Recenzia – Octavia E. Butlerová: Podobenství o rozsévači

Podobenství o rozsévači

„Subžánr továrních měst jako by vždycky měl hrdinu, který na „firmu“ vyzraje, svrhne jí, nebo unikne. Neznám žádnou knihu, ve které by hrdina bojoval všemi silami za to, aby ho tam vzali a špatně mu platili. Ve skutečném životě to tak bude. Tak to je.“


Octavia Butlerová je afroamerickou spisovateľkou scifi literatúry. V anglicky hovoriacich krajinách je známa skôr svojou hard scifi tvorbou plnou mimozemšťanov a jadrovými zbraňami zničených krajín. Prvá časť Setby Země s názvom Podobenství o rozsévači z roku 1993 je však skôr postapokalyptickým soft scifi príbehom. Krutý život budúcnosti v roku 2024 pripomína osudy mnohých nemajetných a vojnou prenasledovaných ľudí v našich časoch. Chudoba na predmestí L.A. sa prelína s modernými technológiami obrazoviek a letov na Mars. Ľudia v budúcnosti jazdia prevažne na bicykloch, no nie z ekologických dôvodov.

Spolu so šestnásťročnou Lauren Oya Olamina sledujeme rozpad jej stále ako-tak bezpečnej komunity. Čítame si jej denníkové zápisky z rokov 2024 až 2027 a dozvedáme sa tak o udalostiach vo svete aj o tom, nad čím sama Lauren rozmýšľa. Komunitu vedie jej otec, baptistický pastor, za múrmi však žijú biedni ľudia, ktorí závidia iným aj dolár navyše. Nedostatok pohonných hmôt a vody privádza všetkých do zúfalstva.

Lauren navyše trpí syndrómom hyperempatie, čo znamená, že prežíva cudziu bolesť a slasť ako svoju vlastnú. Keďže sa však spoločnosť raketovou rýchlosťou vracia naspäť a rasizmus s ohováraním znovu prekvitajú, musí svoju schopnosť tajiť. Preto navonok pôsobí chladne a premúdrelo. Ďalším jej tajomstvom je nový pohľad na Boha a náboženstvo, ktorý postupne spisuje a napokon nazve Setba Země.

Múry jedného dňa padnú a Lauren sa spolu s ďalšími dvoma preživšími, belochom Harrym a černoškou Zahrou, musí rozhodnúť, kam pôjdu. Do Olivaru, mesta ovládaného dlhovými otrokármi, alebo na bájny sever, kde má na nich čakať voda, práca a sloboda? Cestu im neskomplikujú iba ľudia, ale aj psy, niekdajší najlepší priatelia človeka. Počas putovania stretávajú rôznych ľudí a z mnohých sa vďaka Laureninmu neobvyklému spôsobu myslenia stávajú súputníci.

Pocit z knihy je podobný ako pri pozeraní The Walking Dead, akurát v Podobenství o rozsévači nevystupujú zombíci. Kniha sa číta pomerne ťažko, autorka sa s nikým nebabre a ani sa nesnaží vyvolať súcit melodramatickými prirovnaniami. Všetko opisuje realisticky a otvorene. Znásilnenia, vraždy, drogy. Stará generácia sa nedokáže s úpadkom zmieriť. Stále dôveruje polícii, ktorá vás však najskôr okradne a až potom ochráni. Najviac tento rozdiel vidno pri interakcii Lauren s päťdesiatse­demročným Bankolem, s ktorým vedie dlhé debaty o viere a svete.

Predhovor ku knihe napísala N. K. Jemisinová a priznala sa v ňom, že ju autorkina tvorba inšpirovala k napísaniu vlastných kníh. Octavia E. Butlerová vyhrala cenu Hugo za najlepšiu poviedku Speech Sounds v 1984 a Bloodchild v 1985. Stala sa tak prvou ženou inej farby pleti, ktorá toto ocenenie získala. Samotná Jemisinová sa stala prvou ženou inej pleti, ktorá získala tri ceny Hugo za román, a to vďaka fantastickej trilógii Zlomená Země (Páté roční období, 2015 – Hugo 2016, Brána z obelisků, 2016 – Hugo 2017, Kamenné nebe, 2017 – Hugo 2018). Uvidíme, či sa vydavateľstvo rozhodne vydať aj ďalšie diela od Octavie E. Butlerovej, určite by to však bolo zaujímavým čítaním.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Podobenství o rozsévači si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Podobenství o rozsévači si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podobenství o rozsévači
Séria: Setba Země 1
Žáner: postapokalyptické scifi
Autorka: Octavie E. Butlerová
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Preklad: Petr Kotrle
Počet strán: 360
Väzba: pevná
ISBN: 9788025734858


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


16. marca 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií