Recenzia – Petra Kubašková: Čarodějky malostranské

Čarodějky malostranské - obálka

Ktoré mladé dievča by aspoň vo svojej fantázii nechcelo mať zvláštne schopnosti a rozprávať sa s bytosťami z legiend a rozprávok? Ginevra tieto dary má. Pozná osobne všetky strašidlá historickej Prahy, v komíne má Meluzínu a jej verná kamarátka Falzeta je pravdepodobne mačkodlak. Lenže… Takéto schopnosti so sebou prinášajú samotu. Človek je iný než zvyšok sveta, divný. Nájsť si skutočné priateľky je takmer nemožné. Ale čo ak je tu niekto, kto by mohol pomôcť?


Keď vytŕčaš z radu

Ginevra je na prvý pohľad normálna štrnásťročná slečna. No už na druhý pohľad zistíte, že je čudná. Myslia si to o nej aj spolužiaci, ktorí sa jej statočne vyhýbajú. Priznajme si, že v podstate majú pravdu. Ginevra Siedma Malostranská je z rodu malostranských čarodejníc. Žije s mamou a tetami v starom dome, v ktorom majú aj obchodík so suvenírmi. Mama pracuje v lekárni, kde má svoju ambulanciu a pomáha ľuďom bylinkami, tinktúrami a ktohovie vie, čím ešte.

Určite ste si všimli, že Ginevra je tohoto mena siedma. To znamená, že tu musela byť aj voľajaká Ginevra Šiesta. O nej však mladej čarodejnici nechce nikto nič povedať. Je vo vyhnanstve, vyškrtnutá z rodokmeňa, zavrhnutá celou rodinou. Prečo, je tabu.

Dievča chodí do školy, no študovať musí aj doma. Učí sa využiť magickú silu rún, spoznáva moc bylín a preniká do tajomstiev jednoduchých kúziel. Chodí si poklebetiť s domovými znameniami a občas jej pohrozí Valpurga z mostovej veže.

S Ginevrou lomcuje puberta a navyše je dievčina iná ako ostatní členovia rodiny. Bežne čarodejnice priateľov ani lásku k životu nepotrebujú, ale ona po láske a priateľkách túži. Točí sa zatiaľ aspoň okolo mačky Falzety, o ktorej si všetky ženy v rodine myslia, že je určite mačkodlak. No a ešte je tu Meluzína, ktorá zakaždým priletí cez krb a všetko rozfúka. Je to práve Melu, kto spôsobí, že sa celý Ginevrin život otočí a prežije to najúžasnejšie dobrodružstvo.

Lenže kým k tomu dôjde, okúsi chuť fantastického rande. Teo je krásny, sexi a Ginevre sa z neho podlamujú kolená. Mama z toho nie je nadšená, pretože podľa nej každý chlap dokáže čarodejnici iba zlomiť srdce. Ginevra sa však nevzdáva. Navyše zistí, že Teo má tiež svoje veľké tajomstvo. Takže sa aj on zapletie do nevšedných udalostí…

To vám najskôr záhadne zmizol duch bezhlavej Laury, potom biela magdalenitka. Melu zostane stuhnutá visieť v komíne a z matkinho grimoáru sa vyparia kúzla. Nato sa v zrkadle na školskej chodbe zjaví tajomná žena a Ginevra aj s dvomi spolužiačkami musí ujsť. Práve cez to zrkadlo. Svet, v ktorom sa ocitnú, sa obyčajným dievčatám javí chvíľu ako sen, potom ako nočná mora. Veď si to len predstavte, že sa rozprávate s bludičkami, riečnou vílou, škriatkom a len tak sa prechádzkovým krokom prejdete až do podsvetia. Všetko má svoj zmysel. Aby ho dievčatá našli a pochopili, musia si celú tú dlhú cestu z prapodivného sveta za zrkadlom späť, do toho nášho, všedného ľudského, prejsť samé. Vysekať sa z problémov, naučiť sa stáť pri sebe, počúvať jedna druhú a pomáhať si. Výsledok bude stáť za to.


Rusalky, škriatkovia aj upír

Petra Kubašková napísala vynikajúci príbeh pre mladé slečny, ich mamy a staré mamy. Z každého riadku pocítite, že svet štrnásťročných dobre pozná a vie precítiť problémy aj starosti tohto komplikovaného veku. Rovnako je zrejmá jej láska k Prahe a povestiam, ktoré sa viažu k histórii a k tým najznámejším kútom tohto mesta. Možno ste ich už navštívili, no verte, po prečítaní knihy si uvedomíte, koľko detailov a drobností ste si vôbec nevšimli a začnete googliť. Autorka do deja zručne vplietla postavy z legiend, ktorými sú miesta a budovy historického centra opradené. Stávajú sa hrdinami príbehu, ktorý tak získava takmer rozprávkový nádych. Okrem bielej magdalenitky či bezhlavej Laury, stretnete meluzíny, rusalky, dryády, škriatkov, ukecané domové znamenia aj chrliče. Nad všetkými bdie spravodlivá Valpurga a sylfy. Je to sféra sama pre seba, obyčajným ľuďom neviditeľná a práve preto príťažlivá. Kniha je nádherne ilustrovaná a obsahuje aj mapu všetkých miest, na ktorých sa príbeh odohráva.

Čarodějky malostranské sú určené ženám a dievčatám každého veku, pretože v každej drieme nejaká tá schopnosť, štipka mágie, kúsok z čarodejnice. Pozývam vás. Poďte, budeme sa spolu túlať Prahou, podebatujeme s chrličmi, duchmi a zamávame Valpurge, ktorá na nás láskavo zhliadne z Malostranskej mostovej veže. Zaskočíme do zastrčeného obchodíku so suvenírmi, aby sme z neho odišli omámení vôňou sušených byliniek a kúzlami, vďaka ktorým nikomu neprezradíme, aké čarovné univerzum sa ukrýva v našej sivej a uponáhľanej realite.

Knihu Čarodějky malostranské si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Čarodějky malostranské si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čarodějky malostranské
Žáner: urban fantasy
Autorka: Petra Kubašková
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Zuzana Čatajová
Väzba: pevná
Počet strán: 374
ISBN: 978–80–7557–158–8


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


23. júna 2020
Ena