Recenzia – Petr Boček: Mízožravci

Boček - Mízožravci - obálka

Ľudia po celom svete od pradávna uctievali stromy. Pripisovali im priam magické schopnosti, verili, že sa v nich ukrývajú bohovia, dobrí duchovia či démoni. Obetovali im, mali z nich strach, no zvláštnym spôsobom všetkých priťahovali. A duchovia stromov ovládali a manipulovali každého, kto im slúžil. V každom háji či mestskom parku nájdete nejaký výnimočný strom. Čo ak sa akurát v tom vašom ukrýva bes? Čo ak jeho ctitelia práve hľadajú, koho by najbližšie obetovali? Čo ak si vytipovali… vás?


Mladosť – pochabosť a nočné mory…

Černý Kostelec je malé mesto, nesmierne pyšné na svoj Háj. Tento kúsok mestskej zelene má dokonca aj svojich vlastných Ochrancov. Priamo v Čiernom Kostelci prežil časť svojho života aj Martin. Po rokoch sa sem vracia uložiť do rodinnej hrobky urnu s popolom svojej babky a predať byt, v ktorom spoločne žili. Samozrejme sa to nezaobíde bez návštevy najlepšieho kamaráta Přemka a, ak bude mať veľké šťastie, aj Přemkovej krásnej sestry Kateřiny. Týchto troch nespája iba priateľstvo, no aj temné tajomstvá a podobný osud. Všetko v mestečku v Martinovi vyvoláva množstvo spomienok na chlapčenské roky, ale aj na smrť, ktorá toto obdobie sprevádzala.

Začína vypratávať byt plný vecí. Pripomínajú mu mladosť a množstvo nepríjemných zážitkov spojených s predsedom Ochrancov Hája Erichom Krombholzom. Zato príjemným rozptýlením sa stáva Přemek a Kateřina. Tí bývajú stále v starom rodičovskom dome. Vedú spolu nekonečné rozhovory, rozoberajú minulosť a utápajú žiaľ v alkohole. Až teraz si Martin s Přemkom pozvoľna uvedomujú, že celé svoje detstvo (a vlastne od istého momentu aj ich otcovia) boli konfrontovaní s Ochrancami. Nech sa pohli kamkoľvek, robili čokoľvek, všade narážali na tento nechutný zelený spolok, ktorý ich považoval priam za triedneho nepriateľa.


Straty a nechutné nálezy

Školské roky Přemka a Kateřiny sa spájajú s dedovou záhradou plnou zarastených zákutí, šôp, stodôl a iných rozpadajúcich sa budov, ktoré miloval aj Martin. V detských očiach to boli hrady či pevnosti, kde všetky hry naberali fantastické rozmery. No za bránou záhrady číhal nebezpečný svet, kde sa strácali deti z ich školy. To, čo z nich obyvatelia náhodne nachádzali, vzbudzovalo v celom meste len hrôzu a živilo strach a reči. Martinovu zvedavosť prebudil fakt, že po rokoch zmiznutia detí zasa pokračujú, no ozve sa aj jeho dávno zabudnutá úzkosť. Existuje súvislosť medzi zmiznutiami a istým dementným dôchodcom? Zapadá do toho nejako Přemkov zážitok zo schôdze Ochrancov? Dokáže si trojica pospájať udalosti z minulosti s tým, čo sa deje v súčasnosti? Musia si spomenúť na to, čo počuli a videli detskými očami a dokázať to pochopiť znovu, no už ako dospelí ľudia. Pretože niekde tam, pod nánosmi prachu a špiny, do ktorej chlapci po celý čas ukrývali spomienky, leží kľúč ku všetkému, čo ich máta už celú večnosť. Spoločná celoživotná mora má meno Ochranci Hája, oči Ericha Krombholza a farbu… farba je zelená. Rovnako zelenkavý je aj hnusný opar, ktorý sa často vznáša nad tajomným hájikom uprostred Černého Kostelce.


Horor s vôňou záhrady a babkiných buchiet

Mízožravci čitateľa doslova pohltia. Nejde o dej plný konkrétneho zla, s ktorým musia hrdinovia bojovať. Ide o atmosféru, o jednotlivé udalosti, o postupne sa stupňujúce napätie. Je o dlhej a beznádejnej snahe brániť sa úkladom mocných ľudí (či skôr bytostí?) ktorým slúži skoro celé mesto. Dá sa ísť hlavou proti múru a nezabiť sa pri tom?

Príbeh je naplnený temnou, takmer zabudnutou minulosťou, ktorá sa opäť rozprestrie vôkol hlavných postáv sťa pavučina. Je utkaná z tajomstiev, nevyriešených úmrtí a neustáleho ohrozenia, ktoré hlavní hrdinovia pociťovali kedysi a teraz pociťujú znovu. Nosným vláknom príbehu je zvláštna organizácia Ochranci Hája, ktorí sa v mene kúska zelene neštítia ničoho. Nech už sa v živote Martina, Přemka či Kateřiny stalo čokoľvek, vždy za tým nejakým spôsobom stál práve spolok fanatických milovníkov prírody. Všetky nitky sú lepkavé a nebezpečné. Každá jedna dokáže svoju obeť spútať a viac nepustiť.

Príbeh sa valí nezadržateľne, vytrvalo, výjavy sa mihnú a miznú. Niektoré sa do mysle vryjú hlbšie, na iné zabudnete, aby sa neskôr samé vynorili z pamäte. Minulosť sa strieda so súčasnosťou, raz je v popredí jedna, potom druhá. Bez prestania sa predbiehajú, hľadajú rozuzlenie a odpovede. Postupne, ako spoznávate hlavných hrdinov, rozmotávajú sa pred vami ich prepletené osudy. Nedajú sa od seba oddeliť. Ako žili otcovia, tak žijú aj synovia. Skončia tiež rovnako?


Realita, fikcia a naša pamäť

Spoznáte staré domy, štvrte, podzemie plné dlhých chodieb, tmavých výklenkov a pretekajúcej rieky Kamenice. Pocítite pach plesne a ocitnete sa po kolená v špine. Nachodíte sa kilometre v nepreniknuteľnej tme s hlavou plnou hlasov, takmer na pokraji šialenstva. Kým budete bojovať o svoj život aj životy tých, ktorí vám ešte zostali, bude sa nad mestom vznášať zelený opar. A vtedy aj napriek všetkému zlu a smrti, čo sa naokolo rozlievajú ako nemocničné splašky v riečke Kamenici, vo vás zarezonuje niečo prekvapivé.

Hoci sú Mízožravci horor, prečítate ho s láskou. Pretože sa vo vašom podvedomí prebudia spomienky na detstvo, zakázané hry v lese, pivniciach starých domov či na povalách, keď ste sa menili na indiánov, výskumníkov alebo princezné. Vôňa dávnych hier, priateľstiev, detských strachov a čias, ktoré sa už nikdy nevrátia, človeka zasiahne nečakane, a o to intenzívnejšie.

Takže milí čitatelia, dávajte si pozor, aby ste sa aj vy neocitli sami v lese či parku a nestali sa najnovšou obeťou starobylého kultu stromu, ktorému sa pod kôrou ukrýva viac, než len obyčajné drevo a miazga. Báť sa predsa môžete aj doma. Stačí sa začítať do Mízožravcov.

Knihu Mízožravci si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Mízožravci
Žáner: horor, urban fantasy
Autor: Petr Boček
Vydavateľstvo: Martin Štefko
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 294
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788088067139

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


23. decembra 2019
Ena