Recenzia – Míla Linc: Stín Černého hvozdu – audiokniha

Stin Cerneho hvozdu - audiokniha

Čierny les a Vrchovina. Ak môžete, radšej sa im vyhnite. Nemáte inú možnosť? Nikdy cez ne nejdite sami. No smrť neprichádza iba z tamojších temných zákutí. Zlo je všade. Vo vzduchu, riečke Bělave, priamo v Kozom Hrádku, aj v srdciach tých, ktorí sa túžia za každú cenu pomstiť.

Kozí Hrádek. Miesto, kde sa zastavil čas. Obyvateľov máta neďaleký Černý hvozd a čoraz častejšie studené rána im veštia skorý príchod zimy. Zdanlivý pokoj sa naruší, keď riečka Bělava prinesie bezduché hajtmanove telo. Nebol však jediným mŕtvym. Hajtman ženil syna a aj veľkolepé svadobné veselie, ktorému sa hostia oddávali predošlú noc, sa zmenilo na krvavú spúšť. Zabití boli svadobčania a s nimi každý, kto sa v krčme nachádzal. Nevesta bez stopy zmizla. Útok neznámych vrahov prežil ešte mladý muzikant Žibřid. Ožral sa a všetko vyčíňanie sladko prespal. K vyšetrovaniu masakra je privolaný správcov zástupca, Richard z Nemanic. Je bratom nevesty, preto neváha a okamžite začne chystať výpravu s cieľom odplatiť smrť svadobčanov a oslobodiť sestru. S vojakmi a svojím verným druhom – rytierom Sovičkom sa chystá na výpravu, z ktorej sa už možno nevrátia. Pretože všetky stopy vedú do Černého hvozdu a na Vysočinu, odkiaľ sám, pred mnohými rokmi, do Kozího Hrádku prišiel. On a jeho sestra Neša.

Chceli ujsť pred minulosťou a neželanou budúcnosťou. Teraz ho okolnosti nútia vrátiť sa na miesta, odkiaľ kedysi zutekal. Je si vedomý, že znovu ožijú starí, takmer zabudnutí démoni a všetky nočné mory. Navyše hrozí, že ho opustí tehotná snúbenica Doubravka. No niečo ho nezastaviteľne ženie vpred, nabáda ho nebrať ohľady a pobrať sa tam, kam sa už nikdy nechcel dostať. Podarí sa mu odhaliť páchateľov zločinu a zmieriť sa so svojou minulosťou?

Spolu s ním sa chce výpravy a podielu na spravodlivej odplate zúčastniť aj mladý Žibřid, ktorému vrahovia zabili otca a strýka. Richard ho so sebou vziať nemieni, takže muzikant sa vyberie vlastnou cestou. Horúca krv ho ale pričasto privádza do náručia žien, čo sa skoro vždy skončí veľkými problémami. Navyše je mu v stopách nájomný vrah, ktorý musí dokončiť dielo skazy a umlčať posledného svedka krvavého činu. Lenže Žibřid vie bojovať akurát tak so strunami svojej lutny.

Dvaja muži posadnutí pomstou, zviazaní osudmi viac, ako im je milé. Netušia, že púť povedie na strašidelnejšie a nebezpečnejšie miesta, než si vôbec vedia predstaviť. Že putovanie bude dlhšie a zavedie oboch oveľa ďalej, ako predpokladali. Intrigy, hry o moc či túžba po odplate totiž majú nečakané pozadie a oni dvaja nie sú jediní, kto má dôvod sa mstiť.

Vypočuje si ukážku z audioknihy Stín Černého hvozdu

Audionahrávka knihy vyšla vo vydavateľstve Straky na vrbě. Celý román je nahratý formou dramatizovaného čítania, ktorého sa chopil skúsený divadelník a hudobník Jiří Pobuda. Ten od začiatku do konca skvele oddeľoval celú plejádu románových postáv rôznymi polohami hlasu a intonáciou, typickou pre každého hrdinu. Zvládol aj ženské hrdinky, čo je obdivuhodné. Vytkla by som len to, že podľa zafarbenia hlasu často nedokážete zistiť, aká stará postava vlastne je. Niektorí mladí znejú staro a starší až príliš staro. No tón Pobudovho prejavu poslucháčovi živo ukáže nehostinnosť Černého hvozdu, bezradnosť, mrazivosť zimy či strach hrdinov. Z celej audioknihy je cítiť, že herca práca skutočne bavila a do deja románu sa vložil celý. Sám dokonca naspieval aj piesne, akoby hlasom mladučkého muzikanta. Texty stredovekých piesní pre potreby nahrávky upravil Míla Linc. Zaznievajú v sprievode gitary, čo im pridáva na autentickosti. Taktiež samotné predely textu sú poňaté formou gitarových melódií. Krátkych, ráznych či clivých, prispôsobených daným udalostiam.

Netuším však, aká je nahrávka pôvodne. Moja bola nekvalitná. Zlý zvuk, šum, drnčanie, praskoty… Ako na starej platni alebo zo starého rádia. Ak to bol zámer, minul sa s účinkom. Kým si na túto zhoršenú kvalitu zvyknete, uberie vám dosť z úrovne prednesu a mierne prekryje zaujímavý dej knihy. Niekedy sa môže zdať, že zvuky gitary znejú dajako falošne, no to je zrejme spôsobené tak isto nekvalitným záznamom. Tiež zaregistrujete isté mľaskavé zvuky, ktoré zaznejú po takmer každom hercovom nádychu. Zo začiatku môžu rušiť, citlivejších iritovať, no ku koncu ich už nebudete vnímať. Zvyknete si. Akčnosť samotného príbehu to vyváži.

Stín Černého hvozdu je zasadený do prostredia stredoveku. Ten autor neopísal detailne, no umožňuje tým poslucháčovi, aby si veci dotvoril pomocou vlastnej fantázie. K stredovekým kulisám pridal mágiu, pútavý príbeh, poriadnu dávku napätia a všetko rozdelil do dvoch línií: Žibřidovej a Richardovej. Obaja idú za tým istým cieľom, no kým pochopia, že spolu sú silnejší, prejdú mnohými súženiami a bojmi, ktoré ich zocelia a zmenia. Samotná zápletka je zaujímavo spracovaná a poslucháč či čitateľ si jasne uvedomí, že nič na svete, ani vo fantasy, nie je čierne alebo biele. Aj odsúdeniahodné skutky sa môžu stať preto, že niekto trpí, prežil krivdu alebo chce pomstiť ohavný čin.

Linc vytvoril hrdinov, ktorí rozdávajú aj prijímajú rany, sú tvrdohlaví, silní, no aj slabí vo svojich obavách a strachoch. Ponúkol čitateľom i poslucháčom pútavý príbeh, ktorý niekedy srší akčnosťou, inokedy je tajomný, plný mágie a mieri k rozuzleniu. Jiří Pobuda tieto postavy a dej priblížil natoľko, že keď budete mať rovnakú smolu a aj vaša nahrávka bude nekvalitná, dopočúvate ju a necháte sa unášať po temných cestách. Budete klusať od pevnosti k pevnosti v sprievode starých, chvíľami oplzlých pesničiek a svoje skrehnuté telá zohrejte dúškom piva a horúcou polievkou v hostincoch, ktorých na vašej ceste stojí neúrekom.

Kniha je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteka.sk


Stín černého hvozdu – audiokniha
Žáner: fantasy
Autor: Míla Linc
Vydavateľstvo: Straky na vrbě
Formát: MP3


18. septembra 2018
Ena