Recenzia: Plameňák na konci léta

Plamenak na konci leta obalka

Aj keď Plameňák na konci léta je už vyše roka v predaji, v našich končinách sme o tomto počine takmer nechyrovali. Za šťastnú náhodu, vďaka ktorej som túto knižku objavila, som nesmierne vďačná. Hoci poviedky ako také sú stále trošku na okraji záujmu, tých šesť, ktoré sa v tejto zbierke nachádzajú, sa vymyká z priemeru. Pohybujú sa na pomedzí žánrov a spojené sú jedným podstatným spoločným znakom: Sú to dielka žien píšucich svojsky, avšak čertovsky dobre.

Pamela Rentzová: Bitva o malou velkou vědu
Je o indiánskej vedkyni, ktorá túži spoznať históriu a život svojich predkov taký, aký bol pred mnohými stáročiami. Dotknúť sa panenskej prírody, vidieť najdôležitejšie svetové historické udalosti. Lenže…je odkázaná na dotácie. Podarí sa jej presvedčiť staručkých členov Výboru o dôležitosti svojho objavu a získať potrebné financie?
Táto poviedka má veľmi jednoduchý dej, žiadne strhujúce konflikty, prekvapenia, no napriek tomu sa pri nej nebudete nudiť. Každý rád objavuje svoje korene, je pyšný na históriu svojho národa a snáď by sa rád pozrel do minulosti na to, čo bolo a už sa nevráti.

Ursula K. Le Guinová: Velká radost
Zažili ste už nekonečné čakanie na letisku, váš let mešká a vy netušíte, kedy a či vôbec odletíte? Môžem vám poradiť! Naučte sa metódu Sity Dulipovej. Budete môcť tráviť dlhé chvíle vyčkávania na najúžasnejších miestach, nakupovať darčeky, dokola sláviť obľúbené sviatky, objavovať neobjavené a možnože sa pristihnete pri tom, že to čakanie vlastne začínate vyhľadávať.
Totálne uletená poviedočka, kde realita a sci-fi spievajú sólo a fantasy hrá prvé husle. A vôbec! Verím, že každý, kto už niekedy čakal celé hodiny na hocaký spoj, by takúto možnosť privítal.

Pat Murphy: Jak to bylo doopravdy
Milujete rozprávky? V poslednom čase sa roztrhlo vrece s rôznymi verziami klasických rozprávkových príbehov. Pat Murphy nám podáva svoju verziu jedného z nich. Síce bude mnohým skoro jasné, kde je pes zakopaný, no s chuťou si to nechajú dorozprávať až do konca. A keď o tom porozmýšľate… možno práve teraz dostanete odpovede na otázky, ktoré vám v hlavách vŕtajú už od detstva.
Pat Murphy je úžasná spisovateľka a aj tento krátky počin je skvelý. Klasika, ibaže úplne naruby. Kam tá žena chodí na tie nápady?

Kelly Barnhillová: Paní Sorensenová a seskveč
Občas žijú medzi nami jedinci, ktorí sa vymykajú z našej predstavy normálnosti. No čo je vlastne normálne a kto má právo určovať, ako smú veci vyzerať či ľudia myslieť a žiť? Rozprávanie o zvláštnej žene, ktorá milovala zvieratá a ktorej čaru neodolali muži a dokonca ani seskveč.
Osudy pani Sorensenovej v každom zanechajú krásny pocit splynutia s prírodou. Pretekajú niekde pomedzi medze vytyčujúce hranice štýlov, aby sa spojili a zliali v našej mysli. Nuž a vy zrazu pocítite pokoj, ktorý nájdete iba hlboko v lone prírody a v súznení s pani Faunou.

Charlie Jane Andersová: Šest měsíců, tři dny
Oddávna chcú niektorí ľudia poznať svoju budúcnosť. Lenže aké to je, vedieť roky dopredu, kedy stretnete ženu či muža svojich snov a koľko času spolu strávite? Môžete zabrániť tomu, aby sa udalosti stali tak, ako vo vašich videniach? Čo ak vašu budúcnosť nevidíte iba vy, no aj váš partner?
Toto je umne napísaný spletenec toho, čo je, čo sa stane a neustálej snahy pár vecí zmeniť. Po prečítaní si zrejme poviete, že je lepšie nevedieť, čo vás čaká za najbližším rohom. A tiež… že nič nemusí byť nemenné. Nech žije naša slobodná vôľa a nepredvídateľnosť!

Pat Murphy: Hejno zahradních plameňáků
Joan Egyptová versus pan Hoffer alebo za všetkým hľadajte… záhradné dekorácie. Rozprávanie o tom, že aj kŕdeľ plameniakov na pred domom dokáže rozhádať, prípadne stmeliť jednu nudnú ulicu. Je plná humoru a ponúka svojský pohľad na rovnováhu.
Poviedka, ktorá nie je fantasy ani sci-fi, je však taká skvelá, že ju vydavateľ napriek tomu do zbierky zaradil. Prečo? Lebo jej nevedel odolať. Dobre, že neodolal. Je to jedna z najlepších vecí v zbierke.

Plameňák na konci léta ponúka možnosť letmo sa zoznámiť s americkou ženskou fantastikou. Hoci o tú fantastiku až tak nejde. Autorky si našli svoj vlastný štýl. Dej plynie medzi hlavnými prúdmi, nerešpektuje definície a nepovažuje za nutné dodržiavať niekým stanovené hranice. Svet je plný rôznych fúzií takže neprekvapuje, že aj literatúra našla zaľúbenie v spájaní viacerých smerov alebo obchádzaní zabehnutých stereotypov. Je to prirodzený vývoj, hľadanie niečoho nového, čo obohatí nielen autora, ale aj čitateľov.

Všetky príbehy sa odohrávajú v severoamerickom prostredí a vychádzajú z mnohých situácií, typických práve pre štáty tejto oblasti. Čitatelia by nemali mať problém ich pochopiť, pretože vďaka osobným skúsenostiam, všeobecnému povedomiu, filmom či literatúre sú americké reálie a sviatky známe aj v našich končinách. Navyše Jakub Němeček, zostavovateľ, prekladateľ a vydavateľ v jednej osobe, približuje každé dielko v krátkom príhovore a na konci knihy v poznámkach. V tých vysvetľuje pôvod menej známych amerických tradícií, použité narážky na historické osobnosti a kultúrne odkazy.

Každá záhradná dekorácia, nielen plameniak, je na konci leta symbolom nostalgického spomínania na krásne teplé dni plné zážitkov. Človek je zrazu taký rozcitlivený a zasnený… Takéto pocity vo vás vzbudia poviedky piatich autoriek. Svoje rozprávania napísali s nadhľadom a bez zbytočnej sentimentality, preto budú čitateľné pre ženy, ale majú čo povedať aj mužom. Tí budú môcť aspoň trošku nahliadnuť do sveta nežného pohlavia a možno spoznať iný pohľad na svet, než je ten ich.

Knihu Plameňák na konci léta si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Plameňák na konci léta
Autorky: Pamela Rentz, Ursula K. Le Guin, Pat Murphy, Kelly Barnhill, Charlie Jane Anders
Vydavateľstvo: Gnóm!
Rok vydania: 2016
Počet strán: 152
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090612402


23. augusta 2018
Ena