Recenzia – Neal Shusterman: Posol

Posol

„V Roku dravca Tón ohlásil novú éru signálom, ktorý sa rozliehal po celom svete, a v tom veľkolepom okamihu vdýchol život umelej mysli ľudstva, urobil z nej čosi božské a dovŕšil tak posvätnú trojicu Tónu, Posla a Mraku. Všetci sa radujme!"


Mlčanie za Enduru

Goddard po potopení ostrovného mesta Endura klame o tom, že ho Veľkosci zvolili za vrchného kosca Stredomeriky. Keďže väčšina z nich pri katastrofe zahynula, nemá mu toto tvrdenie kto vyvrátiť. Napriek jeho zákazu hľadania trosiek potopeného mesta sa vrchný kosec Amazónie Possuelo rozhodne najať loď s najlepším hľadačom Jericom. Hlavným cieľom je trezor s prsteňmi koscov. V ňom kosec Curieová ukryla Rowana a Citru, pričom sama zahynula pri potopení mesta. Hoci za potopenie môže tvár nového rád, Goddard, históriu píše vždy víťaz, a tak sa z Rowana stáva nielen nenávidený kosec vo vlastných radoch, ale aj zahubiteľ celej Endury. Okrem toho však na objaviteľov čaká aj iné prekvapenie.

Zatiaľ čo v predošlých dieloch série Žatva smrti tónisti nehrali až takú dôležitú úlohu, v poslednom diele sa im vďaka Greysonovej postave dostane oveľa viac priestoru, dalo by sa dokonca povedať, že väčšina. Keďže potopenie Endury zlomilo Nimbovi srdce, všetci ľudia okrem Greysona boli označení za podivínov. Tónisti ho preto nazvú Poslom a keď sa zvesť rozšíri, začnú k nemu chodiť pútnici po radu.

V tretej časti dostaneme mnoho odpovedí a aj odhalení zrád. Faraday s knihovníčkou Munirou objavujú ostrov Kwajalein, ktorý mal ostať skrytý pred zrakom Nimba. Ten sa však všemožne snaží na toto miesto aj napriek rušeniu preniknúť. Na ostrov vyšle svojich bývalých agentov a začína záhadnú výstavbu.


Nové koncepty

Posol je najdlhšou knihou v sérii a cítiť to aj na pomalšom deji, kde sa s akciou výraznejšie prepletajú intrigy a filozofia. V tradičných sekciách medzi kapitolami sa nám okrem iného naskytne pohľad na rozhovory Nimba s rôznymi verziami novej umelej inteligencie. Jeho hľadanie spoločníka nesebecky milujúceho ľudstvo sa však vždy skončí neúspechom. V treťom diele autor znovu oživuje postavy, a tak sa opäť stretneme s Rowanom a Citrou. Príbeh kosca Anastázie je pritom viac rozvinutý ako ten Rowanov, no až tak to nevadí.

Hlavný konflikt však ostáva na YA úrovni, pričom si hlavný záporák jednoducho nemôže pomôcť a poštve všetkých proti sebe. Nedá sa však povedať, že by to inak bola typická mládežnícka literatúra. Okrem Goddarda sú všetky ostatné postavy dostatočne trojdimenzionálne. V postave morského hľadača Jerica, ktorý sa stane na istý čas spoločníkom kosca Anastázie, navyše prináša aj pohľad na kultúru nebinárnych obyvateľov Madagaskaru.

Autor vytvára v rámci scifi budúcnosti až akúsi mytológiu, kde sa už nedajú odlíšiť čary od techniky. Posol ukazuje, ako ľahko sa dajú ľudia manipulovať a ako pomocou správneho marketingu vyrobiť z obyčajného človeka senzáciu. Medzi kapitolami dokonca nájdeme aj úryvky z akýchsi svätých kníh budúcnosti a pokusy od súdobých mysliteľov o ich výklad.


Výborné zavŕšenie trilógie

Koniec bol originálny a nečakaný. Všetky dejové línie sa pekne prepoja a vysvetlia. Na celej sérii je sympatické najmä to, že necítime autorovo moralizovanie o živote a smrti. Jediný koncept dobra a zla je medzi tradičnými koscami a koscami nového rádu, nie o tom, či je zlé samotné kosenie. Nimbus je navyše až do konca prezentovaný ako starostlivý softvér.

V deji nenájdeme veľa chýb, no jedna je do oči bijúca. Predstava upchatia a zničenia laserového dela pomocou kokosov je viac ako naivná. Aspoň aktuálne laserové delá nemajú dutú hlaveň, ale šošovku a takéto delo navyše ani nevydáva žiaden zvuk.

Séria Žatva smrti od Neala Shustermana momentálne patrí k najkvalitnejším YA dielam. Prečítať si ju však môžu aj zarytí odporcovia tohto žánru. Nemáme tu nafúkané slečny, ktoré sa aj napriek nedostatku schopností bezhlavo vrhajú do nebezpečenstva, ani otravne vtipných fešákov, ktorí sa takúto slečnu snažia zachrániť. Aby však bola táto trilógia úplne dokonalá, muselo by v nej byť menej vyťahovania už raz odstránených postáv. Táto neochota nechať mŕtve postavy tak, speje vo vyvrcholení až k viacnásobnému šťastnému koncu. Ten tak môže, čo sa postáv týka, vyznieť trochu ako klišé. Vo vyriešení svetových udalostí a osudu ľudstva, sa však Shustermanovi podaril celkom originálny záver a Posol tak tvorí veľmi kvalitnú bodku za svetom koscov.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Posol si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Posol si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Posol
Žáner: scifi
Séria: Žatva smrti III
Autor: Neal Shusterman
Preklad: Katarína Figová
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 627
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788055645704


Súvisiace linky

Recenzia – Neal Shusterman: Nimbus

Recenzia – Neal Shusterman: Kosec


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


15. júla 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií