Recenzia – Michio Kaku: Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami (audiokniha)

Audiokniha-Budoucnost-lidstva-Nas-udel-mezi-hvezdami-Michio-Kaku

Čo je horšie ako nevedieť? Nevedieť, že neviem!

Samoštúdium v akejkoľvek oblasti skrýva v sebe jednu pascu. Keď si už myslíte, že o veci niečo viete (a nedajbože takto to aj prezentujete okoliu), odrazu sa niekde, len tak, nečakane a zákerne, objaví trhlina. Vy do nej nazriete a zistíte, že ona sa rozširuje a rozširuje… až prídete na to, že ste sa celý čas čľapkali len v jedinom slepom ramene veľkej rieky.

Prvá pomoc? Knihy ako je táto.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Budoucnost lidstva

Michio Kaku je americký teoretický fyzik špecializujúci sa na teóriu superstrún a futurista. Je popularizátorom vedy, má dve rozhlasové relácie a vydal niekoľko úspešných vedecko-populárnych kníh.

Táto kniha rozberá prekážky, ktorým ľudstvo bude čeliť, a kroky, ktoré musí podniknúť v prípade, ak si bude chcieť poistiť svoju ďalšiu existenciu a nezostať závislé na jedinej planéte, ktorá je krehkejšia, ako sa zdá.

V úvode poukazuje na to, že vymieranie druhov nie je z historického hľadiska výnimkou, ale skôr normou. Rozoberá riziká, ktorým čelíme alebo budeme čeliť, a definuje dôvody, prečo by sme sa vôbec mali pokúšať lietať do vesmíru. Dospieva k názoru, že podmienkou prežitia ľudstva v dlhodobom horizonte je stať sa viacplanetárnym druhom.

Pokračuje históriou vedeckého pokroku, skúmania vesmíru a pokrokmi pri vývoji raketového pohonu, štátnymi vesmírnymi programami i pokusmi súkromných firiem. Rozoberá možnosti postaviť základňu na Mesiaci, uskutočňovať lety v rámci slnečnej sústavy a ťažiť suroviny na asteroidoch. Tiež uvádza nutné pokroky v oblasti UI, nanotechnológií, biotechnológií a výrobe samoreplikujúcich sa robotov v prípade terafomácie Marsu alebo niektorých mesiacov veľkých planét.

V ďalších kapitolách príde na rad skúmanie hviezd a lety mimo slnečnej sústavy. Možnosti pohonov medzihviezdnych lodí, nutnosť genetických úprav posádok, aby prežili dlhé lety, zmeny v gravitácii, žiarenie a iné zloženie atmosféry na cudzích planétach.

Nasledujú ešte smelšie špekulácie: možnosti vysielania ľudského vedomia do vesmíru, transhumanizmus, stretnutie s mimozemskou civilizáciou. Prípadne, čoho všetkého bude schopná skutočne vyspelá civilízácia.

A na záver čerešnička na torte: Ako čeliť smrti samotného vesmíru a presťahovať sa do iného, mladšieho.

Miroslav Záborský sa zhostil náročnej úlohy interpreta veľmi dobre. Dostatočne zrozumiteľne číta aj vedecké termíny, čo je pri dokumentárnych audio nahrávkach občas kameňom úrazu. Len na pár miestach sa mi zdalo, že trochu bojuje s únavou hlasiviek. Celkovo knihu dokázal podať s dostatočným zaujatím a so správnou dávkou nadšenia pre vec, ktorá vie strhnúť poslucháča a zároveň nie je úmorná.

Pri tejto knihe som si uvedomil jednu zákernosť audiokníh, ktorá sa často prehliada. Ak sa pri počúvaní chcete niečo naučiť a zapamätať si konkrétne fakty, termíny či definície, dosť záleží na tom ako sa správa vaša pamäť. Moja je, zdá sa, dosť vizuálna a mám pocit, že keby som si identický text prečítal, zapamätám si z neho viac. Ak nahrávku počúvate s cieľom zabaviť sa alebo získať nejaký umelecký zážitok, tak na tom zrejme nezáleží. (Fun fact: Práve teraz, ako to píšem, na universal-sci.com vyšiel článok, ktorý tvrdí, že to o vizuálnej alebo audio pamäti je mýtus a doteraz žiadny výskum to nedokázal potvrdiť.)

Nemám dostatočné vzdelanie, aby som posúdil faktickú správnosť knihy, v matematike som narazil na svoje limity niekde pri sústavách diferenciálnych rovníc a vedecké novinky v oblasti nijako zámerne nesledujem. Ale oceňujem, že tu prezentované poznatky sú na knižné pomery veľmi čerstvé.

Koho by táto kniha mihla zaujímať? Predovšetkým amatérskych nadšencov vedy, pretože krásne v súvislostiach podáva veľké množstvo informácií. Ďalej fanúšikov žánru space opera, ktorí budú mať väčšiu šancu rozlíšiť, čo z ich obľúbených príbehov je vedecky podložené a čo je autorská licencia. A samozrejme, tým, ktorí majú ambície nejaký vesmírny príbeh napísať a nie sú zároveň profesionálmi v odbore.

Dinosaury vymreli, pretože nemali vesmírny program. A ak aj my vymrieme, pretože nebudeme mať vesmírny program, tam nám treba. (Larry Niven)

Hodnotenie: 100%

Audiokniha Budoucnost lidstva je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Budoucnost lidstva si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami
Audiokniha
Žáner: faktografický
Autor: Michio Kaku
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Jan Petříček
Interpret: Miroslav Táborský
Réžia: Hynek Pekárek
Dĺžka: 14 hodín 15 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (789 MB)
EAN: 8594169483429


Recenzent Jozef Girovský píše pre Fandom.sk už od roku 1999. Okrem recenzií sa môžete stretnúť aj s jeho poviedkami v rôznych zborníkoch a antológiách a v jeho poviedkovej zbierke Zubaté slnko. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Jozefa Girovského na Fandom.sk.


27. októbra 2020
Jozef Girovský
Zdroj informácií