Recenzia – Michael Swanwick: Dcera železného draka

Dcera železného draka

Smrteľníčka uväznená vo svete mágie. Pokazený mechanický drak s túžbou po pomste. Obaja sa ocitnú v tej istej továrni. Ich cesty mohli byť úplne odlišné. Ak by sa nerozhodli uzavrieť spojenectvo.


„Co nazýváš ‚osud‘, je jen sémantický blud, připisuješ účel slepé kauzalitě.“ (str. 85)

Swanwickova próza je hlavne hutná, od prvej strany náročná na pozornosť. Plná skrytých významov a detailov, ktoré dokážu meniť osudy. Od prekvapivej poetickosti plynulo prechádza k obscénnej vulgárnosti. K tej druhej sa postupom strán uchyľuje čoraz častejšie, čo len graduje celkovú atmosféru.

Autorov svet je plný protikladov. Na jednej strane alchýmia a mágia, na druhej technika a obrovské stroje. Všetko však prekypuje hnusom vychádzajúcim z ľudskej nevšímavosti a z toho, že prakticky nikomu v celej knihe na ničom nezáleží. Nič nemá zmysel a zo všetkého najmenej život. Bez ohľadu na to, či sa ako príslušník najnižšej vrstvy lopotíte v blate alebo sa ako ukážkový zazobanec odievate do zlata.

Swanwick núti čitateľa veľmi často čítať medzi riadkami. Dejovú líniu s mnohými odbočkami spája protagonistka Jane. Až po čase je ale jasné, že svoju hrdinku vlastne len necháva dospieť. Pomaly a predovšetkým vplyvom nepriazne osudu sa z ustrašenej smrteľníčky stane oportunistka s flexibilnými morálnymi zásadami. Nič jej nie je sväté a všetko je dovolené –v mene dosiahnutia cieľa. Čo však predstavuje, to autor prezradí až v záverečnej štvrtine.

„Chápeš? Každý z nás prožívá příběh, který nám na nějaké bazální úrovni poskytuje uspokojení. Když se svým příběhem nejsme spokojení, nestačí, bychom se od něj oprostili. Musíme si najít jiné příběhy, které přirozeně vyplývají z těch, které jsme už prožili.“ (str. 122)

Miesto toho sa Swanwick sústreďuje len na Jane a jej cestu. Vedie ženu štyrmi etapami života. Každá je iná a má ju niečo naučiť. Tieto časti nie sú graficky odlíšené, skrátka nastanú rovnako náhle ako zvyšok udalostí. Janino putovanie škaredým svetom spája aj postava, zakaždým s inou tvárou a iným menom, no vždy s úlohou zásadne ovplyvniť jej život. Je pritom otázne, o akú lekciu presne ide. Povedané slovami Alice, ktorá spadla do králičej nory, je text postupom strán len podivnejší a podivnejší. Nájsť v ňom zmysel je stále náročnejšie.

Morálne silné momenty zo začiatku knihy Swanwick postupne ukrýva do krovia psychedelických predstáv. Tým zastiera aj úmysly postáv a zámer textu. Núti čitateľa domýšľať si a presviedča ho, že v jeho svete je všetko možné. Vyvrcholenie prichádza s ohňostrojom, no je otázne, aké posolstvo v sebe skrýva. Ak má byť kniha metaforou, potom jej význam ostáva nevysvetlený.

Kniha Dcera železného draka pripomína halucinogénny sen. Swanwick v nej spája zdanlivo odlišné, teda techniku a mágiu. V hutnom na detaily náročnom texte ponúka veľa silných momentov. Tie často a rád ukrýva pod pozlátku podivnosti. Vďaka tomu všetkému táto próza vyžaduje veľmi svedomitého čitateľa – ochotného dlho a vytrvalo hľadať zmysel v zdanlivých nezmysloch.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Dcera železného draka si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Dcera železného draka si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dcera železného draka (orig. The Iron Dragon’s Daughter)
Séria: The Iron Dragon’s Daugter 1
Žáner: science fantasy, young adult
Autor: Michael Swanwick
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Prekladateľ: Robert Tschorn
Počet strán: 372
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–257–3516–9


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


8. septembra 2021
Martina Urbanová
Zdroj informácií