Recenzia: Miroslav Žamboch - In Nomine Sanguinis

In_Nomine_Sanguinis

Postav dom, zasaď strom. Sploď syna, zabi upíra. Horalské rodiny z Beskýd v tom majú jasno: Vlastná krv nie je voda, zato cudzinci si môžu v lesoch krvácať, koľko len chcú. A vôbec sa z nich nemusia vracať. Oziáš Jiří Rys, hrdina nového románu Miroslava Žambocha, sa vracia zo služby v britských špeciálnych jednotkách, aby si to vo valašskej divočine rozdal so zloduchmi, čo mu ohrozili rodinu. In nomine sanquinis, teda po našom v mene krvi.

Na tvorbe Miroslava Žambocha vidno, že píše preto, aby si to najprv sám užil. Knihy má kvalitou vzácne vyrovnané, neholduje kulhánkovskej bipolarite ani kotletovskej silenosti. Jeho hrdinovia nepotrebujú barličky, všetko si poctivo odmakajú a do sanatória či krematória posielajú protivníkov.

In Nomine Sanguinis je zasadený do rovnakého sveta ako Visio in Extremis (2011). Postavy sú však úplne odlišné, Mathias Majer sa v deji iba mihne. Spoločné sú základy spoločnosti, v ktorej žijú upíri, vlkodlaci a iné potvory v podstate spokojne medzi ľuďmi, bez toho aby sa homo sapiens musel triasť hrôzou. Ľudské ovečky sa pasú pod dozorom upírskych klanov a stáda len sem-tam vyruší nejaký ten bojovník proti vegetariánstvu.

Oziáš Jiří Rys sa vracia domov rýchlejšie, ako plánoval. Napriek tomu v rodnej dedine nenachádza nikoho; všetci príbuzní zmizli bez stopy. Začína pátrať a s každou novou indíciou sa jeho päste zvierajú silnejšie a tvrdšie. Zo starých skrýš vyťahuje železo, ktoré sa pasovalo ešte s fašistami, a vyberá sa na poľovačku, v ktorom môže byť lovcom aj loveným.

Román sa odohráva v prostredí, ktoré Žamboch dôverne pozná a očividne miluje. Rovnako je mu blízke napínanie síl k hraniciam možností. Príbeh je preto maximálne autentický – spolu s hrdinom fučíte do svahu, maskujete sa v podraste či lámete kosti. Práve vtiahnutie do deja vyvažuje nevýhodu v absencii tajomstva, ktoré býva tradičným prvkom Žambochovych kníh. Hrdina nehľadá žiadne artefakty ako Koniáš ani nepátra po svojej minulosti ako Drsný spasiteľ či seržant Lancelot. Oziáš „len“ bojuje a príbeh osviežuje iba veľmi svojrázny ľúbostný trojuholník.

Na druhej strane, to „len“ je veľmi výživné a samotný príbeh je vysoko znovučitateľný – ako všetky Žambochove knihy. Poctivý dobrodružný príbeh vypísaného autora, ktorý má na konte viac ako 40 románov a noviel, dnes nenájdete na každom rohu. A pri predstave, ako Oziáš Rys seká svojím obľúbeným nožom na kusy kadejakých Edwardov, ste spokojní ako kocúr pri miske smotany.

Knihu si môžete kúpiť v Martinuse, brožovanú za 12.06 € alebo ako e-book za 6.40 €.


In Nomine Sanguinis
Autor: Miroslav Žamboch
Vydavateľ: Triton a EF
Obálka: Petr Vyoral
Počet strán: 264


5. novembra 2014
Rastislav Weber