Recenzia – Philip Fracassi: Hleď, prázdnota

Hleď, prázdnota obálka

Tento rok bol bohatý na úrodu hororovej literatúry. Jedno dielko z rady románov vytŕča. Námetmi poviedok, farebným slovníkom aj tým, čo po sebe zanecháva. Deväť textov, deväť osudov a všetci hrdinovia si môžu na konci povedať: „Hleď, prázdota…“

Poďme sa na prázdnotu v životoch, dušiach či mysliach (možno aj našich) pozrieť bližšie.


Měkká konstrukce se západem slunce
Chceli by ste vedieť ohýbať predmety silou svojej vôle? Skúšali ste to už niekedy? Jeden z hrdinov tohto príbehu to neúspešne skúšal takmer dvadsaťpäť rokov. Až raz… Po prečítaní si zrejme poviete: Dobre, že nikoho s takými schopnosťami nepoznám.

Oltář
Atmosféra hustne pomaličky, od začiatku, a zhruba v strede vyvrcholí nečakanými udalosťami. Poviedka je vynikajúca a hoci polovicu z nej sa nedeje vlastne nič strašidelné a venuje sa úplne obyčajným veciam, budete ju čítať v napätí a čakať, kedy sa to zvrtne. A ono sa to naozaj zvrtne aj niekoľkokrát…
Odteraz na každej plavárni preskúmate bazén skôr, než sa odvážite odraziť od okraja.

Zloděj koní
Černá vdova je nádherný kôň a Gabino, najatý Tlusťochom Tedom, ju musí ukradnúť. Noc, cesta, čo už mala dávno skončiť, bosý chlapec, spln a tajomný kupec s kopou peňazí. Tentokrát potečie krv… No príbeh sa nekončí. Alebo každý koniec je nový začiatok?
Nadprirodzeno, tajomno a chvíľami priehľadnejší dej, no nechty si budete obhrýzať aj tak.

Rakev
Smrť babky ťažko prežíva snáď každá vnučka. Za predpokladu, že svoju starkú skutočne ľúbila. Sylvia tú svoju rada nemá napriek tomu, že ju zoznámila s neuveriteľnými tajomstvami a silami prírody. Pohreb však naberie nečakaný smer…
Divoké prírodné sily sú skvelý námet na horor a táto poviedka je nimi presiaknutá.

Velkochov dětí
Cítim sa taká unavená a pripravená zomrieť. Spravila som pre Rád Svetla to, čo bolo v mojich silách. Zavraždila by som oveľa viac detí, aby sa ten zlý nedostal k moci, ak by bolo treba. Ó Pane, ochraňuj ma, prijmi moju utrápenú dušu a odpusti mi hriechy.
Avšak… Čo ak predsa, s nevedomou pomocou jedného zamilovaného kňaza, zvíťazia služobníci toho zlého?
Amelia Dyer (1837 – 1896) skutočne žila a vraždila.

Surfer Girl
Volám sa Adolf. Otec mi zomrel, ešte v detstve. Vážim 120 kg, kvôli tupozrakosti takmer nevidím. Rád pripichujem hmyz na podložku, ale oveľa radšej pitvám a skúmam vnútornosti zvierat, ktoré sa mi podarí občas uloviť za domom.
Pieseň Surfer Girl od Beach Boys bude znieť v pozadí, keď sa Adolf rozhodne voľačo spraviť so svojím životom. Nebude v tom sám a bude to ohavné…

Matka
Nepohli sa od seba od seba prvého nesmelého pohľadu. Vzali sa, no Julie si nedokázala nájsť miesto v živote. Preto sa uzatvárala a izolovala. Raz našiel v jej ateliéri čierne sviece a tajomné znaky a uvedomil si, že jeho žena sa mu už dávno odcudzila. Po narodení dieťaťa sa vzťah vždy zmení. Táto zmena bola iná…

Bezpečnostní poistka
Moje detstvo je čudné. Nechodím do školy, učia ma rodičia, môj svet je náš dom a jeho okolie. A miestnosť podobná trezoru v pivnici. Do nej zatvárame matku počas jej najhorších dni. Takto to chcela ona sama. Miestnosť má oceľové dvere a bezpečnostnú poistku. Lenže rodičia ma prinútili stať sa v trinástich dospelým a robiť zrelé rozhodnutia. Čo myslíte, je moje posledné rozhodnutie správne?

Mandala
Horúci prázdninový deň, slnko, more, chlapci so svojimi hrami. Deň sa začína úplne obyčajne, no kiež by tak aj skončil. Je to náhoda alebo v tom má prsty oceán a prízrak, ktorý vo snoch máta otca jedného z chlapcov? Svoje spravila aj panika. Asi každý mal niekedy v živote strach povedať, že sa niečo zlé stalo, stane, práve deje… Pretože to bola naša vina. A minúty plynú, slnko putuje po oblohe a príliv a odliv zalievajú zátoku, kde sa všetko začalo aj skončí.


Viem, že mnohí poviedky radi nemajú. Keď sa začne niečo diať, skončia sa – vravia. Prichádzajú o veľa, vravíme my, ktorí poviedky radi máme. Jedna z výnimočných zbierok, ktorá dozrievala dlhší čas, je Hleď, prázdnota. Fracassi svoje príbehy začína nenápadne, všednosťami každodenného života. Napriek tomu opisuje túto obyčajnosť spôsobom, ktorý nás podvedome drží v napätí. V jednom momente sa veci zvrtnú, zasiahnu sily, ktoré nikto nečakal, a žiaden z hrdinov nie je v bezpečí pred prichádzajúcim koncom. Autor nerobí rozdiel. Nadprirodzeno zahubí dieťa rovnako ako zlodeja.

Autor pracuje s atmosférou, ktorá človeka bez varovania pohltí. Čítate príbeh a hoci sa v ňom stále nič desivé nestalo, ježia sa vám chĺpky a slová hltáte bez dychu v snahe dopátrať sa, čo strašné sa to vlastne udeje. Slovník je tu bohatý. Opisy a prirovnania sú farebnejšie než karneval v Riu. Triafajú do čierneho, vystihujú podstatu a stupňujú napätie. Využívané sú často a natoľko prirodzene, že nenudia. Nikdy nepocítite chuť preskočiť čo len kúsok textu. Necháva nás spoznať postavy s dobrými aj zlými stránkami, reálnymi myšlienkami a snami. Dáva čitateľovi čas vytvoriť si k nim vzťah, kvôli ľudskosti a obyčajnosti, potom náhle zasiahne a všetko prevráti. Ako malé dieťa, ktoré sa vrhlo medzi hračky a rozhádzalo ich po celej izbe. Ten neporiadok má systém a v čitateľovi zostane iba hrôza z toho, čo sa stalo.

Poviedky v zbierke sú na rôznej úrovni. Niektoré sú skvelé, iné priemerné. Lenže na konci si uvedomíte, že každá je výnimočná a zanechala vo vás rovnako silný pocit neistoty, hrôzy a úžasu. Máloktorý spisovateľ vie takto komplexne pracovať so slovami, atmosférou, náladou, či vykreslením charakterov. Diriguje nie len stvorené postavy a udalosti, ale presne vie, čím dovedie čitateľa k maximálnemu pôžitku z rozprávania.

Takže suma sumárum…Všetci milovníci poviedok budú spokojní a tí, ktorí k tomuto útvaru neinklinujú, ak naberú odvahu a skúsia to, nebudú sklamaní.

Vydavateľstvo Gnóm! opäť nesklamalo. Knihy z ich produkcie sú skvelé, premýšľate nad nimi ešte dlho po dočítaní a určite vo vás nezanechajú pocit prázdnoty.

Knihu Hleď, prázdnota si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hleď, prázdnota
Žáner: horor
Autor: Philip Fracassi
Vydavateľstvo: Gnóm!
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Počet strán: 336
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788088299004


27. novembra 2018
Ena