Recenzia – Neal Asher: Temná inteligence

Temna inteligence - obalka

Uplynulo už viac ako desať rokov od čias, keď som objavil Neala Ashera. Prvé knihy zo série „Agent Cormac“ ma priam očarili. Vesmír, kde popri ľuďoch existujú nepriateľskí Pradori, UI fungujú naozaj ako umelé inteligencie uvedomujúce si samé seba. Či androidi alebo golemovia, ktorí v sebe nesú myseľ človeka. Popri nich rozlične vylepšení ľudia. K tomu zopár veľmi svojských, originálnych či až aj desivých foriem života, ako napríklad kapucín alebo žvatlokač. Jednoducho prostredie, v ktorom sa môže odohrávať space opera obrovských rozmerov.

Dosiaľ som Asherove knihy nehodnotil, aj keď sa mi v knižnici nakopili všetky. Temnú inteligenciu som sa rozhodol čítať na základe povzbudenia z jednej skupiny na Facebooku – a bolo to dobré rozhodnutie. Najnovšia Asherova kniha je bravúrne napísaná. Pokiaľ už čitateľ má za sebou niečo z autorovho vesmíru, vkĺzne do nej ako ryba do jazera. Ak sa doteraz s ním nestretol, bolo by dobré začať niečím, kde sa ešte jednotlivé rasy či entity predstavujú. V Temnej inteligencii sa ráta s tým, že čitateľ už základy Asherovho sveta ovláda. Dej sa začína obnovením Thorvalda Speara, ktorý zahynul vo vojne medzi ľuďmi a Pradormi. Tá sa skončila pred viac ako sto rokmi. Keď si spomenie, že spolu s ostatnými na planéte vďačí za svoju smrť vzbúrenej UI s menom Penny Royal, rozhodne sa pomstiť. Táto umelá inteligencia je však cieľom vendetty aj pre Isobel Satomi, ktorej splnila prianie. No keď niekto sľubuje, že vám splní nejaké želanie, zvyčajne v tom býva háčik. Isobel sa vďaka tomu transformuje na úplne inú bytosť a chce tieto zmeny zvrátiť. Kto bude pri UI skôr? Podarí sa vôbec obmedzenej ľudskej bytosti poraziť umelú inteligenciu?

Námet funguje vynikajúco. Autor je už vypísaný, príbeh spriada pomaly z viacerých vlákien. Jednotlivé postavy sa postupne stretávajú a z nitiek sa stáva pevné lano. Dynamika sa stupňuje – musím sa priznať, že hoci som bol zo začiatku schopný knihu na čas odložiť, druhú polovicu som čítal v každej voľnej chvíli. Postavy konajú uveriteľne a celý dej sa časom premení na jednu grandióznu šachovú partiu. Ani pri záverečných stranách ste si nie istí, ako sa to skončí. Príjemne vás prekvapí pár nečakaných dejových zvratov – aj keď je možné, že ak máte prečítané zvyšné Asherove knihy, nebudú pre vás až takou novinkou.

Ak poznáte dielo Neala Ashera, je zbytočné vám Temnú inteligenciu odporúčať, pretože ju pravdepodobne čítate. Ak nie, začnite najskôr aspoň prvou trilógiou, aby ste sa zoznámili s prostredím. Ideálne by bolo prečítať si chronologicky, všetko čo sa odohráva pred touto knihou. Dočkáte sa potom výborného príbehu.

Knihu Temná inteligence si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temná inteligence
Žáner: science-fiction
Autor: Neal Asher
Rok vydania: 2017
Vydalo: Polaris
Jazyk: český
Preklad: Marek Hrnčíř
Počet strán: 360
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7332–351–6


Súvisiaci link

Recenzia – Neal Asher: Blábol a jiné příběhy


15. júna 2017
Richard *Gullath* Bojničan