Recenzia: Mlok 2015

Vojna s Mlokom

Mlok 2015 obalka

Rovnako ako každoročne vychádza Kočas, spolu s ním sa k nám dostáva aj MLOK, ktorý obsahuje víťazné poviedky súťaže Cena Karla Čapka. Osobne som si myslel, že toto bude jedna z najľahších recenzií, aké som kedy písal. Bol som síce jedným z porotcov ostatného kola, ale úprimne priznávam, knižke sa podarilo ma potrápiť. Očakávaná prechádzka ružovým sadom bola nakoniec celkom solídnou vojnou. A to najmä preto, lebo moja predstava „veď si to budem pamätať z hodnotenia“ sa nestretla s realitou.


Mikropoviedky tento rok otvára Karel Doležal s dielkom Geniální miminko. Predostiera nám víziu, ako môže dopadnúť pôrod, keď sa na nenarodené dieťa aplikuje experimentálna terapia. Jej cieľom je urýchliť jeho duševný vývoj. Táto práca bolo mojím osobným favoritom mikropoviedok, vďaka svojej naozaj nečakanej pointe.

Druhou v poradí je Portrét jako živý z pera Dagmar Lachmanovej. Zachytáva krátky dej, kde sa maliar pokúša dokončiť portrét, no je neustále vyrušovaný svojou sestrou.

Skupinu uzatvára Třetí míza od Vladimíra Němca. Tu ide o záchranu lesa, ktorý sa pred vyklčovaním rozhodne ubrániť skupina miestnych dôchodcov. Ich motivácia je však naozaj zaujímavá.

Medzi krátkymi poviedkami sa ako s prvou stretneme so Serenou od Romana Bureša. Opisuje cestu mladej dievčiny, ktorá sa rozhodla získať šancu na lepší život v dystopickej budúcnosti.

Andrej Jáchim je prvým slovenským autorom v tohoročnej zbierke MLOK. Dostal sa tam so svojou krátkou poviedkou Stena. Ide o pomerne naturalisticky opísaný výstup na obrovskú kolmú stenu, ktorým sa dvaja kozmonauti z havarovanej lode pokúšajú nájsť záchranu pre seba aj pre posádku dolu.

Ivan Mls a jeho Trable se zákony zase veľmi veselým a vtipným spôsobom opisuje, ako veľmi obmedzujúce je pre magické bytosti, ak musia dodržiavať aspoň niektoré zákony.

Lenona Štiblaríková a jej Praktická inštruktáž nováčika pri odvoze odpadu technickými službami je podobne vtipným spôsobom vyobrazený svet nadprirodzených bytostí v Bratislave. Prebieha ako zaúčanie nového člena osádky smetiarskeho vozidla. Veľmi vydarené dielko, i keď s nie veľmi vyberaným slovníkom.

Černé dřevo Evy Trnkovej je zase fantasy príbeh zasadený do sveta, kde je mágia viazaná na zvláštnu čiernu tekutinu. Príbeh je z môjho pohľadu najemotívnejším z celej zbierky a veľmi pekne vyjadruje pocity hlavnej postavy.

V skupine poviedok je ako prvá Prach motýlích křídel od Veroniky Barborkovej. Jej hlavný hrdina zažije blízke stretnutie štvrtého druhu. Autorke sa podarilo vytvoriť mimozemskú rasu naozaj cudziu nášmu ponímaniu, no pre mňa osobne je toto najslabšie dielo v zbierke. Hlavne pre svoju záverečnú časť.

V pohoří Gabreta od Lukáša Hermu je príbeh lovca príšer a bojovníka proti monštrám, ktorý príde do dediny pomôcť nájsť príčinu šírenia zhubnej čiernej plesne. Veľmi pekne spracovaný postapokalyptický príbeh, so skutočne skvelo načrtnutými a dokonca aj tajomnými postavami. U mňa patriaci do top 3 celej zbierky.

Železná opona Anežky Melounovej, napriek tomu, že názvom zvádza k spomienkam na nedávnu minulosť, je naopak veľmi originálnym príbehom so skutočne prekvapivou pointou. Hovorí o Broňkovi, ktorý sa vrátil na rodný ostrov, stretol sa s tajomným dievčaťom a nakoniec aj tajomnou bytosťou, ktorá chce ovládnuť celý svet. Príbeh je veľmi dobre a dynamicky napísaný, skvelo sa číta a rozuzlenie je dokonale načasované.

Věra Mertlíková v príbehu Rosa na kolejích rozpráva o LARPistoch, ktorí sa vyberú na hru do lesa počas noci, keď sa stierajú hranice medzi realitou a fantáziou.

Posledná v rade ale pre mňa tiež jednou z najlepších je Abeion Vela od Kristýny Obrdlíkovej. Veľmi zaujímavý svet, v ktorom zlý mechanovia znamenajú skazu. A ľudí pred nimi chránia len proroci. Všetci to vedia, všetci tomu bezbreho veria. Malé dievčatko Škvrnka má však svoj vlastný, nepoškvrnený pohľad na svet…

Novelou Mloka 2015 je Motýloletec a půlnočnice od Barbory Čečákovej. Opisuje zvláštne, veľmi nepriateľské prostredie, kde motýľoletec je povolanie ochrancu. V tomto svete sa pohybuje polnočnica Tova, ktorá dobrovoľne vypila odvar zabudnutia. Autorka predstavuje svoju fantáziu v celej šírke, a keď som si už myslel, že ide o klasické fantasy, podarilo sa jej ma veľmi milo prekvapiť. Naozaj odporúčam.

Tohoročná zbierka je skutočne veľmi vydarená. Poviedky patria medzi špičku žánru a bola by škoda ich obísť a nenechať sa zlákať k ich prečítaniu. Vstúpte teda do nových svetov a poodhaľte zákutia fantázie českých a slovenských autorov.

Zborník Mlok 2015 si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, v prípade záujmu kliknite na tento link


Mlok 2015
Zbierka víťazných prác Ceny Karla Čapka za rok 2015
Editor: Jiřina Vorlová
Vydavateľstvo: Cena Karla Čapka v spolupráci s Nová Vlna
Rok vydania: 2016
Počet strán: 396
Jazyk: český, slovenský
ISBN: 978–80–85845–50–1


25. februára 2016
Richard Gullath Bojničan