Recenzia - Petra Slováková: Střípky času

Střipky času

S hodnotením young adult literatúry býva problém. Tradičná zápletka, v ktorej on je ako Rómeo a ona ako Júlia, vzdialení svojím nadaním, príslušnosťou k rodine, klanu či príšeroprekliatiu, a predsa sa navzájom milujúci, sa stále opakuje. On sa dotýka jej vlasov a ona sa utápa v jeho modrých očiach a basta! Lenže, našťastie, je i taká YA literatúra, ktorá okrem večného príbehu lásky ponúka oveľa viac. Napríklad príhody cestovateľky v čase a mágii, ktoré napísala Petra Slováková.

Hrdinkou jej knihy Střípky času je Jana Macháčková z Ostravy. Ona je našou Júliou. Chodí na strednú školu, na otca má už iba krásne spomienky. Večne trpí nedostatkom peňazí na obživu seba i svojej mamy, alkoholičky, o ktorú sa stará, ako len najlepšie vie. Núdzu si, našťastie, môže trošku zmierňovať krádežami. Poviete si, kto na strednej niečo neukradol? Lenže ona nekradne v samoške na rohu a nehrozí jej polepšovňa. Ona kradne v minulosti a po krku jej idú podivní strážcovia časových ciest.

Ktovie, ako by to s Janou dopadlo, keby nemala kúsok šťastia a nenatrafila na policajta Davida z agentúry, ktorá tajne využíva magicky nadané bytosti. David práve vyšetruje nevysvetliteľné zmiznutia dievčat. Jana sa vie vrátiť do minulosti na určité miesto a poobzerať sa tam, preto je pri pátraní výdatnou pomocou. Ale policista je zároveň trošku mätúcim článkom príbehu, pretože on nie je Janin Rómeo. Jej parťák do páru je na úplne opačnej strane ihriska, medzi „tými zlými“, a volá sa Petr.

Príbeh je napísaný mimo časový sled udalostí, a práve to je na ňom sympatické. Rozprávania o tom, ako veci idú z bodu A do bodu B, a pritom prší, bývajú dakedy nezáživné. Písanie „na preskáčku“ má čaro prepájania, hoci si vyžaduje trpezlivejšieho čitateľa. V knihe je spomenuté množstvo zaujímavých nápadov o čarovaní a cestovaní v čase, čo je mimoriadne plodná kombinácia. Hlavne desivosť možnosti pozrieť sa, ako sa dejú čary, hoci už poznáte ich veľmi nepríjemný výsledok, je tiež plusom. Pôvabné je i randenie v budúcej minulosti.

Jediné, čo možno knihe vytknúť, je pomalý rozjazd. Počas expozície prvé stránky (kniha nemá kapitoly) čitateľa schmatnú a vrhnú ho do deja, pretože je v nich akcia. Jana tu s ukradnutým predmetom uniká pred strážcami času a my ju hneď berieme na milosť a držíme jej palce. Veľmi skoro však dej spomalí a podáva informácie, ktoré čitatelia young adult románov apriori netúžia vedieť. Nepredstaví druhého zaľúbenca, ale celý svet okolo Jany. Postáv je veľa a občas sa miešajú, hlavne nepozornejšiemu čitateľovi, ktorý ide tvrdo po svojom, teda po láske a vzťahoch zaľúbencov. Druhá tretina knihy, kde do deja vstupujú konflikty dobrej a zlej strany, je už aj zaujímavá aj akčná tak akurát. A tretia tretina, kde sa doslova manipuluje s blízkou budúcnosťou, je veľmi, ale veľmi atraktívna. Záporák je mocný, ale nie nepremožiteľný, a dobrí sú dostatočne šikovní, aby mu naložili, čo si zaslúži. A tak koniec príbehu v mnohom predčí začiatok.

Nedá mi nespomenúť obálku knihy. Je lákavá, pretože spolu s názvom Střípky času vyvoláva dojem, že sa na nej zobrazená postava rozplynie v časových prúdoch. Milé je aj to, že jednou z postáv deja je i Ostrava a jej zákutia. Tí, ktorým je domovským prístavom, si v nej iste nájdu miesta, kam chodili na rande oni.

Kniha je našská, zaslúži si aspoň 3,5 – 4 hviezdičky z piatich. Má nejaké chybičky krásy, ale stále je zábavným a zaujímavým príspevkom do literatúry young adult žánru, s nápadmi, ktoré nie sú okukané. Možno ju len vrelo odporučiť a popriať autorke, aby nenechala svojich hrdinov visieť v skrini, ale aby im dopriala ďalšie príhody. Svet, ktorý vybudovala jej na to dáva mnoho možností.

Knihu Střípky času si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Střípky času
Žáner: young adult, urban fantasy
Autorka: Jana Slováková
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2019
Obálka a grafická úprava: Braňo Matis
Počet strán: 320
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7577–812–3

Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru.
Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


4. júla 2019
Monika *Secentity* Kandriková