Recenzia – Petra Machová: Dračí město

Petra Machová - Dračí město - obálka

Už v detstve sme milovali príbehy o drakoch. V tých časoch to boli rozprávky, dnes ide o fantasy romány, kde nájdeme tieto stvorenia rôznych veľkostí, farieb, dobrých aj zlých. Petra Machová stvorila viacero druhov dračích bytostí, ktoré vyzerajú – až na pár drobností –, celkom ľudsky. Preto bolo ťažko odolať svetu dračích miest, bojovníkov, premenených aj zlých jašterích príšer.


Draky a jaštery

Vstup do dospelosti je vraj prelomový. Jana sa o tejto pravde presvedčí už na oslave svojich osemnástin. Napriek snahe sa jej udalosti vymknú z rúk a nešťastnou náhodou sa ocitne v zlom čase na ešte horšom mieste. Niečo ju drasticky pohryzie a ona sa s vypätím posledných síl dovlečie domov.

Po pár dňoch má zranenie nečakanú dohru. Jana sa premení na čudné stvorenie s chvostom a krídlami a je jasné, že medzi bežnými obyvateľmi Brna nemá miesto. Preto v návale paniky utečie, či skôr odletí. Náhoda ju zavedie do svätyne jedného z čiernych dračích klanov. Tu stretne Ondru, ktorý je tiež premenenec. Spoločne utekajú pred krvilačnými príšerami, až kým nenatrafia na Liu s Eldarom. Sú to súrodenci, ktorí sa Jany a Ondru ujmú a zavedú ich do Zarny, dračieho mesta. Tam sa premenenci postupne učia všetko, čo potrebujú, aby zapadli do spoločnosti. Znamená to však pretrhnutie zväzkov so starým životom, rodinami aj priateľmi. Stanú sa zarnskými lovcami.

Ale pokojný život netrvá dlho. Čoskoro dôjde k prvému útoku čiernych jašterov. Je príčinou niečia zrada? Mesto a jeho obyvatelia sú otrasení a začínajú organizovať obranu. Ukazuje sa, že občas sú veci iné, než na prvý pohľad vyzerajú. Zatiaľ, čo Jana s Liou pátra po pôvodcovi útoku, Ondra sa musí vysporiadať s vážnymi problémami.

Celý jašterí svet je hore nohami. Beštie bezhlavo útočia a ak sa starobylé mestá Zarna a Larie nespoja, môže to skončiť zle. Počas prieskumného letu dôjde k únosu. No to, čo vyzeralo zo začiatku beznádejne, sa nakoniec ukazuje byť priam zásahom bohov. Schyľuje sa k poslednému boju. Dokážu sa jaštery ubrániť krvilačným čiernym beštiám? Príde im na pomoc starobylý národ, o ktorom si doteraz mysleli, že je iba rozprávkou? Kto stojí za útokmi?


Všade samá Jana

Príbeh sa rozbieha pomaly, sucho a s neustálym opakovaním toho, čo už bolo niekoľkokrát povedané. Veľká časť knihy sa venuje detailným opisom každej veci, s ktorou príde Jana do kontaktu, či už ide o oblečenie, nábytok alebo budovu. Keď autorka konečne príde na to, že nielen z opisov je čitateľ živý, staví všetko na jednu kartu – na hlavnú hrdinku. A to je hlavný kameň úrazu. Každá vec, ktorá sa v knihe udeje, sa týka Jany. Jana je tou, za kým všetci chodia, koho milujú, obdivujú, kto je výnimočný, komu sa podarí to, čo iní nezvládnu. Ona je trpiteľkou, priateľkou, objektom túžby, stredobodom pozornosti.

„Jsi silná a statečná, i když si myslíš opak. Ani nevíš, jak působíš na ostatní ještěry. Otáčí se za tebou, mluví s tebou, a to i přes to, že jsi proměněná. Budíš pozornost, i když nechceš.“ (str. 256)

Ostatní hrdinovia sú len kulisami a ich potenciál zostáva nevyužitý. Ak im bolo dovolené na chvíľku zažiariť, bolo to preto, aby vynikla výnimočnosť hlavnej postavy. Takže Jana začne mnohým pomerne skoro liezť na nervy. Zvlášť v situáciách, keď sa zožiera žiaľom, všetci ju prehnane ľutujú, chránia a vyzdvihujú jej výnimočnosť.


Krivkajúca logika

S logikou si autorka ťažkú hlavu nerobí. Hrdinka sa plazí po kolenách, pretože tunel je veľmi nízky, no jašterí chlapisko za ňou v tej istej stiesnenej chodbičke môže robiť, čo chce. Ako sa dokázal otočiť? Ako môže s Janou zápasiť, ťahať ju preč a zároveň liezť? Autorka tiež zabúda na to, že ak jej postavy v tme nevidia, tak v situácii, keď sa tieto postavy v tme nachádzajú, jednoducho nemôžu rozoznať, čo sa okolo nich nachádza. V tme proste nevidíte, že niekto má na chvoste ostne temnej obsidiánovej farby. Tiež v noci z výšky ťažko zbadáte chatu ukrytú pod stromami.

„Támhle, vidíš? Nějaká chatka!“ ukazoval Ondra na stavbu napůl pohlcenou houštinami a větvemi stromů. (str. 86)

Autorka si proste okolnosti prispôsobuje bez ohľadu na logiku, aby sa príbeh mohol ďalej posúvať podľa jej predstáv, bol dostatočne dramatický a zároveň romantický. Okrem toho sa sa zaľúbila do názvov farieb, umeleckých techník či kvetov a používa ich vo svojom dielku v naozaj hojnom množstve. Urobila tým román síce veľmi pestrým, farebným, voňavým, ale niekedy je menej skutočne viac.


Pre koho je kniha?

Dračí město je YA. No žiaľ, young adult ťažko čitateľná pre ročníky 15 a viac. Naivita, ktorá je prítomná v každej vete, bude zrelým a realistickejšie založeným osobám vadiť. Mladších čitateľov bude možno fascinovať.

To, čo sa v knihe čítalo naozaj dobre, sú opisy bojov alebo zápasov. Práve vtedy rozprávanie konečne naberá obrátky. Síce tým, ktorí sa v bojových umeniach trochu vyznajú, sa asi nie vždy podarí predstaviť si to, čo Machová opisuje, no prinajmenšom ide o osviežujúce momenty, keď nečítate o Janinej výnimočnosti. Bitky sú vykreslené s istou surovosťou, sú krvavé, nemilosrdné. Tu si autorka pri písaní uvedomovala, že hrdinovia sú potomkovia drakov a premenenci majú inštinkty dravcov. Za tieto svetlé momenty románu je potrebné poďakovať.

Ak ste romantické duše, prípadne spadáte do kategórie do pätnásť rokov, kniha je pre vás vynikajúcou voľbou. Pochopíte správanie a myslenie hlavnej hrdinky a dokážete sa s ňou stotožniť. Ak hľadáte román s fungujúcou logikou a hrdinku, ktorá nebude za každých okolností najúžasnejšia na svete, je možné, že budete s románom chvíľami bojovať. Je to však prvá časť trilógie, takže nič nie je stratené. Možno pokračovania budú realistickejšie, bez logických chýb a oveľa vyzretejšie.

Knihu Dračí město si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Dračí město si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 48 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dračí město
Žáner: fantasy
Autorka: Petra Machová
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2018
Obálka a grafika: Lucie Zajíčková
Jazyk: český
Počet strán: 416
ISBN: 978–80–7577–600–6


19. marca 2019
Ena