Recenzia – Mark E. Pocha: Krajina kanibalov

krajina kanibalov obalka

Partia slovenských študentov je na grantovom pobyte v južnej Amerike. Majú skúmať vzťah domáceho obyvateľstva k turistom… Jasné, že to nemôže dopadnúť dobre.

Mark E. Pocha po poviedkach prichádza s ambicióznejším projektom. A že to s prvým románom myslí vážne, dosvedčuje aj výborné a vtipné PR (web knihy, fotografie hlavných hrdinov) ako aj skvelé bonmoty na obálke (Triler zakázaný v 32 štátoch sveta!). Práve autorov nadhľad a jeho chápanie postavenia hororu (navyše kanibalského) v našich zemepisných šírkach robia z knihy veľmi čítavú záležitosť.

Krajina kanibalov kašle na nejaké pokusy o redefinovanie žánra a kráča po rokmi osvedčenom blatistom a krvou nasiaknutom chodníku. Autor nepíše novú Pláž ani ďalšie Ruiny, napriek tomu umne pracuje s atmosférou leta a lákavosťou cudzej krajiny, až máte chuť zdrapiť batoh a vyraziť na podobnú „expedíciu“. Hrdinovia si okrem turistického sprievodcu a slivovice so sebou nesú aj rôzne traumy z minulosti, ktoré ich rýchlo charakterizujú a čitateľ si k postavám poľahky vytvorí vzťah.

Keďže ide o slovenskú výpravu, nenájdeme tu černocha, hláškujúceho kuchára ani vozičkára (prípadne čierneho hláškujúceho kuchára na vozíčku), takže nie je jasné, kto by eskapádu v pralese mohol prežiť a kto to schytá ako prvý. Postavy sú síce stále archetypálne (frajer, modelka, geek, športovkyňa, sympaťák), ale v tom dobrom zmysle, keď príbeh z ich pohľadov pôsobí svižne a uveriteľne.

Knižka má okrem pútavej obálky aj šikovné členenie textu, čo vás núti rýchlo otáčať stránky. Ako to už pri kanibalskom príbehu má byť, je tu aj niekoľko hnusných scén, aj niekoľko hnusne erotických a jedna je vyslovene zvrátená. V dnešnej dobe filmov ako Carver, Ľudská stonožka či Martyrs však už ale nejde o nič šokujúce a autor podáva brutality pomerne stručne a v primeranom množstve.

Mark E. Pocha je vypísaným autorom. Jeho príbeh sa nikde nezamotáva a cez otrepané (ale často nevyhnutné) scény prechádza najkratšou možnou trasou. Občas ešte stále zakopne pri dialógoch a prehnaných slovných hračkách (proste…), ale ide o drobnosti a čitateľnosť jeho diela to neznižuje.

Vydavateľstvo Hydra len nedávno prišlo s Testerom, ktorý bol nenáročnou oddychovkou v žánri akčnej sci-fi, a podobne je na tom Krajina kanibalov. Rýchla jazda peruánskym pralesom, ktorá každému fanúšikovi hororu okamžite skočí po krku a nepustí ho, kým nie je na poslednej strane. V závere sa autor priznáva, že nemal v pláne stvoriť knihu „valných literárnych kvalít“, ale nám stačí, že Krajina Kanibalov baví.


Krajina kanibalov
Žáner: horor
Autor: Mark E. Pocha
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2016
Obálka: Martin Cuco Laciak
Redakcia: Eva Piarová, Tomáš Čačko
Počet strán: 154
Jazyk: slovenský
Väzba: brožovaná


23. mája 2016
Martin Kochlica