Recenzia: Posledný lovec čarodejníc

aj vy citite dym
horsie jak s jankom a marienkou
mec vzdy namocim v nafte
tento aspon nieco vie

Obľúbený drsniak s hlasom galaktického stromového strážcu sa rýchlo a zbesilo vrhá do boja s čarodejnicami. Sekundovať mu bude hobit, ryšavá divoška spoza Múru a Michael Caine. Film tiež funguje ako Dieselov konkurz do Vikingov.

Bojovník Kaulder spolu so svojimi druhmi z rádu Sekery a kríža vstúpia do hniezda čarodejníc, aby im spolu navždy podkúrili. Avšak šéfka bosoriek s tým prudko nesúhlasí, a tak začína prihárať všetkým. Kráľovná to v súboji s Vinom schytá, ale ani jemu to tak ľahko neprejde – odnesie si kliatbu nesmrteľnosti a nezraniteľnosti. Odtiaľto preskočíme pár nudných storočí do súčasného New Yorku. Kaulder zhodil zimnú srsť a jeho kamoš z rádu sa chystá do dôchodku. Zaslúžené voľno si však nestihne užiť, lebo ho niekto zavraždí. Hlavný hrdina musí odhaliť priateľovho vraha a okrem toho odvrátiť hroziacu apokalypsu.

Ak ste si mysleli, že film je zámienkou na využite popularity fantazijného žánru, špeciálnych efektov a atraktivity Vina Diesela, ktorý nakopáva zadky, tak ste sa nemýlili. Úvod vás zasvätí do toho, ako sa hlavný hrdina stal výnimočným, a tiež načrtne tempo príbehu. Samozrejme väčšina filmu sa odohráva v súčasnosti, kde je Kaulder síce jediný svojho nesmrteľného druhu, no to, že je posledný lovec čarodejníc, už vysvetlené nie je. Malo bratstvo Sekery a kríža privysoké poplatky za tréning? Alebo len niekto zabudol povedať členom, že treba pravidelne prijímať a cvičiť nových? Možno by nebolo odveci sem-tam odkukať triky od čarodejníkov, lebo tým sa očividne darí. Asi majú lepší marketing.

Snímka Posledný lovec čarodejníc stavia na obsadenie. Konkrétne na Vina. Diesela. Naňho sa príbeh sústredí, ostatné postavy mu len sekundujú, prípadne majú funkciu boxovacích mechov. Obsadzovanie hercov zo seriálu Hry o tróny je fajn, lebo: a) sú známi a obľúbení, b) skôr či neskôr sú nezamestnaní a majú veľa voľného času. A kto sa hodí do roly rusovlasej čarodejnice lepšie ako Rose „Ygritte“ Leslieová? Romanca s hlavným frajerom je tak trošku silená. Dievča nemá na výber, je tam jediná ženského rodu, okrem rapavej strigy. Veľká príležitosť k hláške „Nevieš nič, Kaulder“ je žalostne nevyužitá. Ďalej tu máme Elijaha Wooda, ktorý síce poteší ale výrazne nezaujme, a Michaela Cainea, ktorý zasa poteší ale si aj väčšinu filmu odleží. U záporákov síce zachytíte náznak zaujímavosti, ale ani tu to nie je žiadna sláva; slúžia len na to, aby im Nafťák dal do chrapy.

Film na prvý pohľad vyzerá zaujímavo, svet čarodejníkov a prastarých prírodných síl je pútavý, no nevyužitý. Všetko sa akosi iba deje, dokonca jeden z dejových zvratov pôsobí umelo. Fanúšici hlavnej hviezdy budú možno spokojní a ako nenáročná oddychová vymývačka film funguje spoľahlivo. Výrazne však nezarezonuje. Prinajmenšom sa môžete pokochať milučkými tvárami Froda a Ygritte alebo vyvaľovať buľvy na Vinov frajerský severský účes a bradu. Každopádne to bliká a trúbi, sekery a kúzla lietajú, tak vypnite myšlienkové pochody, zoberte si kýblik popkornu a užite si to.


Posledný lovec čarodejníc
Žáner: Akčný, dobrodružný, fantasy
Výroba: USA, 2015, 107 min.
Réžia: Breck Eisner
Hrají: Vin Diesel, Rose Leslieová, Elijah Wood, Ólafur Darri Ólafsson, Julie Engelbrechtová

Hodnotenie: 55 %


27. októbra 2015
Mária Antoničová