Recenzia – Monica J. O´Rourke: Utrpení těla

Utrpení těla

Čo dokážeme zniesť? Koľko môžeme trpieť psychicky či fyzicky, než dosiahneme svoje hranice? Väčšina z nás tieto hranice spoznať netúži. No nájdu sa aj takí, ktorým trýznenie a utrpenie robia dobre. Vzrušujú ich, či už ich znášajú oni sami, či sa na mučenie druhých pozerajú, prípadne tú bolesť osobne spôsobujú…


Chcete schudnúť?

Zoey je oblejšia. Nadváha ju ťaží každučkú druhú minútu každého dňa. Prečítala všetky knihy o zdravom stravovaní, životnom štýle, vyskúšala diéty a nič. Raz ju v obchode osloví krásne štíhla žena. Zoey netuší, že od tohto momentu sa zmení celý jej život. Cestou domov sa stane obeťou únosu. Keď sa preberie, zistí, že je zatvorená v zamrežovanej cele. Čo sa začne odohrávať o chvíľu neskôr, si nedokážete predstaviť. Zoey sa ocitla v zlom sne, v nočnej more aj horore zároveň. Hromadné znásilnenia, rôzne predmety v telesných otvoroch, bičovanie, bitie, týranie, putá, škripec, trestanie, vytrhávanie mäsa, bezvýhradná poslušnosť, ticho, ponižovanie a zbavenie dôstojnosti… To sú iba niektoré z vecí a situácií, s ktorými sa bude musieť Zoey vyrovnať. No dá sa na takéto voľačo zvyknúť? Zoey zisťuje, že niektoré z obetí si zvykli, iné ich mučitelia zlomili. Napriek tomu stále dúfajú, že to nepotrvá večne. Do snov o návrate domov im vstúpi tragédia. Ženy už nemajú čo stratiť, riskujú a pokúsia sa ujsť. Podarí sa im nájsť cestu na slobodu? A ak áno, čím bude vykúpená?


Jasmín, česnek a experimenty s podstatami

Aj prehliadka u gynekológa sa môže zvrhnúť. Žena vo vysokom štádiu tehotenstva je pre doktora Windlinga vítaná, keďže sa zaoberá svojským výskumom. Túži si predlžovať život, mladosť – a na to potrebuje tehotné ženy. Stačí povedať, že kontrola zahŕňa spôsobovanie krutej bolesti, ochromenie, nemilosrdné zaobchádzanie a skončí sa celkom inak, než by sa mala.

Ak majú mladí medici z bohatých rodín pocit, že sú niečo viac, nemusí to skončiť dobre. Rozhodnú sa vykonať malý experimentálny výskum a za objekt skúmania si vyberú istého štipendistu. Že si prejde tortúrou porovnateľnou so stredovekým útrpným právom, asi netreba zdôrazňovať. Prežije? Prežijú jeho mučitelia? To je otázka, ktorá vám vyvstane na mysli prv, ako sa celý experiment skončí. Odpoveď na ňu spoznáte dávno pred koncom príbehu aj bez toho, aby ju autorka prezradila. Pretože nám sama pointu našepkala takmer na začiatku rozprávania. Stačí pozorne čítať.


Utrpení těla aj čitateľa

V knižke sa nachádza jedna novela a dve kratšie poviedky. Prvá je zaradená novela Utrpení těla a je to niečo, čo nečakáte. Myslíte si, že si prečítate obyčajný horor, ale to, čo vám autorka naservíruje, je voľačo úplne iné. Ak novelu zhodnotíte ako čitateľ, ktorý vydržal a prečítal si ju až do konca, poviete, že je to utrpenie.

Pre každú normálnu ženu je znásilnenie, nemusí byť ani hromadné, neuveriteľne traumatizujúci a hororový zážitok. To, čo O´Rourke napísala, je však sadistické porno, nie horor. Dej je vystavaný na detailných obscénnych obrazoch mučenia sadistickými praktikami a ponižovania bezbranných bytostí. Cítite pri nich síce strach, hrôzu a znechutenie, no úplne iného druhu.

Rozuzlenie a vysvetlenie pohnútok a dôvodov, prečo sa to všetko dialo je slabé. Čitateľsky ho nezachráni ani útek žien a samotný záver.

Ak novelu zhodnotíte z pohľadu recenzenta, budete k nej pristupovať nestranne, s nadhľadom a považovať ju len za literárne dielo. Vtedy poviete, že príbeh je vynikajúco napísaný, živý, má rýchly spád, rytmus a postavy sú plastické a životaschopné. Scény opisujúce týranie a znásilňovanie sú prehľadné a ľahko predstaviteľné. Že sa autorke podarilo do dielka dostať všetky tie vzdychy, krik, plač, pach krvi, hnisu, moču a hrôzy. Že rozprávanie je realistické, rovnako aj opisy sadistických praktík. Že čitateľ musí pri čítaní cítiť bolesť žien a ponižovanie, ktorého sa im dostáva až tak, že sa sám začne obávať o stratu svojej vlastnej ľudskej dôstojnosti. No v konečnom dôsledku nezaradíte príbeh k hororom, ale k sadistickému pornu. Navyše jeho kostra stojí na biedne vykonštruovanom základe a celé vysvetlenie podstaty príbehu pokrivkáva. Nedokáže ho zachrániť ani divoký útek unesených obetí a trpký záver novely.

Poviedky Jasmín a česnek a Experiment s podstatou lidství za novelou v ničom nezaostávajú. Sadizmus, mučenie, experimentovanie s tým, koľko a čo všetko ľudské telo a myseľ vydržia. Rozoberať ich by bolo nosenie dreva do lesa, pretože to podstatné už bolo povedané.


O autorke

Monica O´Rourke sa venuje najmä poviedkovej tvorbe a je známa práve používaním násilia. Hoci sa o nej dočítate, že brutalitu, sex, praktiky mučenia atď. nepoužíva prvoplánovo, po prečítaní tohto románu zrejme zapochybujete a začnete premýšľať, či za opismi brutality je iba jej snaha za každú cenu zaujať alebo je mierne narušená. Istý náš autor sa pokúšal písať podobné zvrhlosti. O´Rourke je na rozdiel od neho aspoň originálna…

Pripravte sa na príbehy, ktoré slabším povahám spôsobia traumu. Ak máte silný žalúdok a ste rozhodnutí vydržať až do konca, dáte to. O´Rourke je po technickej stránke zdatná autorka, ktorá postavy drží pevne v rukách. Nenecháva žiadne hluché miesto, takže hravo dokáže udržať čitateľovu pozornosť a s chuťou sa pohrávať s jeho mysľou a pocitmi. Sex a násilie vám začnú splývať v jedno a kulisu pri nich budú tvoriť výkriky bezmocných obetí. Navyše si vždy môžete raz za čas pripomenúť, že je to len kniha. Ak viete, že ste sadista, prípadne milujete opisy násilia, ponižovania a týrania, tak neváhajte. Tento román je presne to, čo si určite chcete prečítať.

Knihu Utrpení těla si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Utrpení těla
Autorka: Monica J. O´Rourke
Žáner: thriler, horor
Vydal: Golden Dog
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 189
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88067–33–7


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


29. júla 2021
Ena
Zdroj informácií