Recenzia – Pavel Bartáček: Hrůzy v Michiganu

Hruzy v Michiganu

Medzi nebom a zemou sú veci, ktoré sa nedajú vysvetliť obyčajným rozumom, vedou a nepomôže nám ani náboženstvo. Tí, ktorí ich videli, zažili… mlčia. Inak by ich zvyšok sveta považoval za chorých či nejakých šialencov. Niečo také sa stalo aj v Michigane. Tieto udalosti ukázali, že sú veci a bytosti, s ktorými sa neradno zahrávať. Lepšie by bolo o nich nikdy nepočuť…


Vlky, medveď či kus pekla

Edwarda odjakživa prezývali „Ed Poseroutka“. Dnes je dospelý muž, má vlastnú rodinu a farmu neďaleko mestečka Allbrought. Edov brat – oveľa odvážnejší Scott žije len kúsok od neho. Práve on príde so správou, že okolo jeho statku obchádza nejaké zviera. Možno medveď alebo je to svorka vlkov.

Ešte v ten večer dôjde na Scottovej farme k tragédii. Hoci sa mu Ed ponáhľal na pomoc, to, čo na Scotta a jeho ženu zaútočilo, bolo monštrum, ktoré sa premôcť nedalo. Také niečo by vôbec nemalo existovať. Edovi sa podarí utiecť. Náhli sa domov, kde nechal manželku a synčeka. No to zviera, ak sa tak dá tá bytosť nazvať, sa dostalo na jeho farmu skôr…

V zápase proti monštru je Ed zranený a nikto neverí, že prežije. Na prekvapenie jeho jediného priateľa Flinta Morrowa sa mu rany hoja veľmi rýchlo. No Ed začína byť nejaký iný, zvláštny, mení sa Flintovi pred očami. Zranenia, na ktoré by iný človek dávno skonal, sa hoja z hodiny na hodinu. Flint sa nedozvie prečo, pretože Ed zmizne. No Flintov otec, považovaný za miestneho čudáka, odpoveď pozná. On sa už s takouto bytosťou stretol. Potajomky sa pripravuje na opätovné stretnutie s monštrom. Vie, že ten zápas musí vyhrať, inak nikto nebude v bezpečí.


Čo číha v hustom lese

Nebezpečná bytosť sleduje mestečko Allbrought. Obyvatelia sa chystajú sláviť Nový rok a netušia, že o chvíľku sa zmení celý ich život. Flintov otec je na netvora prichystaný, je odhodlaný zomrieť, aby ochránil syna aj ostatných. No plán nevyjde. Navyše sa Flintovi do cesty pripletie Jonah, obyvateľmi mestečka svorne nenávidený šerifov syn a zároveň jeho zástupca. To, čo nastane o chvíľu neskôr, je horšie, ako peklo…

Flint a Jonah sledujú zraneného tvora. Vedia, že i keď sú dvaja, nemajú šancu sa ubrániť. Sú unavení, zranení, zle ozbrojení a hladní. No musia sa ho aspoň pokúsiť zastaviť. Pomôžu im fakty o monštre v zápisníku Flintovho otca? Postupujú pomaly, stopa za stopou. Sledujú však oni netvora alebo netvor ich? Kto je lovec a kto lovený? Ich cesty smerujú na to isté miesto. Na rieke Black River stojí dom starého muža. Je to už dávno, čo mu jediného syna zranila krvilačná beštia, ktorá prišla snáď až zo samého pekla. Hoci mal mladík na mále, prežil, rany sa mu rýchlo zacelili, no začal sa otcovi pred očami meniť…


Drsný a drsnejší

Hrůzy v Michiganu sú drsný hororový román. Dej, ako už napovedá názov, je zasadený do Michiganu, postavami sú ostrieľaní aj menej skúsení muži v kabátoch, klobúkoch so širokou strechou, ktorí bez noža, koňa a pušky nevyjdú ani na dvor. Všetko sa zmení, keď do života malého ospalo žijúceho mestečka vtrhne tvor plný hnevu a chuti trhať, zabíjať a žrať. Rozsieva strach a kde sa objaví, prinesie smrť. Mnohé postavy vyčíňanie beštie neprežijú, preto si radšej na nikoho príliš nezvykajte.

Divoká krajina, drsné prenasledovanie v snehu a mraze po ceste plnej dotrhaných zvierat aj ľudí. Autor nás po chodníku smrti vedie pomocou nových zvratov, postáv a faktov. Vynárajú sa postupne, akoby spoza husto rastúcich stromov v lese, ktorým beštia uniká. Tie pomáhajú čitateľovi preniknúť nielen do tajov príbehu, ale aj do hláv protagonistov.

Niekto by mohol románu vytknúť zopár klišé, predvídateľnosť či priveľa brutálnych krvavých scén. Tie sú drsné ako mráz a príroda, ktorá nás v knihe obklopuje. V konečnom vyznení však všetky tieto „chyby“ vôbec nie sú na škodu. Práve naopak. Zapadajú do celkového vyznenia príbehu, doby, v ktorej sa príbeh odohráva, a westernového rámca, ktorý mu autor dal.

Treba však povedať, že Pavel Bartáček príbeh poňal skutočne realisticky. Niekedy by tých krvavých opisov mohlo byť aj menej, pretože sú dosť podobné jeden druhému. Čitateľ by si už podľa predošlého domyslel. Takže ak máte slabý žalúdok, nechajte knihu ležať tam, kde je.

Samotný dej je rýchly, akčný, napínavý a vy sa nebudete stíhať nudiť. Dopĺňajú ho ilustrácie Martina Vinša a detailným čiernobielym vykreslením vnášajú do knihy ďalší hororový rozmer.

Milí milovníci hororov, krvákov a akčných hrdinov… Hrůzy v Michiganu sú pre vás ideálnou knihou. Neprepaste príležitosť, oblečte si teplé spodky, skontrolujte zbrane a preneste sa do konca devätnásteho storočia. Máte možnosť zúčastniť sa lovu najstrašnejšej beštie, aká v Michigane kedy vraždila. Čo ak to budete vy, kto ju uloví?

Hodnotenie: 80 %

Knihu Hrůzy v Michiganu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hrůzy v Michiganu
Žáner: horor
Autor: Pavel Bartáček
Vydal: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
Počet strán: 324
ISBN: 978–80–88067–57–3


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


11. januára 2023
Ena
Zdroj informácií