Recenzia – Neil Gaiman & Terry Pratchett: Dobrá znamení (audiokniha)

Dobrá znamení

Tiež máte niekedy pocit, že sa veci dejú mimo vás? Akoby ste sa mohli iba pozerať a nech robíte, čo robíte, nič s tým nespravíte. Po vypočutí Dobrých znamení zistíte, že celý svet je koordinovaný chaos, v ktorom nám peklo neustále chystá rôzne nástrahy a pasce. Nebeské a démonské vojská okolo seba poskakujú ako boxeri v ringu a čakajú na správnu chvíľu, aby dali súperovi K.O. Keďže Satan nikdy nehral podľa pravidiel máte istotu, že si pomôže nejakým prešpekulovaným podrazom. Jednoducho povedané, pripravte sa na najzábavnejšiu apokalypsu v histórii.


Armagedon humorne

Keď musíte s niekým (kto je vaším oficiálnym nepriateľom) stráviť celé roky, jeden na druhého si zvyknete. Možno sa aj začnete mať istým spôsobom radi. Anjel Azirafal a elegantne padlý anjel Crowley sú spolu na Zemi už vyše šesťtisíc rokov. A verte, že za ten čas by ste sa aj vy so svojím nepriateľom nielen spriatelili, raz za čas si skočili na obed, ale sa aj sem-tam ožrali pod obraz boží. Azirafal s Crowleym po jednom náročnom dni a spoločnej chlastačke s istou zvrátenou logikou zistili, že chcú to isté. Túžia žiť čo najďalej od svojich šéfov a vychutnávať si pôžitky, ktoré im pozemský život ponúka. Navyše Crowleyho fascinuje zlo a ľudstvo je v konaní zla neuveriteľne inšpiratívne. Na rozdiel od démonov disponuje fantáziou, elektrinou a flexibilitou. My Peklo nepotrebujeme. Nedokáže vymyslieť nič, čo by sme si nedokázali spôsobiť sami a oveľa lepšie.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Dobrá znamení

Hovorí sa, že čert nikdy nespí (hoci Crowley spánok miluje), takže sa muselo zákonite niečo potentočkovať. Začalo to nenápadne. Peklo na zem poslalo prekrásne blonďavé novorodeniatko s titulom Nepriateľ, Ničiteľ kráľov, Anjel hlbín, Šelma zvaná drak, Princ tohto sveta, Otec lží, Výhonok satanov a Pán temnôt… Šokovanému Crowleymu bolo okamžite jasné, že čoskoro bude nasledovať armagedon. Našťastie majú s Azirafalom zopár rokov na to, aby niečo vymysleli a zachránili svoj životný štýl. Netušia, že im jedna sestra satanistka neuveriteľne skomplikuje život. No na apokalypsu nečakajú len oni…

Anatéma Novotriková vie svoje. Jej praprapraprapra­babka totiž napísala slávnu knihu Skvelé a presné proroctvá Agnes Magorésovej, čarodejnice. V nich predpovedá, že Anatéma zohrá istú rolu pri príchode súdneho dňa. Akú, to nevie. Niektorým proroctvám je ťažké porozumieť. Z prapraprapra­prababičky sa totiž príležitostne stávala škodoradostná mrcha.

Niekde na zemi čakajú na svoj veľký deň štyria apokalyptickí jazdci. Krásna Carmina, úspešný podnikateľ Hladmor a Azrael. Posledným je mladý Zemvir, ktorý toto miestečko prevzal po More. Mor to hanebne vzdal, pretože mu do roboty začal kecať penicilín. Bundy zapnuté, prilby na hlavách, natankované. Apokalyptický motorkársky gang vyráža za Pánom temnôt a neskrýva nadšenie.

Medzitým sa z dna oceánu zdvihla dávno stratená Atlantída a niektorí vodiči nahlásili, že ich zastavili zelení mužíčkovia s posolstvom lásky a mieru…

Zatiaľ Nepriateľ, Otec lží, Pán temnoty, atď., ľudským menom Adam Young, vyrastá v tej najobyčajnejšej rodine. To sa podpisuje na Adamovej nepekelne slušnej výchove. Lenže koniec sveta nepočká, takže jeho skryté vlohy, moc a netušené schopnosti sa začínajú prejavovať. Zrazu do nudného Dolného Tadfieldu smerujú štyria motorkári, cnostný anjel aj elegantne padlý anjel, Anatéma Novotriková, lovci čarodejníc, jeden poctivý poštový kuriér a okrem nich ešte mnoho iných ľudí, emzákov, temných bytostí a tvorov.

Ako sa Adam zachová? Zvíťazí chlapcova démonská stránka a rozpúta koniec sveta? Alebo v ňom zvíťazí ochranca veľrýb, dažďových pralesov a likvidátor jadrových elektrární? Priatelia stoja pri ňom, nech sa rozhodne, pre čokoľvek. Snáď koniec stihnú aj Crowley s Azirafalom. Crowleyho Bentley nie je práve vo forme…


Kto, čo, kedy a ako

Réžie audioknihy sa ujal skvelý Hynek Pekárek a v úlohe narátora exceluje Jan Zadražil. Už po prvých minútach budete z interpretovho prejavu nadšení. Podarilo sa mu vdýchnuť každej postavičke svojský šmrnc a štýl. Nečakane vás obklopí celá plejáda hrdinov, ktorí sa stanú živými a reálnymi. Jeho hlasový prejav a cit pre humor tímu Pratchett & Gaiman robia z tejto audioknihy skvelý zážitok. Jedinečný hlas má každá z mnohých postáv, či už je to sexi Carmina, partia jedenásťročných detí či neznesiteľný lovec čarodejníc Shadwell.

Prirodzene vyznievajú aj hudobné predely. Klavírne melódie, elektronická hudba, tóny pripomínajúce harmoniku plné hrôzy a zúfalstva, zvony či tajomné zvuky zvyšujú napätie a pôsobia občas strašidelne až apokalypticky. Veľmi nevtieravo dokresľujú dej umocňujú ho a zvyšujú v poslucháčoch chuť počúvať ďalej.


Humor niekedy bolí aj vytáča

Knižná predloha Dobrých znamení vyšla ešte v roku 1990. Neil Gaiman a Terry Pratchett sa s typicky anglickým humorom pustili rozoberať myšlienku Neba, Pekla a armagedonu. Inšpiráciou im bolo Zjavenie Jána, po grécky Apokalypsa. Povedali si: „Prečo si nespraviť trošku srandy aj z niektorých vážnych vecí?“ Dvaja anjeli, náhodou stojaci na opačných koncoch barikády, nesúhlasia s koncom sveta a pokúšajú sa ho zachrániť. Autori sa na tejto téme doslova vybláznili. Aj vďaka rozprávačovi dostanú vaše brušné svaly riadne zabrať, pretože sa budete po celý čas usmievať, smiať, prípadne rehotať. Svojským humorom občas tnú do živého, čo niektorých ľudí dráždi. Avšak Azirafal vysvetlil nechápavému Crowleymu, že od Boha máme slobodnú vôľu. Treba na to myslieť, keď autori jemne ironicky, satiricky s nadhľadom a možno aj inak ukazujú, že najväčšie zlo drieme v nás a je len našou voľbou, či sa ním necháme inšpirovať a budeme ho páchať alebo napáchame veľa dobra.

Preto sa uvoľnite a vypočujte si jednu z najlepších audiokníh tohto roku a pozrite sa na seba aj druhých bez príkras. Zasmejte sa našim slabostiam, závislostiam aj predsudkom. Azda vám nestranný pohľad dvoch chlapíkov pomôže byť lepším človekom. A možno nie. Máme predsa tú onú… slobodnú vôľu, však?


Vedeli ste?

Neskúsený poslucháč to nepostrehne, no autori bibliu poznajú lepšie ako väčšina veriacich. Takže sa dozviete aj pôvod takého obľúbeného slova, akým je Armageddon. Pochádza z hebrejského Har Megiddon, čo znamená vrch Megiddo (Zjavenie 16:4). V biblickom poňatí znamená poslednú vojnu medzi silami dobra a zla. Prenesene celosvetové zničenie, katastrofu skazu.

Audiokniha Dobrá znamení je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix


Dobrá znamení (orig.: Good Omens)
Žáner: urban fantasy
Autori: Neil Gaiman & Terry Pratchett
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2020
Preklad: Jan Kantůrek
Nahovoril: Jan Zadražil
Réžia: Hynek Pekárek
Dĺžka nahrávky: 15 hodín 31 minút
EAN: 8594169482774

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


29. júla 2020
Ena
Zdroj informácií