Recenzia – Petra Kubašková: Síť snů

Síť snů

Sú veci medzi nebom a zemou, ktoré logicky nevysvetlíme, a stáva sa, že zlo prežije celé stáročia. Občas si za to môžeme sami. Sme plní závisti a zloby, ktorou sa zlo živí a prekvitá. So zlom našťastie prichádza aj dobro. Zavše je slabé, nesmelé a všetci dúfame, že aj tak vyhrá. No život nás pravidelne presviedča o opaku. O boji dobra s temnotou je aj kniha Síť snů. Nepatrí k aktuálne vydaným, svojich čitateľov však očarí napínavým magickým príbehom.


Veríš, neveríš, existuje, neexistuje

Monika je momentálne osamelá a smutná. Konečne si priznala, že (ex)priateľ sa k nej už nevráti, a snaží sa s tým vyrovnať. Kedysi v sebe objavila schopnosť vykladať budúcnosť z kariet, dokonca má okruh stálych zákazníčok, ale sebe takýto krach nepredpovedala. Živí ju maľovanie a ilustrovanie detských kníh a časopisov. Teraz s bratrancom Danom pripravujú detský komiks. Na tému sa treba správne naladiť, spraviť výskum, osnovu… Keďže téma súvisí s pravekom, idú na prehliadku múzea. Keby vedeli, že jeden z nich si z múzea so sebou odnesie viac, než pár informácii, zrejme by tam ani nešli. Moniku odvtedy trápia nočné mory, v ktorých ju akási žena prosí, aby niekomu pomohla.

Žena sa volá Nahu. Je niekoľko tisíc rokov stará a jej príbeh je veľmi smutný. Než sa ho Monika dozvie, prejde nejaký čas. Najskôr je nutné zistiť, kým Nahu bola, čo ju poznamenalo koho treba ratovať, a hlavne pred kým.

Monika má chvíľu obavy, či sa nezbláznila, či nemá psychické problémy. Pomocné ruky jej podá aj priateľka Júlia. Kúpi pre ňu pavučinu snov, lapač zlých nočných videní. Monika nakoniec navštívi kňaza, ktorý ju kvôli vysvetleniu toho, čo sa v jej snoch tak živo odohráva, dovedie k zaujímavému človeku. Pán Kilián oplýva istými vlohami, no pomôcť nedokáže. Zato Alex…

Alex je psychiater so zvláštnymi schopnosťami. Bude to nakoniec on, kto poskytne Monike pomocnú ruku a vedenie? Nevysvetliteľné skutočnosti a schopnosti sú zvláštne a komplikované, ak ešte len objavujete svoju silu a možnosti. Monika prežíva horor. Je nevyspatá, psychicky vyčerpaná. Zrazu stretáva nových ľudí a musí sa im zveriť s vecami, o ktorých by najradšej nehovorila. Postupne im začína dôverovať. Oni ju učia spoznávať samú seba a svet netušených možností. Naučia ju nebáť sa tajomných a ťažko vysvetliteľných úkazov. Spoločne budú bojovať so zlom, tisícky rokov ukrytým v hrobe spoločne s Nahu. No ešte skôr treba začať zisťovať, koho chce Nahu zachrániť. Kto to je, kde žije, kam chodí? Dokážu nájsť niekoho, o kom takmer nič nevedia? Do detektívnej práce sa zapojí aj Julie a Dan. Pretože občas sú dôležité aj obyčajné ľudské, pozemské a možno trošku prízemné sily a vedomosti.

Nastal čas. Monika spoznala Nahu, vie koho má zachrániť aj ako. Všetko sa však nečakane zvrtlo, udalosti sa vymkli kontrole. Monika sa chystá odstrániť následky a pôvodcu zla, ktorého Nahu strážila. Bude to ťažké a nebezpečné. Na pomoc jej príde osoba, od ktorej by to nečakala, a možno nájde aj čosi viac, v čo už nedúfala. Zaženie hrozbu či jej sama podľahne?


Lahôdka určená nežnému pohlaviu

Síť snů je najmä ženský román, plný nezvyčajných javov, snov aj spojenia s prírodou, pôdou a históriou. Ani sa nechce veriť, že je to autorkina prvotina. Z knihy cítiť životné skúsenosti aj to, že Petra Kubašková presne vedela, čo chce napísať. Stvorila ženskú hrdinku, ktorá neskĺza k presladenosti, ako sa to autorkám podobných románov často stáva. Dokáže byť nežná aj tvrdá a neoblomná. Bez problémov presadí svoj názor a vybojuje si miesto na slnku. Spoznáte jej minulosť, rodinu a možno zistíte, že vám pripadá blízka a dôverne známa. Rovnako aj jej priateľka Julie, temperamentné žieňa a dobráčka od kosti.

Hlboký dojem v čitateľoch zanechajú kapitoly s Nahu. Autorka je vyštudovaná historička, takže o ľuďoch z doby bronzovej, o ich rituáloch, zvykoch aj bežnom živote vie skutočne veľa. Nahu sa pre čitateľku v týchto častiach stáva reálnou. Obklopí vás dym z ohniska, teplo kožušín, na ktorých spia deti. Spoznáte strach z neznámych javov a prírodných úkazov, ktoré si ľudia nedokázali vysvetliť. No z celej knihy budete cítiť niečo viac, voľačo, čo nás obklopuje a čo si uvedomujeme len vo vzácnych chvíľach pokoja alebo v lone prírody. Existenciu moci, ktorú nevieme presne definovať. Nech už to nazveme silou prírody či vesmíru, je jasné, že kedysi ju ľudia preciťovali oveľa intenzívnejšie, ako my dnes. Ich spojenie so zemou, vodou či faunou bolo prirodzené. O to ide aj v samotnom príbehu. Hlavná hrdinka sa musí pokúsiť nadviazať takéto silné a čisté puto. Inak všetok boj s nadprirodzenom nebude mať šťastný koniec. Tí, ktorí páchajú zlo, bývajú často osamotení, pretože v ostatných vzbudzujú strach a odpor. Monika je obklopená priateľmi, ktorí ju ukotvujú a nedovolia jej vzdať sa. Rozprávanie je aj pripomienkou toho, že život dokáže pripraviť zvláštne náhody a prekvapivé rozuzlenia. Odpustenie nájdete práve vtedy, keď ste to vzdali, a láska príde, hoci ju nečakáte.

Tento román, vydaný v roku 2017, je na Slovensku takmer neznámy. Preto, milé dámy, ak máte chuť na nežný príbeh o nenežných veciach, Síť snů si určite kúpte.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Síť snů si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Síť snů si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Síť snů
Žáner: fantasy
Autorka: Petra Kubašková
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2017
Počet strán: 319
ISBN: 978–80–7398–383–3

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. septembra 2020
Ena
Zdroj informácií