stavia Rin do ťažkej situácie. Zažíva opovrhovanie, úklady, podrazy aj fyzické útoky. No ona je bojovníčka. Keď stretne majstra Ťianga, nájde samu seba, ba odhalí ešte oveľa viac.


Horí vo mne oheň

Rin si adoptovala rodina obchodníka s ópiom. Hoci predávanie drogy sa prísne trestá, obchod stále prekvitá. Rinini pestúni sa rozhodli, že sirotu vydajú za najbohatšieho muža v okolí. Pastorkyňa sa chce sobášu vyhnúť, preto sa potajomky pripravuje na prijímacie skúšky na najlepšiu vojenskú akadémiu v krajine. Nikto nečakal, že ťažké prijímačky zvládne, no Rin sa to podarilo. Teraz sa veľmi snaží postúpiť do ďalšieho ročníka, avšak vždy sa nájde niekto, kto jej hádže polená pod nohy. Spolužiaci dievčinou opovrhujú pre jej nízke postavenie. Rininým najväčším nepriateľom sa od prvého školského dňa stal Ne-ča, syn vysokého štátneho úradníka. Ten je aj príčinou toho, že ju vylúčili z hodín boja a hrozí jej celkové vylúčenie. Šťastnou náhodou natrafí na učiteľa predmetu Múdroslovie, ktorý sa podujme zasvätiť Rin do tajov techniky bojových umení. Jeho učenie je zvláštne, no vlastne aj majster Ťiang je čudný. Rin však na záverečné skúšky pripraví skvele. Majster Ťiang v dievčati vycítil ojedinelý talent. Rin má výnimočné predpoklady, vďaka ktorým sa môže stať šamankou.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Maková válka

Dnes už tekmer nik neverí v existenciu bohov. Považujú ich za mŕtvych a ľudia ich bez výčitiek prestávajú uctievať. Málokto preto tuší, že byť šamanom znamená mať smrtonosné schopnosti, priamy prístup k Panteónu bohov a môcť sa s nimi hocikedy rozprávať. Nevedia, že tí „mŕtvi“ bohovia sú až priveľmi živí. Študenti sa z Múdroslovia vysmievajú, avšak Rin vďaka výcviku majstra Ťianga vie svoje. Oheň, ktorý sa v nej počas bojového výcviku rozhorel a bezmála ju spálil zvnútra, ju presvedčil, že bohovia nezomreli. Dievčina má veľký talent, a ten ju predurčuje získať nesmiernu moc. No nikomu z jej ročníka nie je dopriate doštudovať. Ich plány zmarí vojna…


Teória vs realita

Študenti sú nútení v okamihu dospieť. Sú si vedomí faktu, že mnohí čoskoro zomrú. Nepriateľská armáda Mukenského zväzu sa s ničivou silou cunami valí krajinou. Dokážu mladí, takmer ešte deti, prežiť zrážku s dobre vycvičenými vojakmi? Rin sa ocitá v epicentre bojov a vo víre zápasu na život a na smrť sa prvýkrát naplno prejavia jej schopnosti. Mnohým je okamžite jasný jej pôvod. Zdá sa, že Altan, slávny sinegardský študent, nebude posledný potomok obávaného Spýru.

Spýr. Krajina ctiteľov Fénixa, boha ohňa a ničivej sily vojny. Jeho obyvateľov vyvraždili zo strachu z moci, ktorou ovládali ohňový živel, nemilosrdne bojovali a zabíjali. Čo spraví so svetom fakt, že dvaja Spýrania prežili a obaja dokážu vládnuť ohňu? Teraz však nie je čas o tom premýšľať. Mukenský zväz postupuje. Vyzerá to tak, že niekto z Nikanu zradil a posúva nepriateľovi dôležité informácie. Keď ho Rin s Altanom odhalia, zostanú v šoku. Udalosti sa valia jedna za druhou, naberajú rýchlosť a zdá sa, že hrdinom nezostáva nič, len snaha nejako prežiť. Rin sa ale rozhodne pre úplne nečakaný krok…


Hudba slova a melódie

Audioknihu nahovorila oceňovaná herečka a moderátorka známeho programu Branky, body kok*ty Tereza Dočkalová. Nezameniteľná farba jej hlasu vdychuje Rin zvláštny pôvab a drsnosť zároveň. Herečka vynikajúco vystihla Rinin prerod z tichej siroty na sebavedomú mladú bojovníčku a šamanku, no najmä ženu. Bola to náročná úloha, pretože Rin nie je typická kladná ani záporná postava. Napriek tomu Dočkalová vystihla ducha tejto dievčiny a umožnila poslucháčom vžiť sa do deja knihy a stať sa tak jeho súčasťou.

Melódie hudobných predelov znejú čínsky, no nepodarilo sa mi o nich nájsť bližšie informácie. Využívajú hudobné nástroje typické pre krajiny východnej Ázie, ako sú činelky, píšťaly či strunové nástroje. Sú ľahké, prispôsobené atmosfére každej z kapitol. Poslucháčovi sa o to viac darí ponoriť do atmosféry príbehu z ďalekej exotickej krajiny.


Sladká young adult?

Na sladkosť radšej zabudnite. Maková válka je drsná, krvavá, ostrá a realistická, napísaná strohým štýlom. Autorka sa nezdržiavala romantickými alebo kvetnatnými opismi. Čo chce povedať, hovorí bez príkras, priamo. Nezáleží na tom, či je to krvavé vraždenie alebo šikana v škole. Samotná Rin prejde dlhú cestu. Od naivnučkej vidiečanky cez tvrdohlavú študentku až k nebezpečnej, po moci a pomste túžiacej zabijackej šamanke. Nepozná zľutovanie, nechce vidieť, čo jej činy spôsobia. Čelí morálnym dilemám a v niektorých situáciách jedná hanebne a sebecky. Sledujeme, ako je Rin ovplyvnená okolnosťami a udalosťami.

Kuangová poňala svoju trilógiu zaujímavým spôsobom. Okrem živočíšnej surovosti a priamosti využila čínsku históriu a požičala si z nej známych panovníkov, filozofov či bojovníkov. Priamo v texte sa stretnete s myšlienkami z ich vojenských taktických štúdií aj filozofických prác. Samotná vojna medzi Nikanom a Mukenským zväzom má byť akousi paralelou s čínsko-japonskými vojnami. Pripravte sa na to, že v príbehu nájdete aj také háklivé témy, akými sú vraždenie civilistov, samopoškodzovanie, drogy, sexuálne násilie a samozrejme už opisovaná šikana. Skrátka je to kniha, ktorá sa na nič nehrá a ani nemá snahu zatvárať oči pred vyššie spomínanými javmi. Jednoducho tu sú a dejú sa aj v skutočnom živote.

Makové války sú skvele spracovaná audiokniha, ktorá sa čitateľov dotkne a nebude sa s nimi maznať. Napriek tomu, že niektoré opisované udalosti môžu na citlivých ľudí zapôsobiť šokujúco, je veľmi dobre a pútavo nahovorená a zvukovo zladená. Vypočujete si ju s chuťou a prežijete strhujúci zážitok na bojiskách ďalekého východu.

Hodnotenie: 95 %

Audiokniha Maková válka je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Maková válka si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Maková válka
Žáner: fantasy
Autorka: R. F. Kuangová
Vydavateľstvo: OneHotBook
Číta: Tereza Dočkalová
Réžia: Vít Malota
Preklad: Daniela Orlando
Formát: MP3 1053 MB
Dĺžka: 19:08 hod
EAN: 8594169484730


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


17. novembra 2022
Ena
Zdroj informácií